2008-12-26

"Varför förnekar kostexperter vetenskapen?"

En intressant artikel i Läkartidningen "Varför förnekar kostexperter vetenskapen", skriven av ett flertal tunga namn, bl.a läkare Annika Dahlqvist, med dr och docent Ralf sundberg och professor Karl E. Arfors, mf.l.

Det är visserligen en "gammal" artikel från 2008-09-09, men den är lika läsvärd idag som den var när den publicerades.

De senaste 6–7 årens forskning kring kostens sammansättning har i ljuset av även äldre arbeten visat att en kolhydratrik, fettfattig kost kraftigt ökar risken för fetma, metabola syndromet och diabetes [1]. Orsaken är att denna kost ofta leder till hyperinsulinemi och insulinresistens. Följdsjukdomar till hyperinsulinemi inkluderar hjärt– kärlsjukdom [1, 2], njursvikt [3] och alzheimer [4]. Dessa sjukdomar har kraftigt ökat i hela världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar