2010-12-28

Dansk fettskatt hotad av EU

Den Danska fettskatten kanske inte blir av. För det första är det osäkert om den stämmer med EU's regler, den kan t.ex betraktas som "tull" eftersom den har samma effekt, den kan också ses som ett stöd till inhemska slakterier, eller orsaka färre arbetstillfällen i Danmark eftersom danska styckare flyttar till Tyskland istället.

Vi får väl hoppas att det finns något hållbart som stoppar fettskatten...  varför inte lägga skatt på övergångsställen  - det är ju ungefär lika befängt.


2010-12-12

När ska SLV lägga upp fötterna på sätet?

Det finns ett uttryck, "if you can't beat them, join them".

Buss, Göteborg

Några fjortistjejer har lagt upp fötterna på sätena. Bussen stannar på en hållplats och en tant ~70 kliver på. Hon betalar turen och ser sedan på tjejerna.
Tanten (högt till chauffören): Får man ha fötterna på sätena?
Busschauffören (leende): Ja, idag får man det.
Tanten blir stum och går därifrån. Hon sätter sig på platsen bredvid tjejerna. Efter en liten stund lägger hon också upp fötterna på sätena.
När ska SLV (Livsmedelsverket) lägga upp fötterna på sätet?

2010-12-10

Reversibel ögonbottenförändring

Trots att man börjar komma upp i åren är det inte för sent att mer eller mindre reversera skadeverkningarna efter höga blodsockervärden, t.ex ögonbottenförändringar - "sockerskador" på ögonen!

Hittade följande glädjande inlägg på Kolhydrater iFokus:


Bättre sent än aldrig!

Jag är 80 år. Diab. sedan ca 30 år. Börjat med sprutor 03. Äter LCHF sedan sept. Har en sockerförändring av gula fläcken i ett öga och blev varnad för blindhet om jag inte håller mitt blods. lågt. Detta var på sensommaren.

I går var min ögonläk. mycket nöjd. Efter bara 3 mån. med LCHF har svullnaden i ögat gått tillbaka och synen avsevärt förbättrats. Läk. blev intresserat av LCHF och vill följa upp resultaten med nya ögonbotten foton till våren. Då kan hon ju verkligen jämföra förre och efter!

Jag har givetvis fått flera hälsoförbättringar med minskade mediciner och mindre insulin.

Mitt HbA1c låg i slutet på oktober mycket högt, 7,4%, pga förändringar i mitt liv och personliga bekymmer, men diab.sköt. accepterade LCHF. Även hon vill kolla HbA1c på nytt i början på jan.

Livet är spännande!

2010-12-03

LCHF i Yle / Österbotten / Finland

Reportage om LCHF i YLE, Österbotten, Finland.

Eila Andersson i Jakobstad har börjat med "lågkolhydratdieten". Hon gillar mer att fylla magen med kött istället för grönsaker:

- Nu när jag hittade det här med mera fett och mindre kolhydrater, jag mår bra av den och håller mig slank och... ja, pigg hela dagen, inga trötthetsattacker på dagen. Jag är inte sugen på godis och glass och sånt...

- Om man tänker på allmänna hälsovården och deras rekommendationer, tycker du att det finns en konflikt för din del?

- Ja, jag tycker att man måste vara kritisk och tänks själv, det är ju det vi måste göra. Att man måste ta ansvar för sitt eget liv och ta fram den kost och livsstil som man själv mår bra av.


Roligt att Eila nämner att hennes kolesterol var under 5 förut, och att det har fortsatt vara så med LCHF-kost.

I reportaget säger man att:

"i Sverige accepteras lågkolhydratmetoden som ett alternativ till att vårda eller motverka typ2 diabetes."

Jag antar att man menar "medicinering" när man säger "vårda och motverka". LCHF är inget "alternativ" till detta  - det ÄR verkligen att vårda och motverka det som högkolhydratkosten tidigare har orsakat. Medicinering vårdar eller motverkar inte diabetes typ2!  Det maskerar bara problemet!


Näringsterapeut Sirpa Nygård på centrummottagningen i Jakobstad uttalar sig om att:

"lämna potatis, bröd, och speciellt rågbröd - det låter lite för ensidigt"

Det här är ju ett ganska vanligt argument, men det FINNS verkligen annat än potatis och bröd!!

Näringsterapeuten fortsätter:

"Det är bra att vi använder fett, man kan få mera smak med fett i maträtterna, men det man ändå rekommenderar är det mjukare fettet, för vi vet ändå att om vi äter för mycket så kallat hårt fett, så kan det höja kolesterolet eller andra sådana problem som är väldigt vanligt i Finland, därför rekommenderar man det mjukare fettet."

Några intressanta ord och fraser som ständigt återkommer både hos denna näringsterapeut och på många andra ställen:

"för VI vet ändå"
...men det finns ju inget vetenskapligt underlag?

"eller ANDRA SÅDANA problem"
...vad då för "andra" problem?

"därför rekommenderar MAN"
Hon vågar inte stå för det själv, så hon säger MAN. Oavsett så finns ju ändå inget vetenskapligt underlag.



Reportaget i YLE

2010-12-02

Maten vi slänger mest

Under vecka 47 pågick ”Var rädd om maten-veckan” då Lantmännen utmanade svenska folket att inte slänga någon mat under en hel vecka. Via inlägg på Facebook-sidan ”Var rädd om maten-veckan” uppmanades konsumenter att skriva ner och dokumentera hur mycket mat de slänger under veckan.

Vilka livsmedel slänger du mest av?


Grönsaker   49 %
Frukt   21 %
Bröd  21 %
Övriga rester  19 %
Mjölk, fil och yougurt 17 %
Kött      3 %
Chark    4 %
Ost     3 %

Grönsaker och frukt tillför inte särskilt mycket energi, lägg där till att kostnaden är rätt hög per energimängd och att man i detta läge bokstavligen slänger pengarna i soppåsen... pengar som man kunde lagt på riktig mat.

2010-11-26

Pepparkakshus på socker och margarin

Det är sorgens dag.

MILDA har byggt 2010-års enorma sockerbomb på centralstationen i Stockholm, i form av ett gigantiskt pepparkakshus. Degen väger totalt 693 kg, varav 470 kg vetemjöl, socker och sirap samt 92 kg margarin. Kort och gott en sockerbomb med kemiskt framställd smörja!

När pepparkakshuset 2009 kom till världen så hade någon fått den briljanta idén... "Huvudsyftet med eventet var att äga fenomenet julbak och stärka associationen till margarin som ingrediens på ett relevant och attraherande sätt för huvudmålgruppen."

2009 kunde man läsa följande:

Debatten smör vs. margarin blossar upp i media med jämna mellanrum och inför julen 2009 ville Milda som marknadsledande inom margarin göra något oväntat och överraskande som skulle attrahera målgruppen familjer med barn upp till 12 år. Milda bestämde sig därför för att bygga Sveriges största pepparkakshus på Stockholms central. Med julstämning och pepparkaksdoft fick Milda stockholmarna att vallfärda till Centralstationen.
 ...

Genom ett väl integrerat projekt mellan event, pr, webb och övriga kanaler lyckades man engagera målgruppen och skapa stort genomslag bland såväl besökare som i media.


Vilket jippo.

För den som vill veta mer om margarin så rekommenderas http://www.gunnarlindgren.com, klicka på Matfett längst upp.

2010-11-21

LCHF är dieten som skapar debatt

Artikel i Helsingborgs Dagblad 2010-11-21.


Bra LCHF-del i artikeln, men texten verkar inte journalisten skrivit själv... den är ju tekniskt rätt bra, men det blev lite fel på ett ställe...

Har man mycket insulin i blodet saktar fettförbränningen ner, och dessutom lagras näring i fettcellerna i stället för i blodet.

Näring lagras inte i blodet...


Det positiva är dock att artikeln är skriven!  LCHF-förespråkaren Björn Ferry finns med på bild - alltid positivt. Men givetvis, ingen LCHF-artikel utan att det Livsfarliga Verket... f'låt, jag menar Livsmedelsverket - får sista ordet. "Ingen vet vilka långsiktiga konsekvenser..." och "det finns risk att man får i sig för lite fibrer, frukt och grönt" fyras av i traditionellt genmäle. Gud förbjude en ensidig artikel om LCHF utan floskler, det går ju inte för sig.


Det verkar vara själva ordet eller benämningen på livsmedel som är viktigt för kroppen. Får kroppen inga fibrer, frukt eller grön färg, så...

Får man i sig för lite frukt och grönt kan man drabbas av näringsbrist och ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar och vissa sorters cancer.

Man pratar aldrig om själva innehållet i "benämningen", de vitaminer och näringsämnen som man lika gärna kan få i sig på andra sätt.

Kan man inte lura kroppen genom att högt säga för sig själv att "nu ska du få lite fibrer, frukt och grönt" och så serverar man egentligen en saftig biff med bearnaisessås?  Men om man blundar då?

2010-11-14

Bakom kulisserna i Big Pharma

Detta är ingen nyhet... men bara därför, är det inte mindre aktuellt.



Dr John Rengen Virapen arbetade under 35 år för världens största tillverkare av bl.a insulin, Eli Lilly & Co. Under 10 år var han VD för Eli Lilly i Sverige. Han är en "Whistleblower" - han talar ut / skvallrar / avslöjar vad som pågår inom Läkmedelsindustrin - "Big Pharma".

Som han säger i videon - läkemedelsbolagen bryr sig inte om dina barn - de vill bara tjäna pengar och mörkar både små och stora biverkningar - enbart för att tjäna pengar.

Dr Virapen nämner att Eli Lilly hade en budget på 1 miljon dollar om dagen för forskning. Utslaget på de 10 år han var VD för Eli Lilly i Sverige, innebär det att de la ner 3,6 miljarder dollar - utan - som han säger - komma fram till ett bättre fungerande "aspirin" än det som funnits länge. Man satsar hellre på mediciner för diabetes, parkinson, mf.l.

John Virapen har skrivit en bok som finns på svenska, "Piller & profiter : memoarer från en läkemedelsindustri med dödlig biverkan". Så här beskrivs boken på Adlibris:



Piller & Profiter är en skakande berättelse om hur miljarder kronor spenderas på marknadsföringen av våra dagliga läkemedel och hur oetiska metoder används för att påverka såväl läkare, myndigheter som patienter.

John Virapen beskriver även hur läkemedelsindustrin manipulerar forskningsresultat i syfte att mörklägga till exempel förekomsten av dödsfall i samband med kliniska studier av nya obeprövade läkemedel.

För att påskynda det svenska godkännandet av det "antidepressiva" läkemedlet Prozac (Fontex) lät läkemedelsdirektören och författaren John Virapen muta en svensk psykiater med uppdrag för Socialstyrelsen. Det kostade "bara" 100 000 kr.

Mutorna till läkarkåren tog sig också andra uttryck. Till exempel i form av gratisresor till semesterparadis, presenter, årgångsviner, festivaler, sprit och betalda bordellbesök.

Författaren beskriver också hur läkemedelsbolagen påverkar föräldrar till barn med diagnosen ADHD att äta psykofarmaka.

Detta är en bok som avslöjar spelet bakom den verklighet som godtrogna patienter dagligen tvingas hysa förtroende för.

Citat ur artikel i Sydsvenskan från 2008:


Den före detta Eli Lilly-chefen anser att Prozac och liknande mediciner är bland de farligaste som finns, därför att de leder till självmord.
–Företaget kände till biverkningarna men mörkade. En fullt frisk ung kvinna som deltog i de första testen gick och hängde sig kort efter att hon fått medicinen.

En stor studie visade nyligen att de så kallade SSRI-preparaten inte är bättre än sockerpiller.
–Det värsta är att de nu är godkända för barn, säger John Virapen.

Är alla läkemedels-företag korrupta?
–Det kan jag inte veta men det är min erfarenhet. Jag har arbetat i åtminstone 10–12 olika bolag. 

Citat ur DN från 2007:

Varför var det så viktigt för Lilly att få fluoxetin godkänt i Sverige?
- Sverige är prestigemässigt viktigt för amerikanska bolag. Fick vi det godkänt här skulle det gå snabbt i resten av världen.

Kopplingen till LCHF i detta ligger i ointresset från läkemedelsbolagen att lågkolhydratkost / LCHF skulle bli en slags "behandlingsmetod", eller ens något som är standard i det svenska folkhemmet från början så man ens slipper att söka vård för diabetes. Det ligger så otroligt mycket pengar bakom att det är svårt att förstå.













Dr Fuhrman botar diabetes till Eli Lillys strora förtret

Joel Fuhrman (MD) har botat många diabetiker med enbart kost. The American Diabetic Association ville att
han skulle skriva en artikel om hans framgångar och fick $750 för besväret. Det gick dock inte så bra - ADA ringde tillbaks och sa att hans berättelse om 4 patienter som kunnat sluta med insulin inte riktigt passade eftersom Eli Lilly, världens största tillverkare av insulin, sponsrade tidningen som artikeln skulle publiceras i. De frågade om han inte kunde ändra berättelsen till att patienterna bara kunde minska på insulinet istället för att sluta med det helt (!). Svaret var förstås - Nej!

2010-11-13

Energibalans för fett- resp muskelceller

Pasi, den hornbeklädda gulingen på kolhydrater.ifokus.se, har skrivit ett bra inlägg om energibalansen i fett- och muskelceller. Jag har fått tillstånd att publicera en kopia här:

---

Energireglering
Alla djur har en energireglering som ska se till att kroppen får lagom med energi. Intaget regleras genom hunger. Försök på både hundar och katter visar att även om man stoppar i dem massor av bulk i form av fibrer, så vill de äta samma energimängd som annars.
Om man under någon dag eller några månader råkar stoppa i sig mer energi av någon konstig anledning, så rättar vikten till sig så fort man börjar äta efter sin hunger igen. Med andra ord mättar kalorier lika mycket oavsett om de kommer från dietfett ellet magfläsk.

Recovery of initial body weight and composition after long-term massive overfeeding in men


Svält
Genom långvarig svält (bantning, kaloritänk, anorexi) så skadar man det naturliga reglersystemet. Detta tar lång tid att återställa. Studier på återgödning av anorektiker visar att dessa, inte ens efter ett år, fått ordning på hormonbalansen. Exakt vilka system som är i gungning vet man inte, men IGF-1 är fortfarande lågt, liksom muskelmassan medans fettprocenten är högre än jämförbar kontrollgrupp (icke-anorektiker) på samma kost. (Inga referenser, men det finns mycket studier på Internet för den som är intresserad)

Kontentan - vill man bli fet och samtidigt lägga på sig så lite muskler som möjligt är jojobantning och kaloritänk den rätta vägen.


Överätning
Att överäta är anabolt och gör att både fettmassa och muskelmassa ökar. Dock ökar inte dessa alls i den grad som inut-teoretikerna påstår - den ökar betydligt mindre. Detta beror på att kroppen ökar sin ämnesomsättning, den har råd att slösa med energi, men även muskelmassan. Den senare för med sig att ämnesomsättningen ökar ytterligare.

Hur hormonbalansen ser ut spelar in på muskeltillväxten, dock testar de inte mekanismerna i denna studie:
Hormonal response to overfeeding

Deliberate overfeeding in women and men: energy cost and composition of the weight gain

Extremt liten viktökning vid överätning med relativt hög fettprocent
An Experimental Study of Overeating Low- or High-Protein Diets1


Fettceller
För att fett ska kunna gå igenom cellväggarna på muskelceller och fettceller, så måste "triglyceriderna" (fett) splittas upp i fria fettsyror. Utanför cellen sker detta med ett enzym, LPL (Lipo Protein Lipas). När väl fettsyran är inne i fettcellen så kan den bindas upp till fett igen genom att tre fettsyror monteras fast på en glycerolmolekyl. Cellen tillverkar dessa glycerolmolekyler av glukos, som den har ett lager av. Nu sitter fettet säkert i cellen.

För att komma ut ur cellen behöver fettmolekylen åter splittas (lipolys), vilket sker med ett liknande enzym, som i Wiki kallas för "Hormonkänsligt lipas", vilket möjliggör att fettsyran kan ta sig ut från cellen. Denna esterfiering och lipolys körs kontinuerligt, och fettsyror träder in och ut ur cellen. Om fettcellen ska växa eller minska beror på energibalansen runt denna. Energibalansen är helt avhängigt på energimängden utanför cellen (mängden fett i blodet), mängden LPL, mängden glukos inuti cellen samt hur hög aktivitet lipolysen har inuti cellen.


Muskelceller och ämnesomsättning
Muskelcellen plockar in fett på samma sätt som fettcellen - med hjälp av LPL. Ämnesomsättningens aktivitet och mängden muskelmassa är beroende främst av energimängd i blodet samt LPL - tillgänglig överskottsenergi ökar de metabola hormonerna, medans underskott ökar kortisol och minskar muskelmassan.


Insulin/glukagon
Högt insulin, tillsammans med lågt glukagon, signalerar att det finns mycket blodsocker/glukos i blodet - något som är rent skadligt i större mängd. Därför faller det sig ganska logiskt att just denna kombination av hormoner reglerar så att LPL aktiveras på fettcellerna, medans aktiviteten i områden med muskelceller går ner. Även inuti cellen händer det saker, glukos transporteras in för att binda fettsyremolekyler, och aktiviteten på lipolysen inne i cellen går ner.Insulinet rensar alltså blodet på socker, men stoppar även undan fettet så att sockret ska användas som bränsle i första hand. Så länge insulinet är över fastenivå så har fettet svårt att komma ut ur fettcellerna, och möjligheten för fett i blodet att ta sig in i muskelcellerna är kraftigt försvagad på grund av att insulinet aktiverar LPL främst i fettvävnaden och inte i muskelvävnaden. Om insulinet går ner och glukagonet stiger så sker det omvända - lipolysen ökar samtidigt som LPL aktiveras på muskelceller - energi strömmar från fettceller till muskler. Vi har fått en negativ energibalans på fettcellen.


ASP
ASP stimulerar också lagring, men hindrar inte fettsyrorna från att komma ut. Hade det gjort det så hade vår förfader troligen inte blivit så gammal att han fått avkomma, eftersom hans celler skulle kunna dö av energibrist under en av höstens högttidliga sälfrossor. Kroppen kan, logiskt sett, inte hindra cellerna att ta av energin så länge det inte finns nån annan energikälla i området.Flört

Eftersom fettet inte är spärrat i cellerna med ASP (glukagonet högt = hög lipolys i cellen), så kommer de inte kunna "växa" hur mycket som helst eftersom trycket för att komma ut kommer att öka allt eftersom cellerna blir fulla. Detta kommer tvinga ner aptiten, alternativt tvinga kroppen att öka muskelmassa och ämnesomsättning för att bli av med alla ivriga fettsyra-rebeller.


Stress
Detta kan tyckas att det hör till en annan avdelning, men jag tycker det är så viktigt i sammanhanget att jag ändå tar upp det. Vårt leverne i dagsläget är allt annat än vad vi naturligt är avsedda för. Vi glömmer de primära behoven, tvingas ta hundratals beslut varje dag, exponeras för mängder av val och intryck. Utöver detta lever vi i en "värld" i snabb förrändring. Djur som utsätts för liknande saker blir stressade, därför är det inte långsökt att tänka att människan också kan bli det och på så sätt få en kortisolinducerad insulinresistens.
Det finns trots allt människogrupper som äter stora mängder kolhydrater hela livet utan våra folksjukdomar. Dessutom har studier på Japaner i USA visat att de inte drabbades av folksjukdomarna, trots att de åt amerikansk "diet", så länge de höll kvar i sitt traditionella levnadssätt. De japaner som behöll sin traditionella kost men inte sitt traditionella levnadssätt drabbades däremot. Förklaringen till dessa fenomen skulle kunna vara att stress spelar in - att vi under västerländskt leverne inte klarar den mängd kolhydrater i kosten, som vi under naturliga förhållanden hade klarat.

**Spannmål är skadligt i sig och inget att rekommendera ens i stressfri miljö


Viktfördelning och kostsammansättning
Energibalansen runt fettcellen bestämmer om det finns ett nettouttag från fettcell eller inte (om den minskar i vikt eller ej), medans tillgänglig energimängd för musklerna är direkt avgörande för ämnesomsättning och muskelmassa.Genom att öka insulinet så styr vi LPL till att föra energin till fettcellerna istället för till muskelceller. Tillgänglig energimängden i blodet minskar fort i takt med att blodsockret sänks.Om det höga insulinet fortgår, vilket är vanligt om man lever på hög-GI-kost eller drabbats av insulinresistens, så blir utförseln av fett liksom LPL-aktiviteten på muskelcellerna fortsatt låg och muskelcellerna får svälta, trots att energiintag via mun borde vara tillräckligt. Resultatet på sikt blir en växande buk, sänkt ämnesomsättning och avmagrade, omuskulösa armar och ben - något som man ofta kan se på vanliga västerlänningar redan i 40-50 årsåldern idag.

Om man bevarar kaloriintag, men minskar insulinmängden (kolhydratintag), så får man en negativ energibalans vad gäller fettcellerna - energi strömmar ut - medans övriga kroppen får överskott. Det enda kroppen kan göra av denna extraenergi är ökad ämnesomsättning och ökad muskelmassa, om nu inte mättnad sätter stopp för intaget av föda (vanligt förekommande).

Detta förklarar varför man kan få mer muskelmassa och samtidigt minska fettmassan när man övergår till LCHF - tillgänglig energi för muskelcellerna ökar.

Volek et al. investigated the effects of a six-week VLCARB on body composition in healthy normal-weight men [5]. Twelve subjects switched from their habitual diet (48% carbohydrates) to a VLCARB (8% percent carbohydrates) for six weeks and eight men served as controls, consuming their normal diet. Although subjects were encouraged to consume adequate dietary energy to maintain body mass during the intervention, the results revealed that fat mass was significantly decreased (-3.4 kg) and lean body mass significantly increased (+1.1 kg) at week six (as measured by DEXA). There were no significant changes in composition in the control group. (Citat från artikel av Manninen)

Utslaget blir givetvis större, ju större hormonell skillnad man får av övergången. En metabolt sjuk brödknaprare får större effekt än en kostmedveten 20-åring.

Vad jag kan se så borde förklaringsmodellen gälla både om man äter exakt rätt mängd mat (vad det nu innebär) eller svälter/överäter - genom att hålla insulinet lågt gynnar man muskelmassa framför fettmassa. Insulinresistens kan då förklara de relativt stora skillnader som ses i fett- resp muskelmassaökning vid överätning, liksom minskning vid svält.

Nu kommer någon säkert ropa att insulin är bra vid svält eftersom det är muskelbevarande.Tungan ute Nu verkar ketonkroppar ha samma, eller snarare starkare muskelbevarande effekt (Manninen), men om det egentligen beror på ketonkropparna, eller på att muskelcellerna inte tvingas svälta lika hårt (tack vara LPL-mekanismerna och glukagonets effekt på lipolysen i fettcellerna) låter jag vara osagt.

Makronutrientfördelningen verkar inte ha avgörande betydelse för uppgång eller nedgång, om fettet ligger mellan 20% eller 40%, och om man ser det kortsiktigt.
"...compensatory mechanisms appear to operate such that in the longer term, fat consumption within the range of 18-40% of energy appears to have little if any effect on body fatness."

Is dietary fat a major determinant of body fat? 

Men ser man till befolkningar så finns en klar trend. Detta skulle kunna bero på att dagligt intag av stor mängd kolhydrater, under givna levnadsvillkor, ger en insulinresistens, vilket ger direkt utslag i statistik, men knappast i ett kortsiktigt försök.

Se bild "bmi.jpg"
Energibalans för fett- resp muskelceller

För att se en direkt skillnad så behöver man troligen komma ner på ketosnivåer - eller åtminstone så lågt att man inte ständigt går med överfulla glykogenförråd (där kan träning vara till stor hjälp).

Överätning med högfettkost

Nu finns det åtminstone två studier som visar motsatt resultat än vad biokemin, evolutionen och logiken förutsäger - de visar alltså att överätande av fett gör att man blir fet. Dessa två studier brukar vara de enda som citeras av fettmotståndarna då man kommer till viktökning och överätning. Jag har inte tagit med länkar till dem eftersom jag är mycket skeptisk till utfallet, och misstänker faktiskt att det är fuskstudier gjorda på beställning. Men jag har även utelämnat massor av födelaktiga studier, så det går på ett ut.


Insulinresistens och äta fritt
Äta fritt innebär för mig att äta precis så mycket man vill äta. Själv försvinner min vilja att äta då jag är mätt.
Men ska man som insulinresistent överäta, så blir troligen viktuppgången minimal med LCHF, precis som den blir med överätning av standardkost för helt friska så länge man inte stört balansen i kroppen genom långvarig svält. Har man gjort det så måste man ta ställning till om man vill leva hungrig resten av livet, eller som i fallen med anorektiker, försöka återställa balansen, trots att det kan ta flera år.

---

Pasi fortsätter i kommentarerna:

---

Men det viktiga är inte källorna, utan att det är en fungerande teori, i kontrast till inut-teorin, som motbevisas av varje studie i ämnet. Detta kanske kan få folk att överge kaloritänket, som är direkt kontraproduktivt i längden. Kanske kan sluta vara rädda för att äta för mycket, då det har ganska liten effekt på vikten i slutändan, och tom kan ge positiva effekter. Äter man hög-GI-kost så ökar insulinet markant, glukagonet går ner. Resultatet blir att fettet i blodbanan försvinner in i fettcellen och låses fast där.

Studie på hög-GI-kost

A potential adverse consequence of the decrease observed in mean fat intake in recent years is a concomitant increase in dietary GI.
Meals resulting in rapid glucose influx (ie, high GI) challenge the body's ability to shift smoothly from absorptive to postabsorptive physiology, in part because of altered insulin and glucagon secretion.
...
This combination of relative hyperinsulinemia and hypoglucagonemia would tend to promote glucose uptake in muscle and liver, restrain hepatic glucose production, and suppress lipolysis.
...high-GI foods induces hormonal and metabolic changes that limit availability of metabolic fuels...

När blodsockret sjunker så svälter muskelcellerna pga av näringsbrist vilket ger en lägre muskelmassa (på sikt) och ökat energiintag på en gång. Detta bygger bara fett, inte muskler.

Det samma händer en stressad människa, eller insulinresistent, även på låg-GI-kost pga det höga insulinet.
Detta är hela förklaringen till att LCHF fungerar - och att det fungerar bättre ju mer insulinresistent man är.


Giftig frukt

Målade apelsiner?  Dopade vattenmeloner och giftigt färgämne i äggulorna?

Piratkopierade apelsiner med falsk färg. Försäljaren hade inte en aning om vad färgen innehöll, bara att den inte var av särskilt bra kvalitet. Den anarkistiska påhittigheten i kinesisk shanzhai, piratkopiering, borde inte förvåna mig. Matlarm är ständigt återkommande i kinesisk press: Vattenmeloner dopas med hormoner och sockerlösning. Äggulor blir gulare med det giftiga färgämnet sudan-b.

Det är ju det jag alltid har sagt - frukt är inte nyttigt!!   ;-)

Läs mer i Sydsvenskan.

Gratis burgare om du är fet

Väger du över 160 kg äter du gratis på Heart Attack Grill. 900 g kött, ost och bacon.... Tja, det vore kanske bra, om man skippar brödet och pommes'en....

Aftonbladet

2010-11-09

Bok om Low-carb vinner pris i USA

The Stubborn Fat Fix av Keith Berkowitz, M.D. och Valerie Berkowitz,R.D vinner pris i kategorin Hälsa/mat i USA.



Laura Dolson på lowcarbdiets.about.com uppmärksammade detta här.

USA Book News pressmeddelande om priserna i alla kategorier finns här.

Här kan man provläsa ett antal sidor!

2010-11-08

Smaksatt vispgrädde

Arla är ju för tokiga. De skryter med att de är först i Sverige att lansera smaksatt vispgrädde. Synd bara att dom blandar i en massa skräp. Jag velar om jordgubbssmaken, men på chokladsmaken blir det ju tvärstopp. Att chokladen från Dominikanska Republiken innehåller minst 70% är ju inget att skryta med när den mest tillför socker. Läs och döm själv.




Smaksatt vispgrädde, Jordgubb

Användning
Arla Köket® smaksatt vispgrädde jordgubb har samma goda egenskaper som vanlig vispgrädde och kan vispas enkelt till önskad konststen. Passar bra tillsammans med kakor, tårtor, pannkakor och våfflor.
Förvaring
Kylvara. Förvaras vid högst + 8°C.
Hållbarhet
28 dagar
Ingredienser
Grädde, jordgubbar 21%, socker 6%, stärkelse, syra (citronsyra), stabiliseringsmedel (karragenan).
Källsortering
Kartongen sorteras som pappersförpackning. Korken sorteras som hård plastförpackning.
Näringsvärde
Energivärde 1250 kJ/300 kcal
Protein 2 g
Kolhydrat 11 g
Fett 27 g
Storlek
2,5dl Tetra top förpackning.




 Smaksatt vispgrädde, Choklad

Användning
Arla Köket® smaksatt vispgrädde choklad har samma goda egenskaper som vanlig vispgrädde och kan vispas enkelt till önskad konsistens. Passar bra tillsammans med kakor, tårtor, pannkakor och våfflor.
Förvaring
Kylvara. Förvaras vid högst + 8°C.
Hållbarhet
28 dagar
Ingredienser
Grädde, vatten, glukos-fruktossirap 8 %, choklad från Dominikanska Republiken (kakaomassa, socker, emulgeringsmedel (lecitin), vanilj 5,5 %, socker 3,9 %, kakao 0,8%, stärkelse, modifierad stärkelse, stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, karragenan). Chokladen innehåller minst 70 % kakao.
Källsortering
Kartongen sorteras som pappersförpackning. Korken sorteras som hård plastförpackning.
Näringsvärde
Energivärde 1300 kJ/320 kcal
Protein 2,5 g
Kolhydrat 15 g
Fett 27 g
Storlek
2,5dl Tetra top förpackning 



Läs mer
Källa: Arla

Länkar från ÄktaVara.org:

I ett nyhetsbrev i veckan till livsmedelsindustrin riktar de sig till branscher som bröd, dryck, konfekt, sylt- och marmelad, mejeri, kött, fisk, soppor, såser, dressingar, dip, smet, panering mm.
Vi som konsumenter får se det som tips på vad vi ska undvika om vi inte vill få i oss tillsatser.

Karragenan 
Cancerframkallande i djurförsök. Hittills ingen konstaterad risk för människor. Nya studier väntas.
Emulgeringsmedel / antioxidationsmedel
Kända hälsorisker: Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos personer som är allergiska mot ärtor, bönor (särskilt sojabönor) eller jordnötter. Kan orsaka illamående, yrsel och diarré vid hög konsumtion.

Stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, karragenan)
Kända hälsorisker: Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos personer som är allergiska mot ärtor, bönor eller jordnötter.



2010-11-07

Bregott ökar

Arla ska flytta produktion av 12000 ton smörprodukter från anläggningen i Götene till England. Volymen motsvarar 20%, men man kommer inte dra ner på personalen i Götene. Det är nämligen så här:

-Vi har tillväxt på våra övriga matfettsprodukter, inte minst Bregott. Det gör att vi i nuläget bedömer att vi inte behöver vidta några åtgärder i Götene.

Källa: ATL

2010-10-30

Skånegott

Skånemejerier lanserar sin egen matfettsblandning - Skånegott - som ett alternativ till Arla's Bregott, Milkos Bredbar och Valios Mjukt&Gott.

Med bakgrund av att det redan fanns (minst?) 3 liknande produkter på marknaden så måste ju marknaden för ytterligare en produkt på något sätt vara lukrativ - ingen lanserar ju något om man inte tror att man kan ta marknadsandelar och tjäna mer pengar....

Och ser man på - Skånemejerier bekräftar att så är fallet i sitt pressmeddelande.

Försäljningen av vanligt smör har ökat med 15,9% i volym jämfört med föregående år, och matfettsblandningar har ökat med 8,1 % i volym under samma period. Skånemejerier kommer i början av nästa år att utöka förpackningsstorlekarna för smöret.

Man har uppenbarligen förstått vart det barkar hän med exempelvis LCHF-kost, Äkta vara, Camillas Matuppror, med flera - inte minst på försäljningssiffrorna ovan. Man bekräftar detta i inledningen av pressmeddelandet:

Trenden att välja fetare och renare produkter håller i sig.

2010-10-28

Läkemedelsbolagens stora skräck: Statindödaren!

Läkemedelsbolagen kommer att få se sjunkande inkomster framöver...

Kombinationen av LCHF-kost och tillskott av D-vitamin, överstiger effekten av statiner (kolesterolsänkande medicin). Dessutom - utan den räcka med biverkningar som statiner har.

Läkemedelsbolagens stora skräck!

Statiner är nämligen ytterst lukrativt. Enbart statinförsäljningen är en dollarmiljardmarknad.

The Heart Scan Blog har ett intressant inlägg om en patient med katastrofala kolesterolvärden. Väldigt små doser statiner gav sådan muskelvärk att det inte gick att fortsätta medicineringen. Patienten hade i det närmaste omätbara mängde D-vitamin i kroppen. Man mätte upp ett värde på förkalkningen av hjärtats kranskärl till 732.

Behandlingen bestod i att utesluta vete, majsstärkelse, havre, och socker från kosten, samt doser av D-vitamin på 20.000 enheter. Och det viktigaste - "inte en statin i sikte"!

Efter en viktnedgång på 20 kg och 18 månader senare, mätte man på nytt upp ett värde på förkalkningen av hjärtats kranskärl. Det hade minskat till 183 - en förbättring med 75%!

Dr. William Davis avslutar, fritt översatt:

"Medan resten av världen fortsätter att insistera på att värden på förkalkning av hjärtats kranskärl  inte kan minskas, så ser jag rekord i minskning. Jag lägger Freddies erfarenheter till den snabbt växande listan på människor som inte bara har stoppat koronärt plack att växa, utan har tagit kontrollen och minskat det, ibland extremt mycket."




Mer om LCHF-kost och D-vitamin

Kostdoktorn uppmärksammar en artikel i Illustrerad Vetenskap om D-vitamin

Lågkolhydratkost / LCHF-kost för nybörjare

D-vitamin


Kostdoktorns grymma hälsoarkiv för bättre hälsa

2010-09-26

Förkylningsvirus AD36 orsak till fetma?

Kan ett förkylningsvirus hos barn vara orsaken till fetma senare i livet?

Det menar en grupp forskare i Kalifornien. 124 barn 8-18 år provades för antikroppar mot förkylningsviruset AD36. 19 av barnen bar på antikroppar mot viruset, och 15 av dessa var feta enligt BMI. De som var feta och hade antikroppar hade betydligt större kroppsmått, inklusive vikt, BMI, midjemått och midja / höjdförhållande.


Tydligen finner man i detta stöd för att det finns ett samband mellan AD36-antikroppar och fetma. Man menar att om man kan ytterligare fastställa detta förhållande så skulle det få betydande konsekvenser för förebyggande och behandling av barnfetma. I Aftonbladet skriver man att forskarna hoppas på ett vaccin mot fetma!  Professor Claude Marcus uttalar sig:

Det är en rätt häftig tanke om man skulle kunna minska fetman genom att vaccinera sig mot en virussjukdom, säger Claude Marcus. 

Det är också en rätt häftig tanke att man skulle kunna minska fetman genom att äta en kolhydratfattig kost som är rik på fett och därmed undvika det som orsakade fetman [och annan sjukdom] från början!

Aftonbladet skriver vidare:

Jeffrey B. Schwimmer menar att människor inte bör få panik över att bli utsatt för viruset.

Nej, det tycker inte jag heller. Jag tror det finns allvarligare saker att oroa sig för. T.ex den excessa mängd kolhydrater som rekommenderas och verkligen intas av den större delen av befolkningen.

Det skulle vara intressant att se ytterligare studier kring detta - om det går att upprepa resultatet - och dessutom ta hänsyn till deltagarnas kost!  Kosten är en ytterst förbisedd faktor!

D-vitamin
I en kommentar till studien skriver pedriatriker Samuel D. Ravenel om en alternativ orsak till fetman.


A far simpler and more probable explanation for the observed association lies in the fact that obesity is known to be associated with substantially increased risk of being vitamin D deficient – and a number of studies have shown that raising vitamin D levels is protective against susceptibility to colds and influenza.

[...]

A randomized controlled trial found that 2,000 IU of vitamin D daily for a year dramatically lowered the self-reported incidence of colds and influenza.

Aloia J, Li-Ng M. Re:epidemic influenza and vitamin d. Epidemiol Infect 2007;135;1095-1096.


Läs mer om D-vitamin hos Kostdoktorn. Brist kan ge hälsokomplikationer, t.ex depression, ökad känslighet för luftvägsinfektioner, död (!), autism, hjärtinfarkt, blodproppar, värkproblem och minskad risk för komplikationer vid graviditet.

Studien
Adenovirus 36 and Obesity in Children and Adolescents
PEDIATRICS (doi:10.1542/peds.2009-3362)
online 2010-09-20
Charles Gabbert, MDa,b, Michael Donohue, PhDc, John Arnold, MDd, Jeffrey B. Schwimmer, MDa,e





Äta avföring?

Skulle du vilja äta avföring som behandling mot metabola syndromet?  Nej, inte jag heller. Men det är precis vad man har provat (inte helt sant, men ändå).


Dagens Medicin: Avföring kan bli behandling mot metabola syndromet

Studien: Metabolic effects of transplanting gut microbiota from lean donors to subjects with metabolic syndrome

Gary Taubes intervjuas av Jimmy Moore (avsnitt 401)

Jimmy Moore intervjuar i avsnitt 401 av sin podcast Garys Taubes om hans kommande bok Why We Get Fat And What To Do About It. Detta är den mer konsumentvänliga versionen av Garys tidigare bok Good Calories, Bad Calories som kom ut 2007.

Det går att ladda ner MP3-filen på c:a 30 MB till sin dator, och lyssna när man vill. Intervjun börjar c:a 5 minuter in.

Syftet med den nya boken är att utmana den gamla teorin om kalorier-in-kalorier-ut. Framförallt måste läkare mf.l se över sitt tankesätt och teorin kring fetma och hur den uppstår. Dessutom ville Gary skriva en mycket enklare bok än Good Caloies, Bad Calories... en bok som kan få lågkolhydratkosten till massorna.

Gary säger en intressant sak i interjun. Om du går till en doktor som konstaterar att du ligger i riskzonen för lungcancer (eller kanske redan har det...) och vill att du slutar röka så säger han inte att du ska sättas på ett "cigarettminskningsprogram". Han säger att du SKA SLUTA omedelbart.  Om du kommer till doktorn och har fetma och därvid "relaterade sjukdomar", så säger han inte att du ska sluta med det som skapar dessa sjukdomar - [stora mängder] kolhydrater, utan du får t.ex mediciner för din begynnande eller redan fullt utvecklade diabetes typ 2. Du får inte rådet att helt sluta eller kraftigt dra ner på det som gjort dig sjuk.

It won't be easy to get the medical community to see the light

The medical research establishment is so protective in their beleieves that there is no way to challenge them.

Länkar

Jimmy Moore intervjuar Gary Taubes

Gratis LCHF-bok på internet (engelska)
Eat Fat And Grow Slim
av Dr Richard Mackarness, 1958

Annika Dahlqvist föreläser (video)

Jag blir så förbannad!!!

Doktor Dahlqvist och Airams LCHF-kokbok

2010-09-18

Medelhavskost förlänger livet

Mediterranean and carbohydrate-restricted diets and mortality among elderly men: a cohort study in Sweden
Per Sjögren, Wulf Becker, Eva Warensjö, Erika Olsson, Liisa Byberg, Inga-Britt Gustafsson, Brita Karlström and Tommy Cederholm 
Am J Clin Nutr (September 8, 2010). doi:10.3945/ajcn.2010.2934


Ytterligare ett krampaktigt försök att sänka lågkolhydratkosten till botten

Den som bara läser och inte använder hjärnan tror ju verkligen på budskapet att "medelhavskost" förlänger livet, emedan dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar "är förhöjd bland dem som åt mer likt Atkinsmodellen".

