- 36 kcal
- Protein 0,2 g
- Kolhydrater 8,2 g
- Fett <0,1>
I mitt tidigare inlägg om bananer så kom jag fram till att en av mina teskedar ger 4,4 gram strösocker per styck. Äpplet innehåller alltså lika mycket kolhydrater som c:a 2 teskedar strösocker, vilket är mindre än halva mängden i förhållande till bananen som innehåller 5 teskedar.
Äpplets innehåll av vitaminer och mineraler
i procent av rekommenderat dagligt intag per 100 g:
- A - 0,6%
- B12 - 0%
- C - 8%
- D - 0%
- E - 2,2%
- Kalium - 3%
- Magnesium - 1,1%
- Kalcium - 0,4%
- Fosfor - 1,3%
- Järn - 1,1%
- Zink - 1,1%
- Jod - 0,7%
- Selen 0,2%
Ett bättre alternativ t.ex vara en burk makrill... den innehåller ju i alla fall mer än 5 gånger så mycket energi och c:a 5-6 gånger mer av vitaminerna A och E! Makrillen innehåller också 12 gånger så mycket magnesium som äpplet, 40 x fosfor, 48 x järn, 20 x zink, 49 x jod och 250 x selen!
Fina undersökningar, men oturligt nog kan jag inte få dem att stämma.
SvaraRaderaOm äpplet bör höjas till skyarna låter jag förbli obesvarat, låt oss se det som en tolkningsfråga. Äpllet har jag inte heller aldrig sett som någon egentlig föda för männsikan, snarare att det är, precis som makrillen, inlärt på grund av plats och klimat.
Däremot kan man väl knappat motsäga hälsoeffekterna av fetma (om man bortser från de senare undersökningar som visar att det i stora mängder kan ge bukfetma).
Ditt resultat blir dock en aning underordnat. Låt oss säga att vi äter ett moget, medelstort äpple. Det blir ett intag på ca 50-60 kcal, och dess tid i magsäcken blir ca 5 timmar. Kolhydratdepåerna utgörs huvudsakligen av fruktos, inte glukos som hos bananen. Innehåller i princip ingen stärkelse. Fibrernautgörs delvis av pektin, och ca 15% av RDI. Kolhydraterna kommer senare att långsamt absorberas in i blodomloppet - som man kallar det, långsamma kolhydrater. Jag kan dock hålla med om att vitamin och mineralinnehållet i äpplet är föga imponerande. A - vitamin ca 2% av RDI, C - vitamin ca 13% av RDI. Protein bara ca 0,4 g. Däremot bör vi kanske inte äta äpplet pga att vi tror att den är en vitaminbomb. Det är den inte. Däremot är den en flavanoidbomb. Ligger i samma nivå som med fytokemikalier och antocyaniner. Står för dessutom för det huvudsakliga intaget av quercetin. Dessutom har jag inte hört någon som tycker att det är särskilt välsmakligt att ersätta äpplet för att öppna en konserverad makrillburk och äta till eftermiddagsmål. Och vart ska man få tag i quercetinen i makrillen?
Anonym, det känns precis som att det är något du vill säga men ändå inte riktigt lyckas klämma fram det?
SvaraRaderaAtt äta en makrillburk istället för ett äpple är standard i det här hushållet, men egentligen inte för att ersätta "äpplet som mellanmål" utan snarare mer som en "måltid" där man blandar i lite creme fraiche och majonnäs och mosar i ett eller ett par kokta ägg. En mycket enkel måltid som knappeligen höjer blodsockret.
Att äta ett normalstort äpple (125-150g = 10-12 g kolhydrater) istället för ovanstående "måltid" hade stängt av fettförbränningen genom den reflexmässiga utsöndringen av insulin, som hade kommit sig av det höjda blodsockret från sockerkedjorna i äpplet.
Det finns flera rapporter från LCHF-ätande överviktiga som säger att viktnedgången hindras effektivt av några äpplen i veckan... och då ska man tänka på att LCHF-kosten är högst effektiv för viktnedgång - tänk då på vad resultatet blir av den "traditionella tallriksmodellen"...
men fortfarande haltar jämförslen med makrillen och vad du nu brukar gegga ihop den med. Vad jag saknar i lchf, ENBART (och jag var både "bröd-beroende" och älskade godis) är just frukt. Jo, visst inser jag att det är sockret, men också fräschören, krispigheten i frukter som t.ex äpplen. Att ditt resonemang gällande hur det inte kan rekommenderas i strikt lchf stämmer är igenting jag kan eller vill argumentera emot- det är ett faktum. men inte tusan kan jag ersätta smaken av ett krsipigt, doftande äpple med en burk makrill (som för all del är gott på andra sätt och i helt andra sammanhang)!
SvaraRaderahttp://www.nyfikenvital.org/?q=node/690
SvaraRaderaRätt intressant artikel i sammanhanget. Källorna har jag dock inte kontrollet så den vetenskapliga tyngden kan jag inte uttala mig om. Men intressant.
/Anonym2
Äpplen innehåller mycket fibrer. Sockret i äpplet utsöndras långsamt. Så det ger ganska lite energi som utsöndras långsamt och fibrer som ger mättnadskänsla. Sen har det antiinflammatoriska egenskaper och innehåller nått som är bra för tarmarna också, läste jag. Anonym3
SvaraRadera