2008-12-29

Öka din kunskap om diabetes!

De som har diabetes, förr mer känt som sockersjuka, har minskad känslighet för insulin (vid typ 2). Insulinet reglerar halten av blodsocker och reagerar inte kroppen på insulinet blir blodsockerhalten för hög. Varken högt blodsocker eller högt insulin är bra för kroppen.

Kostdoktorn.se har skrivit en mycket bra artikel, "Allt om diabetes". Där står allt man behöver veta som diabetiker, även anhöriga eller vänner till diabetiker kan täppa igen sin kunskapsbrist.

Det finns mediarapporter [1], [2] om att "fetmaoperationer" gör att överviktiga diabetiker går ner i vikt och slipper ta sina mediciner för diabetes. Det är väl strålande att de blir "friska" av operationerna, och inget ont sagt om de som genomgått sådan operation, men jag tycker nog man borde prova lågkolhydratkost innan operation förs på tal. Det handlar ju i botten om samma sak - minska blodsockernivån i blodet. Har man genomgått magoperation så kan man inte äta så mycket i taget och därmed blir blodsockernivån lägre. Å andra sidan, om man inte har genomgått magoperation och minskar andelen kolhydrater i kosten istället (LCHF), lär man få samma effekt - utan operation!

Observera betydelsen av förkortningen LCHF: Low-Carb-High-Fat. Lite kolhydrater och mycket fett (eller kanske det ska heta "mer fett" istället för "mycket fett"). Energin från kolhydraterna man utesluter måste ju ersättas - och det gör man med fett! Minskade man bara kolhydratintaget utan en ökning av fettandelen - så lär man bli bra hungrig och hamna i svält!

Missa nu inte Kostdoktorns "Allt om diabetes" !

För att öka din kunskapsnivå erbjuder Wikipedia ytterligare läsning:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar