2008-10-11

Länkar till hela Annikas föreläsning

Detta inlägg sammanfattar alla 18 delar av Annika Dahlqvists föreläsning på video som spelades in när hon föreläste i Nässjö 2008-09-10. Klicka på "Del x" för att komma till respektive avsnitt.

Del 1:
  • Människan var från början jägare och samlare
  • För 10.000 år sedan började människan odla t.ex ris, spannmål och majs
  • På 1600-talet kom potatisen till Europa
  • Livsmedelsindustrin började utvecklas på slutet av 1800-talet / början 1900-talet
  • Med livsmedelsindustrin kom margariner, matoljor, tillsatser - och hjärtinfarkterna
  • "Intressant tidsmässigt samband"
Del 2:
  • Resultatet av Ancel Keys studie på 50-talet och vad som hände sen
  • Livsmedelsindustrin "hakar på"
  • Kostpyramiden som baserar sig på "billig mat" för fattiga
  • På 1970-talet kom USA's första officiella kostråd "kostpyramiden"
  • Tallriksmodellen kom på 1980-talet - utan fett
  • Nyckelhålsmärkningen kom på slutet 1980-talet / början 1990-talet
  • Fetmaepedemin drabbar USA på 80-talet
  • Fetmaepedemin i Sverige ligger 10 år efter USA
  • Fetmaepedemin i övriga världen (asien) ligger yttligare 10 år efter
  • William Banting's bantning på lågkolhydratkost gav namnet "bantning"
  • Vilhjalmur Stefansson - levde ett år bland inuiterna och åt enbart animalisk kost
  • ...och professorerna rekommenderar fettsnål kost
Del 3:
  • Vegetarianismen kom på 70-talet
  • Hjärtsjukdomarna kom under 1900-talet
  • "Förr" dog man i andra sjukdomar än hjärtsjukdomar, diabetes m.m
  • Det är av "fettsnålheten" man blir blir hungrig
  • Diabeteskostråden
  • Hur vet man att det bor en diabetiker i trappuppgången...?
  • När insulinet kom efter 1920-talet så varnade man för sockret, men inte stärkelsen!
  • Man sa att diabetiker "ska äta fettsnålt och fiberrikt" - men dom blev ju inte friskare!
  • "Nu spelar kosten ingen roll för diabetiker, det är bara mediciner som gäller!"
  • Man införde insulin även för typ2-diabetiker
  • Läkemedelsindustrin trycker på för mer medicin på recept
  • Världens mest lönsamma industri - att sälja blodfettsänkande statiner!
  • Alla som har över 5 i totalkolesterol ska äta statiner - c:a 90% av befolkningen!
Del 4:
  • Livsmedelsindustrin har infiltrerat hela etablissemanget med sin lobbyism
  • SNF, ILSI, Unilever, Mazola, Coca-Cola, Kellogs bestämmer kostråden...
  • Dessa organisationer bekostar många utbildningar, konferenser och forskarmöten
  • Dessutom beskostar de all forskning som sker på kost och hälsa
  • Etablissemangets professorer och dietister är totalt aningslösa i sammanblandningen med livsmedelsindustrin
  • "Desto godare middagar desto lägre kryper gränsen för kolesterol"
  • "Läkemedelsindustrin spökskriver forskningsrapporter färdiga att skriva under"
  • EU har bett ILSI utarbeta de nya kostråden
  • Livsmedelsorganisationerna och läkemedelsindustrin bestämmer i praktiken vilka kostråd som ska ges
  • "Industrin" har inget som helst intresse för människornas hälsa
Del 5:
  • Annikas egen historia:
  • Övervikten på 70-talet
  • Kaloribantning och jojobantning
  • Läkartidningen: "Kolhydrater kan inte bli fett, bara fettet kan bli fett"
  • Fibromyalgi
  • GI-temoden kom på slutet av 1990-talet
  • Frukostflingor och lättfil
  • Gick inte ner i vikt och var väldigt hungrig
  • "Ju mer jag bantade desto mer gick jag upp i vikt"
  • Paleolitisk kost på 2000-talet
  • Slutet av 2004 kom vändpunkten (mer om detta i nästa del)
Del 6:
  • Annikas dotter provade lågkolhydratkost på medicinutbildningen
  • Annika hakade på och gick ner 1 kg i veckan! Men - vrålhungrig...
  • Uffe Ravnskov: "Stryk allt lätt, det ska vara så fett som möjligt"
  • Annika åt mer fett; var inte så hungrig och fortsatte ner totalt 18 kg under vintern
  • "Ett stort mirakel" - inget annat hade ändrat sig än kosten
  • Annika börjar prata med andra om lågkolhydratkosten bl.a:
  • Sten Sture Skaldeman, Lars-Erik Litsfeldt
Del 7:
  • Första rapporten från Karlshamnsstudien presenterades i början av 2005
  • Lågkolhydratkost på vårdcentralens hemsida och kostrådgivning i grupp
  • ...men Annika mf.l blev förbjudna att ge kostråden
  • ...men man fortsatte att muntligt ge patienterna råd, t.ex var man hittade Annikas blog
  • ...och under hot om uppsägning sa Annika upp sig själv
  • Det var Lars-Erik Litsfeldt som fick Annika att börja blogga
Del 8:
  • Två månader efter blogstarten blev Annika anmäld till Socialstyrelsen
  • Efter två år friade Socialstyrelsen Annika; LCHF-kostråden var enligt vetenskap och beprövad erfarenhet
  • ADA i USA går ut med att lågkolhydratkost är lika effektivt som lågfettkost vid blodsockerkontroll
  • Claude Marcus hävdar att "mättat fett är farligt!"
  • Resultatet av WHI-studien i USA
Del 9:
  • Annika medförfattare till artikel i Läkartidningen angående Livsmedelsindustrins inblandning i kostråden
  • Annika Dalqvist blogg
  • Introduktion till LCHF, kostprogrammet, listor på vetenskapliga studier
  • Kostdoktorn.se - ST-läkare Andreas Eendfeldt
  • Listor på böcker, hälsovinster, receptsamling
Del 10:
  • Annikas böcker
  • Doktorn Dahlqvist Blogg
  • Doktor Dahlqvist om bättre hälsa och viktkontroll
  • Doktor Dahlqvists fond för kostforskning
  • Royaltyn för böckerna går oavkortat till fonden
  • Annika får pris för självständigt tänkande - Leo Huss Walin prize
  • Väl känt inom vetenskapen att att högt blodsocker och högt insulin skapar inflammationer i kroppen
Del 11:
  • "Mättat fett är jättebra" - tvärtemot vad professorerna säger
  • Essentiella fettsyror - omega-3 och omega-6
  • Människan kan inte tillgodogöra sig vegetabilisk omega-3; enbart animalisk omega-3
Del 12:
  • Stek inte i olja - använda smör, kokosfett eller annat mättat fett som tål värmen
  • Margarin orsakar hjärtsjukdomar; ingår i mycket i mycket "färdigmat"
  • "Livsmedelsverket måste förbjuda de härdade margarinerna"
  • Omestrade margariner innehåller kokosfett eller palmolja
  • Palmolja kommer från Oljepalmen som odlas där man skövlat regnskogen
  • "Att sänka kolesterolet har aldrig visats ge bättre hälsa"
  • Proteiner består av aminosyror
  • "Tillsatser är enbart till nytta för Livsmedelsindustrins ekonomi"
  • Den mest omskrivna tillsatsen är smakförstärkaren Glutamat (E621)
  • De böcker man bör läsa är:
  • Doktor Dahlqvist guide till bättre hälsa och viktkontroll
  • Uffe Ranvskov: Fett och kolesterol är hälsosamt
  • Mats Erik Nilsson: Den hemlige kocken
Del 13:
  • Alla vitaminer och mineraler finns i animalisk kost
  • Äter man animalisk kost behöver man inte så mycket C-vitamin
  • Frukost, lunch, middag - och inga mellanmål
  • Ett snabbmål på ostskivor med smör!
  • Barnens pannkakor - mer ägg, mer smält smör, mindre mjöl - lite sylt och mycket vispad grädde!
  • Grönsaker
Del 14:
  • Rapporterade och bevisade hälsovinster
  • Diabetiker ligger illa till - bör byta till LCHF omgående för att slippa komplikationer
  • Karlshamnsstudien
  • De med njursvikt och ögonbottenförändringar i samband med diabetes kan vända förloppet och bli bättre på LCHF-kost
  • Metabola syndromet - insulinresistens
  • Vikten säger väldigt lite om hjärtsjukdomsrisken
  • Även typ1-diabetiker mår bättre på LCHF
  • Många rapporterar om mindre magbesvär och bättre psykisk hälsa
  • Alzeimer är en "kolhydratsjukdom" - Amyloid förstör hjärncellerna och detta uppstår av hög insulinnivå
  • Diabetiker har mångdubbel risk för all sorts demens - även Alzeimer
  • "Råttor som äter fett får minskad aptit och söker inte mat" - självklart... dom är ju mätta!
  • De med PCO kan äta LCHF, gå ner i vikt, och bli gravida
  • Astam, allergi, eksem blir bättre
Del 15:
  • Många rapporter om gladare och piggare barn med LCHF-kost
  • Blodtrycket går ner, hjärtsvikten minskar och man kan bli medcinfri
  • Blodfettsänkande statiner ska man sluta med direkt när man börjar med LCHF
  • Blodfetter; totalkolesterol har väldigt lite att göra med hjärthälsa
  • Gallbesvär blir bättre
Del 16:
  • Protein 0,5 - 1,5 gram per kilo normal kroppsvikt
  • Viktnedgång
  • Undervikt
  • Ovanjordsgrönsaker
  • Kolhydrater fräter sönder tänderna
  • Motion är nyttigt för hälsan men har lite betydelse för vikten
  • Alkohol - "man blir billig i drift när man äter LCHF"
Del 17:
  • Salt behöver vi - annars dör vi
  • Att dricka mycket vatten är en myt
  • Vid graviditet och amning ska man äta en kost med lagom lågt kolhydratinnehåll
  • Kokosfett är bra
  • Trög mage - ät mer fett! Eventuellt lite mer fibrer
  • Veganer får näringsbrist
Del 18:
  • Kokosfett i silverpaket är inte bäst; men bättre än margarin
  • Publikens frågor till Annika

6 kommentarer:

  1. Vad är det här egentligen? Vegetarismen kom på 70 - talet? Den har funnits så länge männsikan funnits till. Tom före. Har hon aldrig hört talas om Plutarchos? Hon har antagligen inte heller hört att mättat fett smälter vid ca 40 - 60 grader... jag har aldrig hört talas om en männsika med den kropsstempertauren. Vart ska du få tag i C - vitamin i den animaliska kosten? "Inte behöver så mycket C - vitamin". Behövet för någon som äter mestadels kött ökar snarare eftersom inget C - vitamin längre (genom människans evolution) i tarmen.

    SvaraRadera
  2. Anonym,

    Vad spelar det för roll att mättat fett smälter vid 40-60 grader? Vad spelar det för roll i sammanhanget? Jag vill bara höra din förklaring, eftersom du verkar anse att det spelar så stor roll?

    Du måste ha missuppfattat detta med C-vitamin, man måste inte få det via den animaliska kosten. Man löser det enklast genom att äta lite paprika några gånger i veckan. Vad Annika menar är nog att när man inte äter en massa enkel och fleromättade fetter som oxiderar så behövs heller inte så mycket antioxidant i form av C-vitamin?

    Sen tror jag du missförstår vad LCHF-kosten står för; den innebär inte att man äter "mestadels kött", det är ingen "högproteinkost" vilket den ibland felaktigt kallas för. Det heter ju LCHF, Low Carb - High Fat.

    Du äter förmodligen inte LCHF-kost själv?

    SvaraRadera
  3. har någon gått ner med denna metod?
    gärna med före och efterbilder
    jag vill gärna börja med dieten?
    ska man köpa kokbok också?
    hur många isåfall

    SvaraRadera
  4. Anonym,

    Besök http://kolhydrater.ifokus.se - där finns massor av medlemmar som kan berätta sin viktnedgångshistoria för dig! Också ett bra ställe för information om kosten. Glöm inte http://www.kostdoktorn.se !

    SvaraRadera
  5. Varför lyssna på en allmän läkare ?
    Att hon är doktor betyder ju inte att hon har rätt, hon är ju inte ens speciallist inom kost el. hälsa.

    SvaraRadera