Utökar man tabellen till 100 livsmedel så kommer man ner i 28 g sockerkedjor per 100 g, vilket även det är mycket.
Utökar man tabellen till 200, så fortsätter det i samma stil; mest sött, sött, sött, sött, sött.... Det mesta i listan är bär, frukt, "konditorivaror", kakor/kex, och är det ett "sammansatt" livsmedlet så känns det som att det är massor av tillsatt socker för att höja sötman. Nere på 200:e livsmedlet är innehållet 15 g sockerkedjor/100 g. Det kan ju tyckas vara rätt lite, men förmodligen äter man mer än 100 g (för att det är gott, inte för att man behöver!), och kanske till och med flera olika livsmedel samtidigt som gör att totala intaget av sockerkedjor blir högt.
Tänk på att detta handlar om sockerarter, och inte totala innehållet av kolhydrater! På plats 185 hittar man t.ex Småbröd av smördeg med ägg som innehåller 46,5 g kolhydrater/100g, varav "bara" 16g/100g är sockerarter. Resten av kolhydraterna (30,5 g) är sackaros och stärkelse!
# | Livsmedel | Sockerarter per 100 g |
---|---|---|
1 | Druvsocker | 100.0 |
2 | Socker | 99.9 |
3 | Fruktsocker, fruktos | 99.8 |
4 | Citrontepulver otillredd, smaksatt snabbte | 95.0 |
5 | Socker glasyr | 84.1 |
6 | Tuggummi | 81.0 |
7 | Honung | 80.8 |
8 | Vasslepulver | 78.0 |
9 | Toffee | 74.3 |
10 | Sirap | 74.1 |
11 | Kakaopulver sockrat | 73.8 |
12 | Chokladkonfekt | 64.6 |
13 | Moccaglasyr på kaka | 63.0 |
14 | Maräng | 62.3 |
15 | Äpple torkat | 60.2 |
16 | Russin | 60.1 |
17 | Marmelad | 60.0 |
18 | Salmiak | 60.0 |
19 | Fruktpastill arabikumpastill | 58.7 |
20 | Chokladstång med chokladfyllning medelvärde | 58.0 |
Vänder man på steken och tittar på vilka livsmedel som innehåller inga eller minst sockerkedjor, så måste man upp på plats 259 för att hitta första livsmedlet som innehåller mindre än 0,1 g sockerarter / 100g, denna plats innehas av Stekt Laxfilé.
Informationen i tabellen kommer från Fineli, livsmedelsdatabas version 9.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar