2008-10-24

Är bananer nyttiga?

En skalad banan innehåller per 100 gram:
 • 101 kcal
 • Protein 1 g
 • Kolhydrater 22 g
 • Fett 0,5 g

Fördelningen i E% (energiprocent):

Jag mätte upp 5 rågade besticks-teskedar strösocker och det blev 22 gram, precis lika mycket som en banan innehåller per 100 gram:


Vitamininnehåll i procent av rekommenderat dagligt intag per 100 g:
 • A 0,2%
 • B12 0%
 • C 13,3%
 • D 0%
 • E 2,2%
 • Kalium 10,9%
 • Magnesium 10,5%
 • Kalcium 0,9%
 • Fosfor 4,3%
 • Järn 4,4%
 • Zink 2,2%
 • Jod 0,7%
 • Selen 2,2%
Ska man äta bananer för vitaminernas skull så måste man för flertalet av vitaminerna konsumera mellan 25-50 bananer per dag, medan det "räcker" med 10 bananer för att få i sig dagsbehovet av C-vitamin, Kalium och Magnesium. Nu äter man ju inte mycket bananer även om man är kolhydratätare; men jag tycker det säger en hel del om "nyttigheten" med bananer... en nyttighet som ligger nära noll. 91% av energin är ju dessutom rent socker som höjer blodsockret och ökar insulinpåslaget.

Ett bättre alternativ t.ex vara en burk makrill... den innehåller ju i alla fall mer än dubbelt så mycket energi och gissningsvis mer än 5 gånger så mycket av rekommenderat intag av vitaminer!
30 kommentarer:

 1. Läs på lite om kost innan du vräker ur dig felaktigeter! Man kan inte jämföra kolhydrater med socker på det sätt som du gör. Socker är en typ av kolhydrat men det finns flera som t.ex. fruktos. Visserligen har bananer ganska högt GI men du kan inte jämföra det med att äta vanligt vitt rafinerat socker!

  SvaraRadera
 2. Hej Anonym!

  Både glukos och fruktos höjer blodsockret, det tar bara lite olika lång tid.

  Fruktos som du nämner har dessutom visat sig ge högre risk för fetma.

  Båda höjer blodsockret och därmed också insulinet. Att hålla insulinet på en låg nivå är bra om man vill gå ner i vikt. Det verkar även ha en gynnsam effekt på minnet och risken för hjärtinfarkt!

  Men, ska man uppnå den gynnsamma effekten av lägre insulinnivåer så går bananerna bort!

  Självklart kan man jämföra bananer och vanligt vitt raffinerat socker! Båda består av nästan enbart kolhydrater, eller en mer rättvis benämning - sockerkedjor! Socker som socker.

  SvaraRadera
 3. Alltså om vi snackar sockerkedjor så är ju fibrer och stärkelse också sockerkedjor/kolhydrater. Efter 3 minuters sökande hittade jag följande:

  Kolhydraterna är:

  Monosackarider: Glukos och fruktos, alltså fruktsocker.
  Disackarider: Glukos + fruktos = sackaros, alltså vårt vanliga socker, laktos = glukos + galaktos.
  Polysackarider: (långa molekylkedjor som bildats av många monosackarider): Stärkelse och maltodextrin är absorberande polysackarider. Stärkelse byggs upp av amylos med raka kedjor och amylopektin som är förgrenad. Fibrer och cellulosa är icke-absorberande polysackarider.
  Kolhydrater med långa molekylkedjor finns både i ljust och mörkt bröd. Ljust bröd ger snabb energi, medan mörkt bröd ger jämn uthållighet.

  SvaraRadera
 4. självklart är fibrer och stärkelse också "kolhydrater".

  vad menar du med "mörkt bröd ger jämn uthållighet" ?

  SvaraRadera
 5. Massa har ingen väsentlig roll inom kost och hälsa, det borde ni som högutbildad inom ämnet känna till. Att jämföra näringsinnehåll mot energiinnehåll - näring per kalori - ger oss vad man kallar för "näringstäthet". En utav de klara vinnarna när det kommer till näringstäthet är just frukt, vilket är ganska uppenbart då de innehåller så lite fett (till skillnad från kött, fisk och mejeriprodukter).

  Banan (och många andra tropiska frukter) är då exempel på mer kaloritäta frukter, vilka även har ett högt GI (60-100). I princip alla andra frukter har dock ett förvånande lågt GI, de flesta ligger till och med under råris, sötpotatis, pasta och andra då kallade "långsamma" kolhydrater. Varför är för att frukt - till skillnad från stärkelserik mat - innehåller lösliga fibrer och pektin. Det finns så otroligt många fler faktorer att räkna med än sockerinnehållet.

  Personligen äter jag en kost som i princip är raka motsatsen till vad ni förespråkar, dvs en låg-fetts kost baserad på simpla kolhydrater från färsk, rå, ekologisk frukt som energikälla (med råa grönsaker samt lite nötter och frön som komplement). Vad säger er magkänsla samt eran kunskap angående denna typ av kosthållning? Det hade varit otroligt intressant att jämföra dessa med personliga upplevelser samt vetenskapliga och "anekdotiska" slutsatser.

  Om ni är intresserade av en längre diskussion om ämnet så får ni hemskt gärna kontakta mig på min mail, jag hoppas att ni tar tillfället i akt.

  calidus7@gmail.com

  //M

  SvaraRadera
 6. Tycker bara att det är en massa snack om makrill när det gäller denna bloggen.. Käka makrill då om du känner för det.. Kan erkänna att makrill med tomat är gott men jag tänker inte slå fram en burkmakrill vid fikan..

  SvaraRadera
 7. Hej Anonym kl 07.07!

  Varför skulle du inte kunna ta fram en burkmakrill till fikat? Jag är verkligen nyfiken, så du får gärna förklara.

  Vad tar du fram till fikat annars? Eftersom det här handlar om bananer så antar jag att det är en banan? I så fall förstod du ingenting av inlägget. Läs det en gång till.

  SvaraRadera
 8. vafan är du helt efterbliven eller? omfg

  SvaraRadera
 9. Tack för ditt fina omdöme, Anonym!

  SvaraRadera
 10. fattar inte varför folk klagar!!aa ok kanske kan man inte jämföra socker med fruktsocker men ändå!!din jämförelse visar att en banan inte är det bästa man kan äta! jag lärde mig mkt i alla fall tack vare dig=)tack ska du ha!

  SvaraRadera
 11. herregud, nu får man inte käka banan heller... töntigt! frukt e nyttigt = gammal sanning!

  SvaraRadera
 12. Vadå gammal sanning? Bara för att folk har fått inbankat i huvudet i flera årtionden att "frukt är nyttigt" så behöver det ju inte vara det.

  SvaraRadera
 13. bananer är naturlig föda. människan är växtätare. frukt och grönsaker har man ätit sen man kan minnas. fruktsockret tas upp av kroppen på ett helt annat sätt än vad vanligt vitt, raffinerat socker gör. är man så rädd för socker av alla dess slag, så antar jag att man inte äter nåt slags godis/kakor/glass heller? mer frukt och grönt till folket och mindre kött, som påverkar våra kroppar negativt! men fisk är bra! bara man vet att den inte är uppfödd på konstgjort foder, vilket innehåller massor med gifter och tillsatser som framakallar t.ex cancer. Naturlig mat är alltid den bästa maten!

  Kram på er allihopa

  SvaraRadera
 14. Anonym ovan, påstår du att kött inte är naturlig föda? Det är betydligt mer naturligt än t ex bröd. Människor har ätit kött i miljontals år. Våra "primatkusiner" äter kött. Det är inte onaturligt.

  SvaraRadera
 15. Banan innehåller en ganska liten andel fruktos jämfört med andra frukter, eftersom att en stor del av kolhydratinnehållet är stärkelse.

  Glukos (till skillnad från fruktos) höjer insulinet och insulinet gör att fettceller producerar leptin. Vad jag vet så signalerar leptin mättnadskänsla och höjer energiförbränningen.

  En färsk studie pekar på att om man överäter kolhydrater blir man insulinkänsligare, medan motsatsen sker om man överäter fett:¨

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2761378/

  SvaraRadera
 16. Tack Johan! För att fylla ut med lite fler studier som bekräftar det du säger, ifall någon tvekar:

  http://physiologyonline.physiology.org/content/19/3/92.full

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14693970

  http://diabetes.diabetesjournals.org/content/52/10/2461.abstract

  Ju högre fettkonsumtion, desto sämre insulinresistans. När vi äter fett så kommer detta tillslut att komma ut i blodet, vilket i sin tur har en inhibitorisk verkan på insulinets funktion. Så det är inte kolhydraterna i sig själva som är problemet, det är den feta måltiden som man åt innan. Jag äter ibland kilovis med frukt i en sittning, och får ändå inga problem med blodsockret. Varför är för att jag begränsar fettintaget, till under 10-20E%.

  SvaraRadera
 17. Jag blir helt galen, försöker hitta sätt att ändra min diet. Har trappat ner massor på potatis, ris, bröd och pasta, och jag äter inte socker alls! (raffinerat). Och efter att ha läst om hur nyttigt de är att äta apelsin, äpple och citron läser jag detta. Får man inte äta någonting längre... Citrusfrukter hjälper kroppen på många sätt, mot sjukdomar och de är bakteriedödande.

  My point is: En apelsin, citron eller ett äpple om dagen (om nu INTE äter saker som innehåller socker alls!) är inte skadligt för kroppen, tvärtom - hälsosamt

  SvaraRadera
 18. Det finns ingen anledning att rubba hormonbalansen i kroppen med 90 kcal socker - det finns ingen anledning att äta banan för dess innehåll på vitaminer och mineraler, inte heller för energins skull - så är det för att man är hungrig åt man för lite måltiden före - eller så är det hög tid att slänga i sig något av det som kallas RIKTIG MAT.

  SvaraRadera
 19. 1. Hur rubbar bananer hormonbalansen på ett negativt sätt?

  2. Menar du alltså att bananer inte är lika näringstäta som "riktig mat"?

  SvaraRadera
 20. Marcus,

  1. Det höjer blodsockret som får insulinet att stiga, vilket får glukagon att sjunka...

  2. Ja. Se på makrillsburken.

  SvaraRadera
 21. 1. Och hur är det dåligt? Ska vi sluta träna nu också för att det "rubbar hormonbalansen"?

  2. Enligt USDA sr21 så ger 100 kalorier banan 7% av vitaminerna och 6% av mineralerna vi behöver, medan 100 kalorier makrill ger 3% av vitaminerna och 9% av mineralerna vi behöver för en dag. Skillnaden blir mer tydlig vid större portioner, eftersom makrill bara innehåller höga koncentrationer av specifika näringsämnen som t.ex selen.

  1000 kalorier banan ger 51% av vitaminerna och 53% av mineralerna vi behöver, medan 1000 kalorier makrill ger 30% av vitaminerna och 50% av mineralerna vi behöver.

  När det kommer till essentiella fettsyror så vinner förstås makrillen, där 1000 kalorier makrill ger 1683% omega-3 och bananer bara ger 30%. Men man kan knappast påstå att makrill är mer näringstätt än bananer för det. Och makrill är bland de mest näringstäta djurprodukter som finns, medan bananer är bland de minst näringstäta. Ta t.ex 1000 kalorier aprikos, som ger 76% av vitaminerna och 65% av mineralerna vi behöver på en dag.

  Bananer ligger knappast nära "noll". Att mäta näringsinnehåll mot massa är irelevant eftersom det inte är massan, utan energiinnehållet, som begränsar hur mycket vi äter. Det är därför man mäter i förhållande till energiinnehållet.

  http://www.ne.se/n%C3%A4ringst%C3%A4thet

  SvaraRadera
 22. Hej!

  Tack för det givna perspektivet angående bananer och den givande diskussionen här i kommentars-fältet, jag hade till en början en del att tillägga men efter att ha läst alla kommentarer så känner jag att det inte längre behövs.

  Personligen så börjar jag dagen med en lingongrova proppad med keso, 2 tomat-skivor och lite örtsalt samt ett äpple och ett glas lätt-mjölk, sedan sticker jag ut (vid 07 tiden) och åker 45 minuter Inlines i hög-tempo, när jag kommer hem dricker jag vatten och äter en banan, varje dag, och jag känner mig mycket piggare sedan jag började med denna rutin.

  skillnaden sedan jag inkluderade en banan i slutet på varje runda varje morgon är att jag får upp energin mycket snabbare direkt efter åket och inför arbete fram mot dagen, en energi-boost som jag känner hjälper mig mer än den gör onytta.

  SvaraRadera
 23. Några av bananens hälsofördelar:


  Bananer är bra för hjärta: Bananer är mycket rika på kalium men låga på natrium (salt), som främjar friskt hjärtat och minskar risken för åderförkalkning och stroke. En studie utförd vid Kasturba Medical College i Indien fann att bananer kan bidra till att reglera blodtrycket genom att agera såsom läkemedel för högt blodtryck. Receptbelagda läkemedel mot högt blodtryck, sk angiotensin converting enzyme (ACE)-hämmare, hämmar ACE. ACE producerar ett ämne (angiotensin-2) som blockerar blodkärl och därmed ökar blodtrycket. Studien visade att bananer kan hämma angiotensin-2 utan skadliga biverkningar som läkemedlen ofta ger.

  Bananer bidra till att upprätthålla starka ben: Enligt en studie som publicerades i amerikanska Digestive Diseases and Sciences, ökar bananer kroppens förmåga att absorbera viktiga näringsämnen såsom kalcium som är avgörande för friska och starka ben.

  Bananer främja tarm hälsa: Bananer innehåller ett socker som kallas fructooligosaccharide, vilket ökar goda bakterier i våra tarmar. Som du kanske vet leder goda bakterier i tjocktarmen till bättre immunitet mot infektioner och sjukdomar. Bananer fungera också som ett naturlig fruktsalt, dvs det skyddar mot halsbränna och magsår. Dessutom kan denna fantastiska frukt även underlätta både förstoppning och diarré. Det höga fiberinnehållet i bananer bidrar till att normalisera tarmrörelser och eliminering. I fall av diarré, kan bananer hjälpa till att återställa elektrolytnivåer, särskilt kalium.

  Bananer skydda mot njursjukdom och cancer: En studie publicerad i International Journal of Cancer konstaterar att frukt och grönsaker, särskilt bananer, kan skydda mot njursjukdomar och minska risken för njurcancer.

  Bananer är goda energikällor: Idrottsutövare vet alltför väl att bananer ger energi och ofta mumsar dem under träning och tävling. Två bananer kan hålla dig igång ca 90 minuter och fyller på elektrolyter som förloras genom svettning. Många amatörer och professionella idrottsmän anser också att en banan dagligen underlättar muskelkramper, möjligen på grund dess höga innehåll av kalium och magnesium.

  Bananer är naturligt lugnande: Bananer innehåller en aminosyra som kallas tryptofan som i kroppen omvandlas till serotonin, ett ämne som är känt för att förbättra humöret och främja glädje och avkoppling.

  Bananer lindra PMS: Höga nivåer vitamin B6, bidrar till att bananer kan hjälpa till att reglera glukosnivån och humörsvängningar i samband med PMS.

  Bananer kan förbättra hjärnans funktion: De vitaminer och mineraler som bananer har, särskilt kalium, förbättrar hjärnans funktion och vaksamheten.

  Bananer kan hjälpa vid baksmälla: bananer kan bidra till att lindra baksmälla och lugna upprörd mage.

  Bananer för att sluta röka: B-vitaminer i bananer samt mineraler har visat sig hjälpa kroppen att komma över abstinensbesvär av nikotin.

  Bananer är bra under graviditeten: Bananer innehåller folsyra, vilket som bekant är mycket viktigt under hela livet, men i ännu högre grad under graviditeten för att förebygga NTD (neural tube disorder) av vilka den vanligaste är ryggmärgsbråck.

  Bananer lindrar myggbett: Prova att gnugga insidan av ett bananskal direkt på ett myggbett.

  SvaraRadera
 24. http://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/89516.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Matsmurfen; jag skulle vilka veta hur dina blodkärl mår när du proppar i dig så mycket fetter som du gör. Fler bananer åt folket! Äter man normalt och tränar som man ska så behöver man inte vara överviktig eller hålla på med extremdieter, utan kan hålla sig på sin set point. Fetma är inte ärftligt till den grad folk tror, vanor är det däremot. Grymt trött på all hets kring vilka metoder som funkar hit och dit, "gå ner tre kilo på en vecka" osv osv osv in i evigheten. Genvägar = felvägar, det kommer ni upptäcka när ni blir äldre och får propp efter propp som slutligen kommer bli er död. Tragiskt. Allt för att ni inte kunde låta bli chokladen och ta er ut på ett par löprundor i veckan. Får se om ni tycker att det är värt det i slutändan! Hej på er!

   Radera
 25. Håller med förra människan. Patetiskt att hålla på med snabbdieter. Det är bara mode som kommer förändras o några år ändå.

  SvaraRadera
 26. Matsmurfen, lägg ner bloggen, du har tappat all trovärdighet

  SvaraRadera
 27. Hej, kan man verkligen likställa alla bananens kolhydrater med socker som du gör? 14 g socker per 100 g verkar ju annars vara det som gäller

  SvaraRadera
 28. Jag blir skitdålig av bananer men nu vet jag vad det berodde på juh.....sockret ! tack !

  SvaraRadera