2009-01-18

Doktor Dahlqvist och Airams LCHF-kokbok!

Nu är den äntligen här!

Doktor Dahlqvist och Airams
LCHF-KOKBOK


Den inbundna kokboken väger in i halvkilosklassen och innehåller 127 sidor med LCHF-recept på 8 frukostar, 43 huvudmåltider och 7 dessert/bakverk.

Förordet är skrivet av läkare Annika Dahlqvist där hon förklarar att kolhydrater kan göra dig tjock och sjuk och att fetter är oförtjänt förtalade.

Den som står för recepten är kocken och numera sjuksköterskan Maria Höglund. Hon är nog mer känd under namnet "Airam" när hon publicerar LCHF-recept på sin blogg, Airams Matblogg.

Airam presenterar sig själv med hela sin resa från övervikt med "vanlig" bantning och svält medelst ballong i magsäcken, till att ha upptäckt LCHF-kosten och praktisera denna i sin vardag och alla hälsovinster.
Citat:
"Redan övergången till LCHF gav mig mer hälsa och livskvalitet än vad summan av alla bantningskurer under hela mitt liv ens kommer i närheten av".
Det är inte svårt att trivas i den här boken! Snålvattnet rinner i mungiporna när jag bläddrar i boken... Maträtterna på bilderna ställer sig på knä och BER om att få bli uppätna!

Den som säger att LCHF-kost är tråkig och enformig vet verkligen inte bättre och bör snarast upplysas med ett exemplar av denna bok!

Till varje recept anges antal portioner och mängd för ingredienserna; Airam brukar ju inte ange mängd i sina recept på bloggen, så det är säkert uppskattat för de som har svårt med mängden av respektive ingrediens.

Ett smakprov på recept ur boken kan man hitta här i PDF-format, "Airams snabblagade LCHF-pannkaka".

I slutet av boken finns ett kapitel om bakgrunden till kostråden, där även margariner som är härdade och omestrade får sig en känga, t.ex Becel och Milda som framställs i reaktorer under högt tryck och tillsats av natriummetylat (låter det gott?). Andra ämnen som tas upp är proteiner, vitaminer & mineraler, kolesterol, "tillsatser eller gifter?". Man kan också läsa om hälsovinster med LCHF och vem som kan äta LCHF och varför.

Som du märker innehåller boken inte bara recept utan även lite bakgrund och tanke bakom "konceptet". Jag tycker boken är lättläst och för den som inte vet vad LCHF-kost är och kanske är skeptisk till tanken att utesluta potatisen, pastan och brödet, så finns en hel del information som kan få personen att tänka till - och när det är färdigtänkt - så finns recepten där!

Boken avslutas med ett kostprogram för LCHF, där man ser vad man "får" och "inte får" äta. Något som var väldigt bra är tabellen med kolhydratinnehåll i olika livsmedel. De rödmarkerade har mer än 10% kolhydrater, och merparten av tabellen är röd... Återigen bra information för den oinsatte som vill lära sig mer om skillnaderna i LCHF-kost kontra den vanliga "tallriksmodellen".

Bra jobbat - Annika och Airam!

Du hittar bästa pris på boken hos Prispallen. Därifrån kan du gå vidare till respektive internetbokhandel för att beställa!

Tips: Köp 2 och ge bort den ena i present!

7 kommentarer:

 1. Måste nog försöka hålla efter mig själv ordentligt - så jag inte blir odrägligt kaxig ;-)

  Tack för räkmackan!
  /Airam

  SvaraRadera
 2. Har precis hittat till din blogg då jag letar runt och försöker hitta matnyttig information om LCHF. Det är en fin och läsvärd blogg men vad jag saknar är en presentation av dej som bloggar eller vågar du inte stå för dina åsikter????

  SvaraRadera
 3. Så superläckert...jag tror det får räcka med färska lingon rakt av.

  SvaraRadera
 4. Vilken glädje när man som student kan beställa denna bok via Lycknis.se för ynka 146 kr. Perfekt komplement till mina kommunikationsböcker ;)

  Jag får faktiskt hålla med någon som efterlyste en presentation av bloggägaren. Lite roligare att se orsaken till denna bloggs uppkomst. Mvh JenSten

  SvaraRadera
 5. Anonym: "Så superläckert...jag tror det får räcka med färska lingon rakt av."

  Bara lingon - utan pannkaka? Då blir det ju inte LCHF... :-)

  Vad gäller presentation så kanske det kommer längre fram...

  SvaraRadera
 6. Urläckra recept, men är det bara jag som störs av den mörka bakgrunden även omden är jättesnygg.

  SvaraRadera
 7. Anonym kl 15:31
  Menar du den gröna backgrunden i bloggen? Jo, kanske ska byta den vid tillfälle, ska bara finna tiden och orken...

  SvaraRadera