2008-11-23

Kostdoktorn kommenterar Fettkriget i Kalla Fakta

Kostdoktorn kommenterar och analyserar "Fettkriget" i Kalla Fakta 2008-11-16.

Min summering:
Orsakerna till att fetman breder ut sig. Professorer Claude Marcus och Stephan Rössner hävdar att vi äter mera, oftare, rör oss mindre, intaget är större än utgiftera, kroppen kan bara lösa detta på ett sätt och det är att lagra överskottet som fett. De gamla fettsnåla kostråden. Livsmedelsverket hävdar att det finns vetenskaplig grund för att hävda att det är det mättade fettet som orsakar fetman. Lars-Erik Litsfeldt pratar om hur han slutade med diabetesmedicinen efter att ha börjat med LCHF. Jörgen Vesti Nielsen förvånad över resultatet från Karlshamnsstudien som varade i 4 år. Annika Dahlqvist uttalar sig om kostråden baserade på lite kolhydrater och mycket fett. Professor Marcus svarar på frågan med att likna LCHF-rörelsen vid en sekt... och professor Rössner anser att nivån på debatten ligger på samma nivå som "en miljard flugor kan inte ha fel som käkar dynga". Jag håller med Kostdoktorn - tack för att du höjde nivån i debatten själv, Stephan! Annika Dahlqvist kallar professorerna för "ohederliga".


Min summering:
Att mättat fett är farligt anser professor Stephan Rössner mer är en åsikt än att det är vetenskapligt bevisat. Professor Göran Berglund uttalar sig om att det inte finns något samband mellan mättat fett och högt kolesterolvärde. Professor Claude Marcus är ganska säker på att mättat fett är farligt, men ändrar sig sen till helt säker, men säger inget om att det skulle vara mer vetenskapligt bevisat än bara en åsikt.

ST-läkare Andreas Eenfeldts slutkommentar:

- Det verkar som allt fler inser hur bräckligt stödet är för den gamla teorin att naturligt mättat fett skulle vara farligt. Efter femtio år och miljarder dollar till studier har man fortfarande inte kunnat hitta några vettiga bevis för teorin.

- En bra förklaring till det är naturligtvis att [Ancel Keys-] teorin aldrig var sann.

Min summering:
Professorer Stephan Rössner och Claude Marcus är betalda av livsmedelsindustrin, men de presenteras aldrig som representanter för livsmedelsindustrin och vanligt folk kan inte fullt ut bedömma trovärdigheten i deras kritik av lågkolhydratkost. Kalla Fakta inleder inslaget med bild från Kostdoktorns blogg! Som Andreas skriver; "Kostdoktorn - känd från TV"... ;-)

Vill man se hela programmet "Fettkriget" i Kalla Fakta så kan man göra det här på webben.

Längre intervju med Professor Stephan Rössner kan man se här (som delvis är med i ovanstående program).

Inslaget i Kalla Fakta föregicks av en debatten i TV4's morgonprogram samma dag och den kan man se här.

Livsmedelsverket måste ha jobbat övertid direkt efter programmet eftersom man har skrivt denna inlaga på sin hemsida dagen efter. Det finns även en sida där man kan läsa jävsdeklarationer för de experter som sitter med i följande grupper: "Miljöanpassade kostråd", "Expergruppen för pediatrisk nutrition", "Expergruppen för kost och hälsofrågor".

1 kommentar:

  1. Tack för din kommentar. .

    det där med kolhydrader stämmer nog. . jag är pasta galen. .

    Måste kanske minska radikalt. . hehe. . . Tack för informationen. .

    Ha en bra dag

    SvaraRadera