2008-12-16

Sockrade köttbullar

När jag sökte på Airams matblogg och inte hittade vad jag sökte så provade jag att söka efter "köttbullar" bara för att testa så sökningen fungerade som den skulle. Den första av de sponsrade länkarna som kom upp i Googles sökresultat fick mig genast att tappa hakan:

Dansukker?! Vad har Dansukker med köttbullar att göra?! Jag följer länken och hittar ett - bokstavligt talat - sockrat recept på köttbullar:

Undrar varför man har socker och potatis i köttbullarna? Visserligen "bara" två teskedar socker, men lägg till ytterligare kolhydrater (86E%) från tre potatisar!


Nej, det är bättre att hålla sig till så ren råvara som möjligt, personligen tycker jag det är bättre att i så fall krydda köttfärsen om man vill ha någon slags smak på den.

Övriga träffar i sökningen på köttbullar gav bl.a följande:

Airams spritsade köttbullar (egentligen inget recept)
Hemgjorda Civapçiçi med pepparyoughurt

Övrig sökning på LCHF och köttbullar:

Fett Bra Mat: Köttbullar med gräddsås
KiF: Köttbullar - lchf variant

Tja, sen behövs det väl inte mer tips på köttbullar, för hur svårt kan det vara - köttfärs och kryddor, och vill man lena till smeten så tar man lite grädde och kanske ett par ägg. Köttfärs är ju nästan helt perfekt innehållsmässigt; möjligen att man får höja fettandelen lite med smör, majonnäs eller grädde. Köttfärsen (fläskfärs) i sig innehåller 66E% fett och 34E% protein. Kolhydraterna lyser med sin frånvaro, till skillnad från vad Dansukker vill.


2 kommentarer:

  1. Sockret karamelliseras och ger en extra fin stekyta. Att strö en nypa socker över köttbullarna i stekpannan är ett gammalt mormorsknep!

    Men visst klarar man sig alldeles utmärkt utan...

    SvaraRadera
  2. herre gud va onödigt.

    SvaraRadera