2008-11-12

Är mat utan tillsatser dyrare?

Aftonbladet har idag en artikel om "Rena rama maten" där man jämför en korg med matvaror som är utan tillsatser, men en korg med mat som innehåller tillsatser. De kommer fram till att det var 70 kronor och 60 öre dyrare med mat utan tillsatser, sen kan man kanske diskutera valet av mat som man jämför, för det spelar ju verkligen roll vad man jämför.

Nåja, det bör inte vara dyrare med tillsatsfri mat, man ser bara till att köpa så färska råvaror man kan och laga maten själv; det borde verkligen bli billigare i längden. Och tänk så mycket skit man slipper att få i sig. Nästan så man kan ta lite dyrare mat för att slippa. Fast... hur kan "tillsatsfri" mat vara dyrare? Det klart, en ren köttbit kan man ju inte "späda ut" och sälja mer av, så man tar kanske gärna lite sämre kvalitet på köttet, späder ut det med diverse tillsatser, pressar och grejar lite och så har man helt plötsligt fått större mängd som man kan sälja lite billigare men ändå tjäna mer.

Aftonbladet länkar ihop med denna artikeln till en tidigare artikel från 2008-11-11, "Så luras du av bluffmaten", där det pratas lite om Mats-Eric Nilsson nya bok "Äkta vara" som avslöjar matindustrins bluff. Mats-Eric har även skrivit boken "Den Hemlige Kocken" som bl.a Kostdoktorn har bloggat om tidigare.

Man kan köpa Den Hemlige Kocken hos t.ex Adlibris och Bokus. Hos Bokus verkar frakten ingå i den facila summan på 39 kr! Det är ju nästan så man vet vad som kan bli julklapp till varenda släkting som behöver upplysas om matindustrins tokigheter!

Man kan köpa Äkta vara hos t.ex Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar