2008-12-29

Öka din kunskap om diabetes!

De som har diabetes, förr mer känt som sockersjuka, har minskad känslighet för insulin (vid typ 2). Insulinet reglerar halten av blodsocker och reagerar inte kroppen på insulinet blir blodsockerhalten för hög. Varken högt blodsocker eller högt insulin är bra för kroppen.

Kostdoktorn.se har skrivit en mycket bra artikel, "Allt om diabetes". Där står allt man behöver veta som diabetiker, även anhöriga eller vänner till diabetiker kan täppa igen sin kunskapsbrist.

Det finns mediarapporter [1], [2] om att "fetmaoperationer" gör att överviktiga diabetiker går ner i vikt och slipper ta sina mediciner för diabetes. Det är väl strålande att de blir "friska" av operationerna, och inget ont sagt om de som genomgått sådan operation, men jag tycker nog man borde prova lågkolhydratkost innan operation förs på tal. Det handlar ju i botten om samma sak - minska blodsockernivån i blodet. Har man genomgått magoperation så kan man inte äta så mycket i taget och därmed blir blodsockernivån lägre. Å andra sidan, om man inte har genomgått magoperation och minskar andelen kolhydrater i kosten istället (LCHF), lär man få samma effekt - utan operation!

Observera betydelsen av förkortningen LCHF: Low-Carb-High-Fat. Lite kolhydrater och mycket fett (eller kanske det ska heta "mer fett" istället för "mycket fett"). Energin från kolhydraterna man utesluter måste ju ersättas - och det gör man med fett! Minskade man bara kolhydratintaget utan en ökning av fettandelen - så lär man bli bra hungrig och hamna i svält!

Missa nu inte Kostdoktorns "Allt om diabetes" !

För att öka din kunskapsnivå erbjuder Wikipedia ytterligare läsning:

2008-12-26

"Varför förnekar kostexperter vetenskapen?"

En intressant artikel i Läkartidningen "Varför förnekar kostexperter vetenskapen", skriven av ett flertal tunga namn, bl.a läkare Annika Dahlqvist, med dr och docent Ralf sundberg och professor Karl E. Arfors, mf.l.

Det är visserligen en "gammal" artikel från 2008-09-09, men den är lika läsvärd idag som den var när den publicerades.

De senaste 6–7 årens forskning kring kostens sammansättning har i ljuset av även äldre arbeten visat att en kolhydratrik, fettfattig kost kraftigt ökar risken för fetma, metabola syndromet och diabetes [1]. Orsaken är att denna kost ofta leder till hyperinsulinemi och insulinresistens. Följdsjukdomar till hyperinsulinemi inkluderar hjärt– kärlsjukdom [1, 2], njursvikt [3] och alzheimer [4]. Dessa sjukdomar har kraftigt ökat i hela världen.

Lågkolhydratkost ökar muskelmassan

Signaturen Zepp skriver i en tråd på KiF om en intressant artikel på PubMed som rör lågkolhydratkost och muskelmassa, som jag tycker var mycket intressant.
Simply stated, ketone body metabolism by the brain displaces glucose utilization and thus spares muscle mass. In other words, the brain derives energy from storage fat during a VLCARB.
Fritt översatt:
"Hjärnans metabolism av ketonkroppar ersättar användandet av glukos och sparar på så sätt muskelmassan. Med andra ord, hjärnan använder energin från lagrat fett vid lågkolhydratkost."

Thus, the net stimulus would seem to be for increasing muscle protein breakdown. However, a number of studies indicate that a VLCARB results in body composition changes that favour loss of fat mass and preservation in muscle mass.
Fritt översatt:
"Nettoeffekten tycks vara ökad nedbrytning av muskelprotein. Dock visar ett antal studier att resultatet av lågkolhydratkost är nedbrytning av lagrat fett och bevarande av muskelmassan.

Although subjects were encouraged to consume adequate dietary energy to maintain body mass during the intervention, the results revealed that fat mass was significantly decreased (-3.4 kg) and lean body mass significantly increased (+1.1 kg) at week six (as measured by DEXA). There were no significant changes in composition in the control group. The authors concluded that a VLCARB resulted in a significant reduction in fat mass and an accompanying increase in lean body mass in normal-weight men. In other words, the entire loss in bodyweight was from body fat. A subsequent study by Volek et al. using a VLCARB during energy-restriction noted a greater decrease in lean body mass in men who consumed a VLCARB than in men won consumed a high-carbohydrate/low-fat diet. However, resting energy expenditure was maintained in men consuming the VLCARB but decreased on the high-carbohydrate/low-fat diet, strongly suggesting that the VLCARB group did not lose muscle mass.
Fritt översatt:
"Även om deltagarna uppmanades att inta tillräckligt med energi för att bevara kroppsmassan under studien visar resultatet att fettmängden signifikant minskade (-3,4 kg) [på 6 veckor, min anm.] och den fettfria kroppsmassan (Lean Body Mass) ökade (+1,1 kg). Under studien var det ingen skillnad på fördelningen av kroppsmassan i kontrollgruppen. De som gjorde studien kom fram till att lågkolhydratkost (LCHF) ger en signifikant minskning av fettmassan och en åtföljande ökning av den fettfria kroppsmassan. I en senare studie av Volek et al. på kalorireducerad lågkolhydratkost (LCHF) visades en större minskning av den fettfria kroppsmassan hos män som åt lågkolhydratkost (LCHF) än hos män som åt en kost på mycket kolhydrater och lite fett (HCLF). Energiåtgången i viloläge behölls för de som åt lågkolhydratkost men ökade för de som åt en kost på mycket kolhydrater och lite fett, vilket starkt tyder på att de som åt lågkolhydratkost inte förlorade muskelmassa."


I artikeln finns sedan ett avsnitt där man diskuterar kring vad det är som åstadkommer bevarandet av muskelmassa vid lågkolhydratkost, t.ex ökad utsöndring av adrenalin av lågt (normalt) blodsocker, ketonkroppar som energi för både hjärna och muskler, ökad utsöndring av tillväxthormon vid lågt (normalt) blodsocker, samt intag av protein genom kosten.

Artikelförfattarens slutsats:
Although more long-term studies are needed before a firm conclusion can be drawn, it appears, from most literature studied, that a VLCARB is, if anything, protective against muscle protein catabolism during energy restriction, provided that it contains adequate amounts of protein.
Fritt översatt:
"Även om mer långsiktiga studier behövs innan en bestämd slutsats kan dras, verkar det från det mesta av den litteratur som studerats, att lågkolhydratkost, om något, skyddar mot muskelnedbrytning under kaloribegränsning, förutsatt att den innehåller tillräckliga mängder protein.


Min egen kommentar:
Tydligen förutsätts VLCARB, lågkolhydratkost, i denna artikel och förmodligen dess referenser, innebära en kaloribegränsad kost med lite kolhydrater, och eventuellt högre proteinintag.

Definitionen av LCHF (Low Carb High Fat) innebär dock att man äter normal mängd protein samt ersätter den uteslutna mängden kolhydrater med fett tills man är mätt, kanske till en energimässig fördelning på 5 E% kolhydrater, 20 E% protein och 75 E% fett.

Oavsett definitionen på lågkolhydratkost så verkar artikeln stödja teorin att lågkolhydratkost inte minskar muskelmassan, utan snarare tvärtom - kroppsfettet minskar och den fettfria kroppsmassan (Lean Body Mass) ökar - d.v.s muskelmassan ökar. Det kan alltså vara en fördel med LCHF-kost även vid träning, förutom alla hälsovinster i övrigt.

Min egen ovetenskapliga mätning av kroppsvikten med en våg som mäter fett-% och muskel-% ger att jag har gått upp i muskelvikt och ner i fettvikt, precis i linje med artikeln - och då ska man veta - att jag inte "tränar alls".

Detta faktum ger vid handen att alla muskelsvaga äldre som "ligger" sig ner i muskelmassa på alla landets hem och äldreboenden - istället kunde "ligga" sig till mer muskler och orka mer både på grund av den ökade muskelmassan och energin från LCHF-kosten i övrigt. Men det får vi väl aldrig se så länge Livsmedelsverkets kostråd ser ut som dom gör [idag].


Jag vet inte så noga om det krävs träning eller ens om det behövs rejäla bröstmuskler för att utföra något sådant här... (klicka på bilden).

2008-12-17

"Var stolta över barnens klokskap"

Insändare av Lars-Erik Litsfeldt i Ålandstidningen 2008-12-15 om margarin till skolbarnen.

2008-12-16

Sockrade köttbullar

När jag sökte på Airams matblogg och inte hittade vad jag sökte så provade jag att söka efter "köttbullar" bara för att testa så sökningen fungerade som den skulle. Den första av de sponsrade länkarna som kom upp i Googles sökresultat fick mig genast att tappa hakan:

Dansukker?! Vad har Dansukker med köttbullar att göra?! Jag följer länken och hittar ett - bokstavligt talat - sockrat recept på köttbullar:

Undrar varför man har socker och potatis i köttbullarna? Visserligen "bara" två teskedar socker, men lägg till ytterligare kolhydrater (86E%) från tre potatisar!


Nej, det är bättre att hålla sig till så ren råvara som möjligt, personligen tycker jag det är bättre att i så fall krydda köttfärsen om man vill ha någon slags smak på den.

Övriga träffar i sökningen på köttbullar gav bl.a följande:

Airams spritsade köttbullar (egentligen inget recept)
Hemgjorda Civapçiçi med pepparyoughurt

Övrig sökning på LCHF och köttbullar:

Fett Bra Mat: Köttbullar med gräddsås
KiF: Köttbullar - lchf variant

Tja, sen behövs det väl inte mer tips på köttbullar, för hur svårt kan det vara - köttfärs och kryddor, och vill man lena till smeten så tar man lite grädde och kanske ett par ägg. Köttfärs är ju nästan helt perfekt innehållsmässigt; möjligen att man får höja fettandelen lite med smör, majonnäs eller grädde. Köttfärsen (fläskfärs) i sig innehåller 66E% fett och 34E% protein. Kolhydraterna lyser med sin frånvaro, till skillnad från vad Dansukker vill.


2008-12-10

Skoluppsats: Margarin som miljöhot

En Jordbrukselev vid namn Terese Eidenmark har i ämnet Naturkunskap skrivit en uppsats, "Margarin som miljöhot" (klicka på namnet för att läsa). Man kan också läsa en tråd om detta på Kolhydrater.ifokus.se, observera att PDF med den färdiga uppsatsen (i skrivande stund) finns en bit ner i den tråden - den i första inlägget är bara ett utkast.

Terese fick MVG på på uppsatsen! Grattis!

Uppsatsen har följande underrubriker:

  • Margarinets historia
  • Den brutala sanningen om hur man tillverkar margarin
  • En lång lista på tillåtna(!) tillsatser
  • Hur mycket föroreningar som är godkänt av Livsmedelsverket
  • Margarinets effekter
  • Margarinets råvaror
  • Varför margarin tillverkas och får säljas - hur får vi stopp på otyget?
  • Margarinets ovissa framtid

Denna uppsats är mycket läsvärd och en bra sammanställning som kan användas som tankeställare för både sig själv och andra! Terese har inget emot att man sprider hennes uppsats så länge hennes namn står kvar - så jag uppmanar alla:

Sprid kunskap om margarin!
Kunskap är makt!

2008-12-07

Julbordsfällan i Kalla Fakta (med sammanfattning)

Uppdaterad efter programmet:

Söndagen den 7:e december kl. 19.20 sänder Kalla Fakta "Julbordsfällan".

Författaren och journalisten Mats-Eric Nilssons slutsats är att vi konsumenter har vant oss vid att maten inte smakar äkta, och att den inte är äkta ser man ju på antalet tillsatser i maten. Köttbullarna innehöll bara 61% kött, resten är enligt Mats-Eric betfibrer och stärkelse. Rödbetssalladen innehöll bara 30% rödbetor, och för att få till färgen med så tillsätter man färgämne.

Kocken Maximilian Lundin tillagar i programmet massor av julbordsmat direkt från en gris utan s.k tillsatser. Och det verkar ju gå alldeles utmärkt! Trots att han fick tvinga säljaren att inte preparera grisen med nitrat (E250? vilket man tillsätter för att färgen på köttet ska se "bra" ut!?). Det sista säljaren sa när grisen hämtades var "Jag tar inget ansvarig för utseendet!". Maximilian säger att "Julbordet är infekterat av 20 års processindustri", och nog är det så, konsumenten har vant sig vid att maten inte smakar äkta. Konsmenten bör utbilda sig!


För den konsument som vill utbilda sig och veta mer om tillsatser i maten rekommenderas följande läsning:

Man kan köpa Mats-Eric Nilssons bok Äkta vara hos t.ex Adlibris eller Bokus.
Man kan köpa Den Hemlige Kocken hos t.ex Adlibris eller Bokus.

2008-12-06

Innehåll av sockerarter, 20-i-topp

Följande tabell listar de 20 "livsmedel" som innehåller mest sockerarter. Frågan är om man kan kalla dessa för "livsmedel"... när över hälften av innehållet är sockerarter. I alla fall om man är diabetiker eller överviktig och försöker få rätsida på sin hälsa med LCHF-kost. Därmed inte sagt att att man måste äta LCHF-kost för att undvika nedanstående ingredienser i sin kost!

Utökar man tabellen till 100 livsmedel så kommer man ner i 28 g sockerkedjor per 100 g, vilket även det är mycket.

Utökar man tabellen till 200, så fortsätter det i samma stil; mest sött, sött, sött, sött, sött.... Det mesta i listan är bär, frukt, "konditorivaror", kakor/kex, och är det ett "sammansatt" livsmedlet så känns det som att det är massor av tillsatt socker för att höja sötman. Nere på 200:e livsmedlet är innehållet 15 g sockerkedjor/100 g. Det kan ju tyckas vara rätt lite, men förmodligen äter man mer än 100 g (för att det är gott, inte för att man behöver!), och kanske till och med flera olika livsmedel samtidigt som gör att totala intaget av sockerkedjor blir högt.

Tänk på att detta handlar om sockerarter, och inte totala innehållet av kolhydrater! På plats 185 hittar man t.ex Småbröd av smördeg med ägg som innehåller 46,5 g kolhydrater/100g, varav "bara" 16g/100g är sockerarter. Resten av kolhydraterna (30,5 g) är sackaros och stärkelse!


#LivsmedelSockerarter
per 100 g
1Druvsocker100.0
2Socker99.9
3Fruktsocker, fruktos99.8
4Citrontepulver otillredd, smaksatt snabbte95.0
5Socker glasyr84.1
6Tuggummi81.0
7Honung80.8
8Vasslepulver78.0
9Toffee74.3
10Sirap74.1
11Kakaopulver sockrat73.8
12Chokladkonfekt64.6
13Moccaglasyr på kaka63.0
14Maräng62.3
15Äpple torkat60.2
16Russin60.1
17Marmelad60.0
18Salmiak60.0
19Fruktpastill arabikumpastill58.7
20Chokladstång med chokladfyllning medelvärde58.0


Vänder man på steken och tittar på vilka livsmedel som innehåller inga eller minst sockerkedjor, så måste man upp på plats 259 för att hitta första livsmedlet som innehåller mindre än 0,1 g sockerarter / 100g, denna plats innehas av Stekt Laxfilé.


Informationen i tabellen kommer från Fineli, livsmedelsdatabas version 9.

2008-12-04

Sockerfritt - med mer kalorier

Äter man LCHF-kost behöver man inte bry sig om det totala energiinnehållet (kcal) i någon nämnvärd omfattning, men är man kolhydratätare så får man passa sig; man väljer enkelt ett light-alternativ som är "osötat" eller "sockerfritt". Dock finns det en nackdel...

Aftonbladet skriver idag om 8 produkter som innehåller mer kalorier i light-variant än motsvarande icke-lightprodukt. Kanske marginellt i vissa fall, men ändå...

2008-12-03

Vad äter en sumobrottare?

Sumobrottare är ju riktig feta, det känner nog alla till. Men vet du vad en sumobrottare äter? Jo, nästan inget fett, och det låter väl rätt konstigt - det är ju precis i linje med vad Livsmedelsverket rekommenderar, och ändå blir de så feta?!

Orsaken till fetman är så klart på grund av mängden kolhydrater!

Lars-Erik Litsfeldt skriver idag i en debattartikel i Aftonbladet att Livsmedelsverket bör fråntas rätten att ge kostråd. Han menar till och med att Generaldirektören ska avgå och lämna plats för någon som kan stå upp för folkets hälsa.

Samma krav ställdes tidigare av Läkare Annika Dahlqvist och författaren Per Wikholm i en debattartikel i Expressen 2008-11-28.

2008-11-30

LCHF kombinerat med alkohol

Äter man LCHF-kost blir man mycket billigare i drift vad gäller alkohol. Man tål inte lika mycket som förut; åtminstone är det så för mig, men det varierar säkert från person till person, och någon föreslår till och med att det är inbillning, men då är det rätt många som inbillar sig.

Low-Carb for you har skrivit ett mycket bra blogginlägg som förklarar vad alkohol är och vad som händer i kroppen.

Matfrisk har skrivit om alkoholens energiinnehåll kontra volym och berusningsgrad.

Kostdoktorn har givetvis också skrivit om ämnet med lite funderingar kring varför man tål mindre vid LCHF-kost.


Ägg

Jag läste en diskussion hur man på bästa sätt skalar ett ägg, ibland är det svårt och skalet sitter som med klister och ibland trillar det nästan av själv.

Jag har provat att blåsa ägget ur skalet som visas i denna video, men det gick verkligen inte... ;-)

2008-11-28

"Livsmedelsverket vägrar inse fakta"

Läkare Annika Dahlqvist och författaren Per Wikholm skriver idag i en debattartikel i Expressen att de tycker Livsmedelsverkets generaldirektör Inger Andersson ska avgå.
"Livsmedelsverket behöver en ny ledning som har modet att erkänna att dagens kostråd har en svag vetenskaplig underbyggnad."
...

"Efter avslöjanden om starka kopplingar med livsmedelsindustrin, har Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm entledigat ett par jäviga kostexperter i gruppen som skulle ta fram nya riktlinjer för diabetiker. Socialstyrelsen låter nu Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, utse en ny expertgrupp som ska utforma kostråd för diabetiker, personer med hjärt-kärlsjukdomar och överviktiga. Generaldirektören på Socialstyrelsen tog tag i frågan om osunda kopplingar till livsmedelsindustrin efter bara ett par veckor i ämbetet. Livsmedelsverkets generaldirektör blev uppmärksammad på samma missförhållanden flera månader tidigare men underlät att agera."

Tja, vad bygger SLV sina kostråd på egentligen, frågar man efter vetenskapliga undersökningar så hänvisar man bara till studier med tveksamma resultat.

Läs artikeln i sin helhet på Expressen.

2008-11-27

Är äpplen nyttiga?

Ett äpple innehåller per 100 gram:
  • 36 kcal
  • Protein 0,2 g
  • Kolhydrater 8,2 g
  • Fett <0,1>


Fördelningen i energiprocent

Kolhydrater - 91 E%
Protein - 2,2 E%
Fett - 2,5 E%

I mitt tidigare inlägg om bananer så kom jag fram till att en av mina teskedar ger 4,4 gram strösocker per styck. Äpplet innehåller alltså lika mycket kolhydrater som c:a 2 teskedar strösocker, vilket är mindre än halva mängden i förhållande till bananen som innehåller 5 teskedar.
Äpplets innehåll av vitaminer och mineraler
i procent av rekommenderat dagligt intag per 100 g:
  • A - 0,6%
  • B12 - 0%
  • C - 8%
  • D - 0%
  • E - 2,2%
  • Kalium - 3%
  • Magnesium - 1,1%
  • Kalcium - 0,4%
  • Fosfor - 1,3%
  • Järn - 1,1%
  • Zink - 1,1%
  • Jod - 0,7%
  • Selen 0,2%
Ska man äta äpplen för vitaminer och mineralers skull så måste man för majoriteten av ämnena konsumera uppåt 100 äpplen eller mer per dag för att få i sig rekommenderat dagligt intag, medan det "räcker" med 12,5 äpplen för att få i sig dagsbehovet av C-vitamin. Nu äter man ju inte mycket äpplen - även om man råkar vara kolhydratätare; men jag tycker det säger en hel del om "nyttigheten" med äpplen... den är traditionellt rejält överskattad. 91% av energin är ju dessutom bara sockerkedjor som höjer blodsockret och ökar insulinpåslaget, vilket varken är bra för den som är diabetiker eller vill gå ner i vikt.

Ett bättre alternativ t.ex vara en burk makrill... den innehåller ju i alla fall mer än 5 gånger så mycket energi och c:a 5-6 gånger mer av vitaminerna A och E! Makrillen innehåller också 12 gånger så mycket magnesium som äpplet, 40 x fosfor, 48 x järn, 20 x zink, 49 x jod och 250 x selen!

2008-11-26

Den gamla stentavlan börjar vittra sönder!

I Dagens Medicin går Professor Stephan Rössner till hårt angrepp på Läkare Annika Dahlqvist med rena personangrepp. Journalisterna "anklagas" för att vara förförda av Annika och han kallar henne "Flumprofetissa" och menar att hennes korta stund på jorden snart är till ända - "Flumprofetissor" brukar inte stanna så länge...

Glöm det Stephan - det är inte bara Annika Dahlqvist du har att tampas med - snarare en hel rörelse! Presentera de vetenskapliga fakta som stödjer de nyvarande kostråden! Men det har varken du eller någon annan lyckats med hittils!

Tydligen har Dagens Medicin slut på utrymmet på sin webserver så de kan inte publicera Rössners artikel på webben - Annika har skrivit av den i sitt bloginlägg.

Kostdoktorn har som vanligt skrivit som saken också.

Det verkar som om kostråden mer eller mindre är inristade i sten, det är därför de är inte så lätta att ändra på. Men!


Det duger inte med

när man ska underhålla de gamla invanda kostråden
- då måste man ha en



!!!

Stephan Rössner får snabba sig på om han ska hinna med att underhålla de inristade kostråden - stenen håller på att vittra sönder av väder och vind.

Den så kallade LCHF-vinden!

2008-11-25

Karin Bojs slår tillbaka mot Claude Marcus

Chefen för Vetenskapsredaktionen på DN, Karin Bojs, slår idag tillbaks på Professor Claude Marcus debattinlägg i DN för några dagar sedan, jag skrev om det här. Hennes inlägg finns bara i papperskopian av DN vad jag förstår, men den går att läsa här.

Jag tror kommentarer är överfödiga så länge; ska bli kul att se om det kommer fler reaktioner från någon annan... eller kanske motreaktioner.

Matfrisk har lite kommentarer om Karin Bojs krönika.

Här finns krönikan inscannad i PDF-format.

2008-11-23

Att bränna näsan på sig själv

Jag skrev tidigare i mitt inlägg "Varför leder Atkinsliknande kost till högre risk för förtidig död", och hade tänkt lägga till ytterligare text i slutet av inlägget, men jag ångrade mig.

Nu ser jag att Matfrisk skrev något åt det hållet jag tänkte, fast kanske på ett annat sätt. Matfrisk menar att det kanske var så att DN lät Professor Claude Marcus bränna sig själv på näsan genom sitt eget debattinlägg... och visst kan det vara så.

Min tanke var att han i sin ställning och på det sätt han får sin lön inte kan säga annat än samma gamla vanliga som han alltid sagt. MEN, det kan ju vara så att han inte riktigt har samma personliga åsikt som den "publika" person han har blivit. Därmed säger han saker som faller på sin egen orimlighet; för att på så sätt av eget agerande hamna där han inte kan komma "för egen maskin", d.v.s avsatt, uppsagd, etc. Och efteråt - har han inte gjort annat än det han alltid har gjort, och ingen "misstänker" något alls...

Lite märklig tanke kanske, men... allt kan alltså vara väldigt tillrättalagt och repeterat, särskilt om någon vill använda honom som syndabock att skylla allt på... det behöver ju nödvändigtvis inte vara Professorn som genomför det själv.

Eller?

Varför leder Atkinsliknande diet till högre risk för förtidig död?


Professor Claude Marcus har idag fått in en debattartikel i DN. Han fyrar där av följande uttalande:

- Atkinsliknande kost leder till ökad risk för förtidig död.

Som vanligt talar han inte om varför det är så, inga referenser eller ytterligare eget resonemang.

Hela debattartikeln är ju också ett påhopp på jornalisterna som bevakar kostråden "på ett medvetet felaktigt sätt". Det uttalandet kommer han säkert få mycket skit för. Förmodligen triggar detta till ytterligare "bevakning" och "undersökande journalistik" som ligger Professor Claude Marcus i fatet framöver.

Kostdoktorn kommenterar Fettkriget i Kalla Fakta

Kostdoktorn kommenterar och analyserar "Fettkriget" i Kalla Fakta 2008-11-16.

Min summering:
Orsakerna till att fetman breder ut sig. Professorer Claude Marcus och Stephan Rössner hävdar att vi äter mera, oftare, rör oss mindre, intaget är större än utgiftera, kroppen kan bara lösa detta på ett sätt och det är att lagra överskottet som fett. De gamla fettsnåla kostråden. Livsmedelsverket hävdar att det finns vetenskaplig grund för att hävda att det är det mättade fettet som orsakar fetman. Lars-Erik Litsfeldt pratar om hur han slutade med diabetesmedicinen efter att ha börjat med LCHF. Jörgen Vesti Nielsen förvånad över resultatet från Karlshamnsstudien som varade i 4 år. Annika Dahlqvist uttalar sig om kostråden baserade på lite kolhydrater och mycket fett. Professor Marcus svarar på frågan med att likna LCHF-rörelsen vid en sekt... och professor Rössner anser att nivån på debatten ligger på samma nivå som "en miljard flugor kan inte ha fel som käkar dynga". Jag håller med Kostdoktorn - tack för att du höjde nivån i debatten själv, Stephan! Annika Dahlqvist kallar professorerna för "ohederliga".


Min summering:
Att mättat fett är farligt anser professor Stephan Rössner mer är en åsikt än att det är vetenskapligt bevisat. Professor Göran Berglund uttalar sig om att det inte finns något samband mellan mättat fett och högt kolesterolvärde. Professor Claude Marcus är ganska säker på att mättat fett är farligt, men ändrar sig sen till helt säker, men säger inget om att det skulle vara mer vetenskapligt bevisat än bara en åsikt.

ST-läkare Andreas Eenfeldts slutkommentar:

- Det verkar som allt fler inser hur bräckligt stödet är för den gamla teorin att naturligt mättat fett skulle vara farligt. Efter femtio år och miljarder dollar till studier har man fortfarande inte kunnat hitta några vettiga bevis för teorin.

- En bra förklaring till det är naturligtvis att [Ancel Keys-] teorin aldrig var sann.

Min summering:
Professorer Stephan Rössner och Claude Marcus är betalda av livsmedelsindustrin, men de presenteras aldrig som representanter för livsmedelsindustrin och vanligt folk kan inte fullt ut bedömma trovärdigheten i deras kritik av lågkolhydratkost. Kalla Fakta inleder inslaget med bild från Kostdoktorns blogg! Som Andreas skriver; "Kostdoktorn - känd från TV"... ;-)

Vill man se hela programmet "Fettkriget" i Kalla Fakta så kan man göra det här på webben.

Längre intervju med Professor Stephan Rössner kan man se här (som delvis är med i ovanstående program).

Inslaget i Kalla Fakta föregicks av en debatten i TV4's morgonprogram samma dag och den kan man se här.

Livsmedelsverket måste ha jobbat övertid direkt efter programmet eftersom man har skrivt denna inlaga på sin hemsida dagen efter. Det finns även en sida där man kan läsa jävsdeklarationer för de experter som sitter med i följande grupper: "Miljöanpassade kostråd", "Expergruppen för pediatrisk nutrition", "Expergruppen för kost och hälsofrågor".

2008-11-12

Fettkriget i Kalla Fakta!

På söndag 2008-11-16 kl. 19:20 kommer TV4's Kalla Fakta att sända ett program om svenska folket som bara blir fetare och fetare.

DET FÅR DU INTE MISSA!
Läkare Annika Dahlqvist kommer att medverka i programmet, likaså Stefan Rössner som är läkare, professor och överläkare på överviktsenheten vid Karolinska Universitetssjukhusets enhet i Huddinge. De båda står väl för ytterligheterna i åsikterna kring orsakerna till fetmans utbredning, och det ska bli kul att se vad de båda har för åsikter (hur de framställs i TV...). Man ska tydligen också ta upp livsmedelsindustrins påverkan på kostråden.

Jag är väl lika spänd som alla andra att få veta vilken skit det är flugorna äter... som Rössner pratar om när trailern hastigt avbryts...

Missar man programmet och är nattuggla kan man enligt uppggift se reprisen på måndag morgon 03:50, annars finns det säkert att se på internet, återkommer med länk till detta.

Är mat utan tillsatser dyrare?

Aftonbladet har idag en artikel om "Rena rama maten" där man jämför en korg med matvaror som är utan tillsatser, men en korg med mat som innehåller tillsatser. De kommer fram till att det var 70 kronor och 60 öre dyrare med mat utan tillsatser, sen kan man kanske diskutera valet av mat som man jämför, för det spelar ju verkligen roll vad man jämför.

Nåja, det bör inte vara dyrare med tillsatsfri mat, man ser bara till att köpa så färska råvaror man kan och laga maten själv; det borde verkligen bli billigare i längden. Och tänk så mycket skit man slipper att få i sig. Nästan så man kan ta lite dyrare mat för att slippa. Fast... hur kan "tillsatsfri" mat vara dyrare? Det klart, en ren köttbit kan man ju inte "späda ut" och sälja mer av, så man tar kanske gärna lite sämre kvalitet på köttet, späder ut det med diverse tillsatser, pressar och grejar lite och så har man helt plötsligt fått större mängd som man kan sälja lite billigare men ändå tjäna mer.

Aftonbladet länkar ihop med denna artikeln till en tidigare artikel från 2008-11-11, "Så luras du av bluffmaten", där det pratas lite om Mats-Eric Nilsson nya bok "Äkta vara" som avslöjar matindustrins bluff. Mats-Eric har även skrivit boken "Den Hemlige Kocken" som bl.a Kostdoktorn har bloggat om tidigare.

Man kan köpa Den Hemlige Kocken hos t.ex Adlibris och Bokus. Hos Bokus verkar frakten ingå i den facila summan på 39 kr! Det är ju nästan så man vet vad som kan bli julklapp till varenda släkting som behöver upplysas om matindustrins tokigheter!

Man kan köpa Äkta vara hos t.ex Adlibris och Bokus.

2008-11-02

Crunchy!

Läste på Aftonbladet om flingor som ofta är mer godis än mat. Jag visste att vi hade ett paket med "crunchy med bär" i skafferiet sedan gammalt och tog fram det för att undersöka innehållet. Det visar sig att det innehåller per 100g:
  • 330 kcal
  • 10 g protein
  • 61 g kolhydrater
  • 6 g fett
  • 14 g kostfiber
Alltså... 61 gram socker per tallrik med 100 g. Betänk att blodet bara kan innehålla c:a 5 gram blodsocker vid ett och samma tillfälle; här får vi i oss mer än 12 gånger mer socker! Visst förbrukar man en del, men var kommer resten att hamna? Det lagras förstås in som fett när den här portionen med socker får insulinet att stiga och säger till cellerna att lagra undan blodscokret (som fett).

Fler som har bloggat om detta:

Zac's åsikter på ett fat
Enhörnamamma (som inte tycker att frukt är godis...)
Fetsmart
Gundel(?)

Eller varför inte läsa om den genomsockrade laktosfria youghurten hos Kostdoktorn.se, eller Kostdoktorns inlägg om Jonas Colting som tillhör eliten inom triathlon (kolla in magrutorna...!). Det senare hade väl inte så mycket med socker att göra, snarare margarin - vilket förstås inte är bättre än socker på något vis...

2008-10-30

Farligt mögelgift i jordnötter

2008-10-30:

Axfood stoppar försäljningen av Willys och Hemköps Extra stora jordnötter 275 gram. Orsaken är att de kan innehålla otillåtna halter av mögelgiftet aflatoxin som kan vara cancerframkallande.

Källa:
Aftonbladet
Svenska Dagbladet
Axfoods eget pressmeddelande

Läs mer om aflatoxin:
Wikipedia
Livsmedelsverket

2008-10-29

Mycket kolhydrater!

Detta inlägg kommer med tiden att fyllas med länkar, till mer information om produkter som har högt kolhydratinnehåll och är mindre lämpliga att inta:

Laktosfri genomsockrad yoghurt

Konferens om hjärtinfarkt på Ryhov

Torsdag 2008-10-30 hålls det konferens på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping, där c:a 200 läkare, sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, sjukgymnaster och ST-läkare väntas delta. Det man ska tala om är orsakerna till att antalet dödsfall pga hjärtinfarkter minskar. Beror det på utvecklingen av behandlingsmetoder eller förändrad livsstil?

Citat från pappers- och internettidningen Jonkoping.nu:

En av föredragshållarna är Annika Rosengren, professor i medicin på Göteborgs universitet. Hon är en av forskarna bakom den hittills största internationella studien om orsakerna till hjärtinfarktdöd, Interheart-studien. I studien, som presenterades 2004, deltog 15 000 infarktpatienter på 265 sjukhus över hela världen.
– Man kan förklara nio av tio infarktfall med hjälp av vanliga riskfaktorer, som rökning och kost, säger Annika Rosengren.



Läs artikeln i Jönköping.nu här

Kostdoktorn.se
Metabolt syndrom - den västerländska sjukan?

LCHF och den medicinska vetenskapen


2008-10-24

Är bananer nyttiga?

En skalad banan innehåller per 100 gram:
  • 101 kcal
  • Protein 1 g
  • Kolhydrater 22 g
  • Fett 0,5 g

Fördelningen i E% (energiprocent):

Jag mätte upp 5 rågade besticks-teskedar strösocker och det blev 22 gram, precis lika mycket som en banan innehåller per 100 gram:


Vitamininnehåll i procent av rekommenderat dagligt intag per 100 g:
  • A 0,2%
  • B12 0%
  • C 13,3%
  • D 0%
  • E 2,2%
  • Kalium 10,9%
  • Magnesium 10,5%
  • Kalcium 0,9%
  • Fosfor 4,3%
  • Järn 4,4%
  • Zink 2,2%
  • Jod 0,7%
  • Selen 2,2%
Ska man äta bananer för vitaminernas skull så måste man för flertalet av vitaminerna konsumera mellan 25-50 bananer per dag, medan det "räcker" med 10 bananer för att få i sig dagsbehovet av C-vitamin, Kalium och Magnesium. Nu äter man ju inte mycket bananer även om man är kolhydratätare; men jag tycker det säger en hel del om "nyttigheten" med bananer... en nyttighet som ligger nära noll. 91% av energin är ju dessutom rent socker som höjer blodsockret och ökar insulinpåslaget.

Ett bättre alternativ t.ex vara en burk makrill... den innehåller ju i alla fall mer än dubbelt så mycket energi och gissningsvis mer än 5 gånger så mycket av rekommenderat intag av vitaminer!




2008-10-19

Besöksstatistik

Nu är det en månad sedan bloggen startade och del 1 av videon på Annikas föreläsning publicerades! Bloggen har under denna månad haft följande besöksstatistik:

Sidladdningar: 4031
Unika besökare: 1917
Förstagångsbesökare: 1628
Återkommande besökare: 289

Sammanfattningsvis får man väl tro att c:a 1600 "personer" har sett Annikas föreläsning!

Talet för förstagångs- och återkommande besökare får man förstås ta med en nypa salt eftersom registreringen av besökare inte är så enkel som man kan tro, med spärrade cookies och allt tekniskt som finns kring detta.

2008-10-18

Samlad information om kolesterol, statiner och biverkningar

Fatlies - Feta lögner har sammanställt video och länkar som rör kolesterol, statiner och dess biverkningar.

Läs mer här!

2008-10-17

Hemgjord tacokrydda och tacosås

Jag tänkte samla ihop lite av de recept som går att hitta på kolhydrater.ifokus.se som rör tacokryddor och tacosås, men bloggen "fett bra mat" hade ju redan gjort det, så jag länkar dit istället!

Guide till LCHF-taco

2008-10-11

Länkar till hela Annikas föreläsning

Detta inlägg sammanfattar alla 18 delar av Annika Dahlqvists föreläsning på video som spelades in när hon föreläste i Nässjö 2008-09-10. Klicka på "Del x" för att komma till respektive avsnitt.

Del 1:
  • Människan var från början jägare och samlare
  • För 10.000 år sedan började människan odla t.ex ris, spannmål och majs
  • På 1600-talet kom potatisen till Europa
  • Livsmedelsindustrin började utvecklas på slutet av 1800-talet / början 1900-talet
  • Med livsmedelsindustrin kom margariner, matoljor, tillsatser - och hjärtinfarkterna
  • "Intressant tidsmässigt samband"
Del 2:
  • Resultatet av Ancel Keys studie på 50-talet och vad som hände sen
  • Livsmedelsindustrin "hakar på"
  • Kostpyramiden som baserar sig på "billig mat" för fattiga
  • På 1970-talet kom USA's första officiella kostråd "kostpyramiden"
  • Tallriksmodellen kom på 1980-talet - utan fett
  • Nyckelhålsmärkningen kom på slutet 1980-talet / början 1990-talet
  • Fetmaepedemin drabbar USA på 80-talet
  • Fetmaepedemin i Sverige ligger 10 år efter USA
  • Fetmaepedemin i övriga världen (asien) ligger yttligare 10 år efter
  • William Banting's bantning på lågkolhydratkost gav namnet "bantning"
  • Vilhjalmur Stefansson - levde ett år bland inuiterna och åt enbart animalisk kost
  • ...och professorerna rekommenderar fettsnål kost
Del 3:
  • Vegetarianismen kom på 70-talet
  • Hjärtsjukdomarna kom under 1900-talet
  • "Förr" dog man i andra sjukdomar än hjärtsjukdomar, diabetes m.m
  • Det är av "fettsnålheten" man blir blir hungrig
  • Diabeteskostråden
  • Hur vet man att det bor en diabetiker i trappuppgången...?
  • När insulinet kom efter 1920-talet så varnade man för sockret, men inte stärkelsen!
  • Man sa att diabetiker "ska äta fettsnålt och fiberrikt" - men dom blev ju inte friskare!
  • "Nu spelar kosten ingen roll för diabetiker, det är bara mediciner som gäller!"
  • Man införde insulin även för typ2-diabetiker
  • Läkemedelsindustrin trycker på för mer medicin på recept
  • Världens mest lönsamma industri - att sälja blodfettsänkande statiner!
  • Alla som har över 5 i totalkolesterol ska äta statiner - c:a 90% av befolkningen!
Del 4:
  • Livsmedelsindustrin har infiltrerat hela etablissemanget med sin lobbyism
  • SNF, ILSI, Unilever, Mazola, Coca-Cola, Kellogs bestämmer kostråden...
  • Dessa organisationer bekostar många utbildningar, konferenser och forskarmöten
  • Dessutom beskostar de all forskning som sker på kost och hälsa
  • Etablissemangets professorer och dietister är totalt aningslösa i sammanblandningen med livsmedelsindustrin
  • "Desto godare middagar desto lägre kryper gränsen för kolesterol"
  • "Läkemedelsindustrin spökskriver forskningsrapporter färdiga att skriva under"
  • EU har bett ILSI utarbeta de nya kostråden
  • Livsmedelsorganisationerna och läkemedelsindustrin bestämmer i praktiken vilka kostråd som ska ges
  • "Industrin" har inget som helst intresse för människornas hälsa
Del 5:
  • Annikas egen historia:
  • Övervikten på 70-talet
  • Kaloribantning och jojobantning
  • Läkartidningen: "Kolhydrater kan inte bli fett, bara fettet kan bli fett"
  • Fibromyalgi
  • GI-temoden kom på slutet av 1990-talet
  • Frukostflingor och lättfil
  • Gick inte ner i vikt och var väldigt hungrig
  • "Ju mer jag bantade desto mer gick jag upp i vikt"
  • Paleolitisk kost på 2000-talet
  • Slutet av 2004 kom vändpunkten (mer om detta i nästa del)
Del 6:
  • Annikas dotter provade lågkolhydratkost på medicinutbildningen
  • Annika hakade på och gick ner 1 kg i veckan! Men - vrålhungrig...
  • Uffe Ravnskov: "Stryk allt lätt, det ska vara så fett som möjligt"
  • Annika åt mer fett; var inte så hungrig och fortsatte ner totalt 18 kg under vintern
  • "Ett stort mirakel" - inget annat hade ändrat sig än kosten
  • Annika börjar prata med andra om lågkolhydratkosten bl.a:
  • Sten Sture Skaldeman, Lars-Erik Litsfeldt
Del 7:
  • Första rapporten från Karlshamnsstudien presenterades i början av 2005
  • Lågkolhydratkost på vårdcentralens hemsida och kostrådgivning i grupp
  • ...men Annika mf.l blev förbjudna att ge kostråden
  • ...men man fortsatte att muntligt ge patienterna råd, t.ex var man hittade Annikas blog
  • ...och under hot om uppsägning sa Annika upp sig själv
  • Det var Lars-Erik Litsfeldt som fick Annika att börja blogga
Del 8:
  • Två månader efter blogstarten blev Annika anmäld till Socialstyrelsen
  • Efter två år friade Socialstyrelsen Annika; LCHF-kostråden var enligt vetenskap och beprövad erfarenhet
  • ADA i USA går ut med att lågkolhydratkost är lika effektivt som lågfettkost vid blodsockerkontroll
  • Claude Marcus hävdar att "mättat fett är farligt!"
  • Resultatet av WHI-studien i USA
Del 9:
  • Annika medförfattare till artikel i Läkartidningen angående Livsmedelsindustrins inblandning i kostråden
  • Annika Dalqvist blogg
  • Introduktion till LCHF, kostprogrammet, listor på vetenskapliga studier
  • Kostdoktorn.se - ST-läkare Andreas Eendfeldt
  • Listor på böcker, hälsovinster, receptsamling
Del 10:
  • Annikas böcker
  • Doktorn Dahlqvist Blogg
  • Doktor Dahlqvist om bättre hälsa och viktkontroll
  • Doktor Dahlqvists fond för kostforskning
  • Royaltyn för böckerna går oavkortat till fonden
  • Annika får pris för självständigt tänkande - Leo Huss Walin prize
  • Väl känt inom vetenskapen att att högt blodsocker och högt insulin skapar inflammationer i kroppen
Del 11:
  • "Mättat fett är jättebra" - tvärtemot vad professorerna säger
  • Essentiella fettsyror - omega-3 och omega-6
  • Människan kan inte tillgodogöra sig vegetabilisk omega-3; enbart animalisk omega-3
Del 12:
  • Stek inte i olja - använda smör, kokosfett eller annat mättat fett som tål värmen
  • Margarin orsakar hjärtsjukdomar; ingår i mycket i mycket "färdigmat"
  • "Livsmedelsverket måste förbjuda de härdade margarinerna"
  • Omestrade margariner innehåller kokosfett eller palmolja
  • Palmolja kommer från Oljepalmen som odlas där man skövlat regnskogen
  • "Att sänka kolesterolet har aldrig visats ge bättre hälsa"
  • Proteiner består av aminosyror
  • "Tillsatser är enbart till nytta för Livsmedelsindustrins ekonomi"
  • Den mest omskrivna tillsatsen är smakförstärkaren Glutamat (E621)
  • De böcker man bör läsa är:
  • Doktor Dahlqvist guide till bättre hälsa och viktkontroll
  • Uffe Ranvskov: Fett och kolesterol är hälsosamt
  • Mats Erik Nilsson: Den hemlige kocken
Del 13:
  • Alla vitaminer och mineraler finns i animalisk kost
  • Äter man animalisk kost behöver man inte så mycket C-vitamin
  • Frukost, lunch, middag - och inga mellanmål
  • Ett snabbmål på ostskivor med smör!
  • Barnens pannkakor - mer ägg, mer smält smör, mindre mjöl - lite sylt och mycket vispad grädde!
  • Grönsaker
Del 14:
  • Rapporterade och bevisade hälsovinster
  • Diabetiker ligger illa till - bör byta till LCHF omgående för att slippa komplikationer
  • Karlshamnsstudien
  • De med njursvikt och ögonbottenförändringar i samband med diabetes kan vända förloppet och bli bättre på LCHF-kost
  • Metabola syndromet - insulinresistens
  • Vikten säger väldigt lite om hjärtsjukdomsrisken
  • Även typ1-diabetiker mår bättre på LCHF
  • Många rapporterar om mindre magbesvär och bättre psykisk hälsa
  • Alzeimer är en "kolhydratsjukdom" - Amyloid förstör hjärncellerna och detta uppstår av hög insulinnivå
  • Diabetiker har mångdubbel risk för all sorts demens - även Alzeimer
  • "Råttor som äter fett får minskad aptit och söker inte mat" - självklart... dom är ju mätta!
  • De med PCO kan äta LCHF, gå ner i vikt, och bli gravida
  • Astam, allergi, eksem blir bättre
Del 15:
  • Många rapporter om gladare och piggare barn med LCHF-kost
  • Blodtrycket går ner, hjärtsvikten minskar och man kan bli medcinfri
  • Blodfettsänkande statiner ska man sluta med direkt när man börjar med LCHF
  • Blodfetter; totalkolesterol har väldigt lite att göra med hjärthälsa
  • Gallbesvär blir bättre
Del 16:
  • Protein 0,5 - 1,5 gram per kilo normal kroppsvikt
  • Viktnedgång
  • Undervikt
  • Ovanjordsgrönsaker
  • Kolhydrater fräter sönder tänderna
  • Motion är nyttigt för hälsan men har lite betydelse för vikten
  • Alkohol - "man blir billig i drift när man äter LCHF"
Del 17:
  • Salt behöver vi - annars dör vi
  • Att dricka mycket vatten är en myt
  • Vid graviditet och amning ska man äta en kost med lagom lågt kolhydratinnehåll
  • Kokosfett är bra
  • Trög mage - ät mer fett! Eventuellt lite mer fibrer
  • Veganer får näringsbrist
Del 18:
  • Kokosfett i silverpaket är inte bäst; men bättre än margarin
  • Publikens frågor till Annika

2008-10-05

Diagram på intag av vitaminer

Diagram över olika matvaror och dess vitamininnehåll i förhållande till RDI och 100 gram matvara. Tack till Kostdoktorn.se som gav mig inspirationen att göra denna utökade variant av Kostdoktorns "Frukt och näring".

Klicka på diagrammet för att förstora!

2008-09-22

Annika Dahlqvist föreläser om LCHF - del 18/18

  • Kokosfett i silverpaket är inte bäst; men bättre än margarin
  • Publikens frågor till Annika

Annika Dahlqvist föreläser om LCHF - del 17/18

  • Salt behöver vi - annars dör vi
  • Att dricka mycket vatten är en myt
  • Vid graviditet och amning ska man äta en kost med lagom lågt kolhydratinnehåll
  • Kokosfett är bra
  • Trög mage - ät mer fett! Eventuellt lite mer fibrer
  • Veganer får näringsbrist

Annika Dahlqvist föreläser om LCHF - del 16/18

  • Protein 0,5 - 1,5 gram per kilo normal kroppsvikt
  • Viktnedgång
  • Undervikt
  • Ovanjordsgrönsaker
  • Kolhydrater fräter sönder tänderna
  • Motion är nyttigt för hälsan men har lite betydelse för vikten
  • Alkohol - "man blir billig i drift när man äter LCHF"

2008-09-21

Annika Dahlqvist föreläser om LCHF - del 15/18

  • Många rapporter om gladare och piggare barn med LCHF-kost
  • Blodtrycket går ner, hjärtsvikten minskar och man kan bli medcinfri
  • Blodfettsänkande statiner ska man sluta med direkt när man börjar med LCHF
  • Blodfetter; totalkolesterol har väldigt lite att göra med hjärthälsa
  • Gallbesvär blir bättre

Annika Dahlqvist föreläser om LCHF - del 14/18

  • Rapporterade och bevisade hälsovinster
  • Diabetiker ligger illa till - bör byta till LCHF omgående för att slippa komplikationer
  • Karlshamnsstudien
  • De med njursvikt och ögonbottenförändringar i samband med diabetes kan vända förloppet och bli bättre på LCHF-kost
  • Metabola syndromet - insulinresistens
  • Vikten säger väldigt lite om hjärtsjukdomsrisken
  • Även typ1-diabetiker mår bättre på LCHF
  • Många rapporterar om mindre magbesvär och bättre psykisk hälsa
  • Alzeimer är en "kolhydratsjukdom" - Amyloid förstör hjärncellerna och detta uppstår av hög insulinnivå
  • Diabetiker har mångdubbel risk för all sorts demens - även Alzeimer
  • "Råttor som äter fett får minskad aptit och söker inte mat" - självklart... dom är ju mätta!
  • De med PCO kan äta LCHF, gå ner i vikt, och bli gravida
  • Astam, allergi, eksem blir bättre

Annika Dahlqvist föreläser om LCHF - del 13/18

  • Alla vitaminer och mineraler finns i animalisk kost
  • Äter man animalisk kost behöver man inte så mycket C-vitamin
  • Frukost, lunch, middag - och inga mellanmål
  • Ett snabbmål på ostskivor med smör!
  • Barnens pannkakor - mer ägg, mer smält smör, mindre mjöl - lite sylt och mycket vispad grädde!
  • Grönsaker


2008-09-20

Annika Dahlqvist föreläser om LCHF - del 12/18

  • Stek inte i olja - använda smör, kokosfett eller annat mättat fett som tål värmen
  • Margarin orsakar hjärtsjukdomar; ingår i mycket i mycket "färdigmat"
  • "Livsmedelsverket måste förbjuda de härdade margarinerna"
  • Omestrade margariner innehåller kokosfett eller palmolja
  • Palmolja kommer från Oljepalmen som odlas där man skövlat regnskogen
  • "Att sänka kolesterolet har aldrig visats ge bättre hälsa"
  • Proteiner består av aminosyror
  • "Tillsatser är enbart till nytta för Livsmedelsindustrins ekonomi"
  • Den mest omskrivna tillsatsen är smakförstärkaren Glutamat (E621)
  • De böcker man bör läsa är:
  • Doktor Dahlqvist guide till bättre hälsa och viktkontroll
  • Uffe Ranvskov: Fett och kolesterol är hälsosamt
  • Mats Erik Nilsson: Den hemlige kocken

Annika Dahlqvist föreläser om LCHF - del 11/18

  • "Mättat fett är jättebra" - tvärtemot vad professorerna säger
  • Essentiella fettsyror - omega-3 och omega-6
  • Människan kan inte tillgodogöra sig vegetabilisk omega-3; enbart animalisk omega-3

