2010-08-13

Jag blir så förbannad !!!

Signaturen SnorLars blev riktigt förbannad och skrev ett inlägg på kolhydrater.ifokus.se. Det blev en bra berättelse om den diabetessjuka modern som blivit insulinfri och numera "diabetes typ 0" istället för som tidigare, diabetes typ 2. Allt med hjälp av mindre kolhydrater och mer fett, s.k LCHF-kost.

För den som aldrig har hört talas om LCHF / lågkolhydratkost låter det säkert som första april att man skulle kunna slippa sin sjukdom och dra ner på eller helt sluta med medicineringen. Men det är ju inte första april; det är en stor skandal att de förbannade kostråden till diabetiker sitter så hårt rotade - trots att modern vetenskap visar att de kolhydratstinna kostråden till diabetiker inte har ett uns av sanning eller vetenskap bakom sig. Den moderna vetenskapen bekräftar dessutom bara vad man har vetat väldigt länge.


Min mor fick diagnosen Diabetes typ 2 för några år sedan. Läkaren sa att det var kroniskt och att hon aldrig skulle bli frisk från sin diabetes. Hon hade en överproduktion av insulin och på grund av det fick hon...insulin och metformin. :-O   För ett drygt år sedan började hon med LCHF. Nästan omgående började hon trappa ut metforminet till i vintras då hon tog sista tabletten. Blodsockret stabilt! I våras var det dags för insulinet. Stegvis gick hon ner. I lördags var jag över hos henne och kollade hennes värden som hon skrivit upp under månaderna. Med eller utan metforminet och oberoende av nedtrappningen av insulinet så var hennes värden stabila mellan 4 - 9. Jag hade med en våg till henne och bad henne dra ner på kolhydraterna ytterligare (hon dricker(drack) mkt kaffe med mjölk och grädde) samt att jag ville att hon skulle sätta ut de sista 6 enheterna insulin rätt snart.

Hon tog sin sista spruta i lördags. Skippade den igår. Det enda tillskottet/medicin hon tar nu är Omega-3. Så hur har det gått? För tidigt att säga kanske men hon hade 5,7 igår kväll, 4,2 inatt, 5,1 innan frukost idag  och 6,1 efter frukost. Hon fortsätter att kolla värdena idag, imorgon och onsdag.

Jag blir så förbannad.Skrikandes "Diabetes är kroniskt", kyss mig i arslet. Vi är uppväxta med "8 mackor om dagen", "ett äpple om dagen håller doktorn borta från magen", "gröt är gott".

Vad är det som händer? Våra institutioner som vi lärt oss att lita blint på har systematiskt gjort oss sjuka. Mitt förtroende är noll.

Kan nämna att jag hade problem att få barn (gick bra till slut) och mailade Apoteket (innan privatiseringen) och frågade varför de hade Paraben i sina salvor. Svaret var att det inte finns forskning som visar att Paraben har skadlig inverkan på fortplantningen. Nu för tiden säljer de salvor med en etikett "Fri från Paraben"(?).

Jag är överlycklig för min mors skull som aldrig mått bättre fastän hon närmar sig 70 men urförbannad på den prestigfyllda och stängda läkar- och forskarkåren.

SnorLars låter meddela att mammas blodsockervärden är fortsatt stabila efter ytterligare några dagar.

Lite intressant läsning för den diabetiker som önskar göra samma resa som SnorLars mamma:

.

  4 kommentarer:

  1. Fantastiskt intressant blogg!

   Jag tror personligen att det kommer att hända en hel del i världen de närmsta decennierna. Fler och fler ifrågasätter vad som skrivs i tidningar och vad som händer på statlig nivå i många länder. Läkemedel, pandemilarm och alla konstgjorda livsmedel med endast ekonomiska intressen har så smått börjat skapa debatt och snart är nog mänskligheten ifatt. Gör som jag, sluta kolla på TV och sluta läs våra dagsaktuella tidskrifter så blir allt mer och mer uppenbart. Dagens media verkar ha ett huvudsyfte att förslappa våra välutvecklade hjärnor och göra det vi kan bäst, nämligen att konsumera och leva i ständig skräck.

   SvaraRadera
  2. Hej John!

   Jag förstår din tanke, tyvärr är press och media enda sättet att få någon större spridning av budskapet om den "nya" hälsobringande kosten. Men tjatar vi tillräckligt länge så går det nog vägen... det går inte att blunda för effekterna i längden. Ett generationsskifte bland "experterna" kanske behövs också...

   SvaraRadera
  3. Kan man äta LCHF kost fast man är gastric bypass opererad????
   jag har skickat ett e mail till dahlqvist men jag vet inte om hon har tid att läsa e mailn
   vet ej kanske , jag hoppas att jag får svar.
   jag skulle ägentligen fråga detta till min dietist och kirurg men jag vet svaret:)
   han garvade åt mig när jag frågade om jag kunde fortsätta med någon bantningspiller för att jag jämt och ständigt kände mig hungirg och det orsakade att jag åt mera och var sötsugen och åt massa godis o.s.v
   han bara garvade och sa ne ne ne du e ju opererad du får varken banta eller äta sånt..
   men vad ska jag göra dååååååååå jag går fan inte ner meraaaa
   och jag verkligen provat äta som dem sa åt mig menn jag GÅR INTE NERRR OCH GÅR JÄMT RUNT OCH ÄR HUNGRIGG
   idag mådde jag bra var pigg och mätt till nästa måltid:) då jag åt LCHF kost men som sagt jag vill gärna veta om det e ok att äta så som magopererad...

   SvaraRadera
  4. Jag har hållit på med LCHF i lite mer än fyra veckor nu. Jag är överraskad över vad jag har hittat i all information om LCHF och runt ämnet. Det känns som man har blivit lurad hela livet om vad som är nyttigt för kroppen. Så bra jag mår idag, framförallt i magen har jag inte mått på många år. Dessutom så går jag ner i vikt, och jag har massor jag behöver gå ner. Jag ska köpa boken Matrevolutionen som jag tycker verkar mycket bra.

   SvaraRadera