Annika Dahlqvist föreläser om LCHF - del 10/18

  • Annikas böcker
  • Doktorn Dahlqvist Blogg
  • Doktor Dahlqvist om bättre hälsa och viktkontroll
  • Doktor Dahlqvists fond för kostforskning
  • Royaltyn för böckerna går oavkortat till fonden
  • Annika får pris för självständigt tänkande - Leo Huss Walin prize
  • Väl känt inom vetenskapen att att högt blodsocker och högt insulin skapar inflammationer i kroppen

Annika Dahlqvist föreläser om LCHF - del 9/18

  • Annika medförfattare till artikel i Läkartidningen angående Livsmedelsindustrins inblandning i kostråden
  • Annika Dalqvist blogg
  • Introduktion till LCHF, kostprogrammet, listor på vetenskapliga studier
  • Kostdoktorn.se - ST-läkare Andreas Eendfeldt
  • Listor på böcker, hälsovinster, receptsamling

Annika Dahlqvist föreläser om LCHF - del 8/18

  • Två månader efter blogstarten blev Annika anmäld till Socialstyrelsen
  • Efter två år friade Socialstyrelsen Annika; LCHF-kostråden var enligt vetenskap och beprövad erfarenhet
  • ADA i USA går ut med att lågkolhydratkost är lika effektivt som lågfettkost vid blodsockerkontroll
  • Claude Marcus hävdar att "mättat fett är farligt!"
  • Resultatet av WHI-studien i USA

Dåligt ljud?

Någon skrev en kommentar om "dåligt ljud" på filmen. Exakt vad är det som är dåligt? Kanske lite mycket eko och en och annan hostning, men så dåligt är det väl inte? Fler som har kommentarer om detta?

2008-09-19

Annika Dahlqvist föreläser om LCHF - del 7/18

  • Första rapporten från Karlshamnsstudien presenterades i början av 2005
  • Lågkolhydratkost på vårdcentralens hemsida och kostrådgivning i grupp
  • ...men Annika mf.l blev förbjudna att ge kostråden
  • ...men man fortsatte att muntligt ge patienterna råd, t.ex var man hittade Annikas blog
  • ...och under hot om uppsägning sa Annika upp sig själv
  • Det var Lars-Erik Litsfeldt som fick Annika att börja blogga

Annika Dahlqvist föreläser om LCHF - del 6/18

  • Annikas dotter provade lågkolhydratkost på medicinutbildningen
  • Annika hakade på och gick ner 1 kg i veckan! Men - vrålhungrig...
  • Uffe Ravnskov: "Stryk allt lätt, det ska vara så fett som möjligt"
  • Annika åt mer fett; var inte så hungrig och fortsatte ner totalt 18 kg under vintern
  • "Ett stort mirakel" - inget annat hade ändrat sig än kosten
  • Annika börjar prata med andra om lågkolhydratkosten bl.a:
  • Sten Sture Skaldeman, Lars-Erik Litsfeldt

Annika Dahlqvist föreläser om LCHF - del 5/18

  • Annikas egen historia:
  • Övervikten på 70-talet
  • Kaloribantning och jojobantning
  • Läkartidningen: "Kolhydrater kan inte bli fett, bara fettet kan bli fett"
  • Fibromyalgi
  • GI-temoden kom på slutet av 1990-talet
  • Frukostflingor och lättfil
  • Gick inte ner i vikt och var väldigt hungrig
  • "Ju mer jag bantade desto mer gick jag upp i vikt"
  • Paleolitisk kost på 2000-talet
  • Slutet av 2004 kom vändpunkten (mer om detta i nästa del)

Annika Dahlqvist föreläser om LCHF - del 4/18

  • Livsmedelsindustrin har infiltrerat hela etablissemanget med sin lobbyism
  • SNF, ILSI, Unilever, Mazola, Coca-Cola, Kellogs bestämmer kostråden...
  • Dessa organisationer bekostar många utbildningar, konferenser och forskarmöten
  • Dessutom beskostar de all forskning som sker på kost och hälsa
  • Etablissemangets professorer och dietister är totalt aningslösa i sammanblandningen med livsmedelsindustrin
  • "Desto godare middagar desto lägre kryper gränsen för kolesterol"
  • "Läkemedelsindustrin spökskriver forskningsrapporter färdiga att skriva under"
  • EU har bett ILSI utarbeta de nya kostråden
  • Livsmedelsorganisationerna och läkemedelsindustrin bestämmer i praktiken vilka kostråd som ska ges
  • "Industrin" har inget som helst intresse för människornas hälsa


2008-09-18

Annika Dahlqvist föreläser om LCHF - del 3/18

  • Vegetarianismen kom på 70-talet
  • Hjärtsjukdomarna kom under 1900-talet
  • "Förr" dog man i andra sjukdomar än hjärtsjukdomar, diabetes m.m
  • Det är av "fettsnålheten" man blir blir hungrig
  • Diabeteskostråden
  • Hur vet man att det bor en diabetiker i trappuppgången...?
  • När insulinet kom efter 1920-talet så varnade man för sockret, men inte stärkelsen!
  • Man sa att diabetiker "ska äta fettsnålt och fiberrikt" - men dom blev ju inte friskare!
  • "Nu spelar kosten ingen roll för diabetiker, det är bara mediciner som gäller!"
  • Man införde insulin även för typ2-diabetiker
  • Läkemedelsindustrin trycker på för mer medicin på recept
  • Världens mest lönsamma industri - att sälja blodfettsänkande statiner!
  • Alla som har över 5 i totalkolesterol ska äta statiner - c:a 90% av befolkningen!

Annika Dahlqvist föreläser om LCHF - del 2/18

  • Resultatet av Ancel Keys studie på 50-talet och vad som hände sen
  • Livsmedelsindustrin "hakar på"
  • Kostpyramiden som baserar sig på "billig mat" för fattiga
  • På 1970-talet kom USA's första officiella kostråd "kostpyramiden"
  • Tallriksmodellen kom på 1980-talet - utan fett
  • Nyckelhålsmärkningen kom på slutet 1980-talet / början 1990-talet
  • Fetmaepedemin drabbar USA på 80-talet
  • Fetmaepedemin i Sverige ligger 10 år efter USA
  • Fetmaepedemin i övriga världen (asien) ligger yttligare 10 år efter
  • William Banting's bantning på lågkolhydratkost gav namnet "bantning"
  • Vilhjalmur Stefansson - levde ett år bland inuiterna och åt enbart animalisk kost
  • ...och professorerna rekommenderar fettsnål kost

2008-09-17

Annika Dahlqvist föreläser om LCHF - del 1/18

Kostens historia:
  • Människan var från början jägare och samlare
  • För 10.000 år sedan började människan odla t.ex ris, spannmål och majs
  • På 1600-talet kom potatisen till Europa
  • Livsmedelsindustrin började utvecklas på slutet av 1800-talet / början 1900-talet
  • Med livsmedelsindustrin kom margariner, matoljor, tillsatser - och hjärtinfarkterna
  • "Intressant tidsmässigt samband"



Del 2 kommer inom kort!

2008-09-15

Annika Dahlqvist föreläser om LCHF-kost!

Här publiceras inom kort en föreläsning om LCHF-kost av Läkare Annika Dahlqvist i form av 18 stycken knappt 10-minuters videosnuttar.

Håll utkik!