"Atkins" är inte likställt med all sorts lågkolhydratkost.  Ett flertal studier visar t.ex blodfetter blir bättre med Atkins - men när man i linje med kostmodellen efter en tid börjar öka på kolhydraterna blir blodfetterna sämre igen.

Med lågkolhydratkost typ LCHF ökar man inte kolhydraterna på samma sätt och blodfetterna håller sig förbättrade.


Vad är en klyscha?
Kliché eller klyscha är ett språkligt uttryck som har använts så mycket att det slitits ut och endast används av slentrian eller vana.
Källa: Wikipedia

I UNT fyrar man av följande klyscha:

– Våra resultat ger ytterligare stöd för hälsovinsterna av att äta en mer medelshavslik kost. Samtidigt ser jag dem som en varningssignal när det gäller effekterna på lång sikt av att dra ner på kolhydraterna och äta mycket animaliskt fett och proteiner, säger forskaren Per Sjögren vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet.

Men det var ju inte det man undersökte!

Man använder här begreppet "Atkins" som en benämning på lågkolhydratkost. Men det var inte särskilt lågt - av den totala energin kom 43% från kolhydrater, 38% från fett [och därmed får man anta, 19% från protein], energivärden helt annorlunda mot de som förknippas med framför allt LCHF.

– Överlevnadschanserna var högst för dem som låg närmast en medelhavsdiet. Omvänt var dödligheten, i synnerhet i hjärt-kärlsjukdomar, förhöjd bland dem som åt mer likt Atkinsmodellen, säger Per Sjögren.


Här kommer det mest uppseendeväckande uttalandet:

– Men om redan en kosthållning med 43 procent kolhydrater ökar dödligheten är det svårt att tänka sig att en ännu mycket mer kolhydratfattig kost inte skulle ha någon negativ inverkan på överlevnadschanserna, i alla fall om fett- och proteinkällorna i huvudsak är animaliska, säger Per Sjögren.

GÖR OM - GÖR RÄTT - PER SJÖGREN!   Det går inte att gå in i en studie med förutfattade meningar. Det enda denna studie har för ögonen är att bevisa något man trodde sig veta redan från början.

Det står ju klart och tydligt: "det är svårt att tänka sig"... man vet man alltså inte eftersom det inte var det man tog reda på!


Vid en hälsokontroll i 70-årsåldern registrerades deltagarnas kost under EN VECKA av deltagarnas liv. Man använde sedan ett poängsystem(?) för att räkna ut vilka som ätit mest respektive minst likt några olika kostbudskap, bland annat Atkinsdiet och medelhavskost. 924 svenska män deltog och EFTER 10 ÅR sammanställdes uppgifterna. 215 deltagare hade dött, varav 88 i hjärt-kärlsjukdom.

Frågan är om man skiljde på naturligt fett som smör och konstgjorda fetter som margarin? 


Undrar hur resultatet hade sett ut med riktig lågkolhydratkost i stil med LCHF?


2010-09-17

Fettpulver orsakar svåra allergiska besvär

Danska konsumenter har fått svåra allergiska reaktioner såsom andningssvårigheter, nässelfeber och medvetslöshet - efter att ha ätit kakor eller andra bakverk gjorda på färdiga blandningar, s.k kakmixer, av det Danska märket Amo.

"Fettpulver"
De allergiska reaktionerna har uppstått efter intag av "Vana Grasa 80 W" som är ett fettpulver som ingår i kaxmixerna, men detta står inte med i innehållsförteckningen. Det döljs i en annan ingrediens - kan det vara en ingrediens i en ingrediens - t.ex "vegetabiliskt fett"?  Inte lätt att undvika ämnet eftersom det inte klart och tydligt står med i innehållsförteckningen.

Vana Grasa 80W är på grund sitt "W" 100% vegetable, Kosher Parve ("Kosher neutral"). Det kan också t.ex användas som fettersättning i mjölk... urk.

Efter att de danska konsumenterna insjuknat rekommenderar Astma- och Allergiförbundet i Danmark att alla avstår att använda de populära mjölmixerna för pajer, kakor, bullar och bakverk (...to-dä...?)


Kungsörnen
Händelserna i Danmark orsakar även verkningar här i Sverige. Vana Grasa 80 W finns även i 9 olika kakmixer av märket Kungsörnen, och därför återkallar Lantmännen Cerialia dessa från marknaden. 34 produkter tas bort från hyllorna i hela norden, varav 10 i Danmark.

Enligt uppgift har den här ingrediensen använts i 10 år utan att några problem har rapporterats (som om det skulle vara någon "garanti"...).

Äter man LCHF-kost...
...utesluter man automatiskt dylika kakmixer med spannmål och konstgjorda fettpulver, och ligger långt från riskzonen att drabbas av något dylikt...

Jag kan inte tänka mig att man har genomfört vetenskapliga studier för att prova lämpligheten i ett ämne med den kryptiska benämningen "Vana Grasa 80 W"...  Riktigt fett som inte är konstgjort stavas SMÖR eller KOKOSFETT. Men det kan man inte göra kakmixer på.


Källor:
Allergi-forbund: Drop melblandinger

Pressmeddelande:
Lantmännen Cerealia återkallar kakmixer


2010-09-16

Provsvar på vitamin D?

Bild från Wikipedia
Du som under en tid har tagit vitamin D3, och efter ett tag fått ta prov på 25-OH-D via t.ex vårdcentralen - vad hade du för provsvar?

Lämna gärna ditt svar i kommentarerna, och tala om vilken dos du har tagit, t.ex 2000 IE eller 400 IE, och under hur lång tid innan provtagningen. Uppge gärna flera provtagningar om du gjort det flera gånger.

Nämn gärna också om du äter LCHF-kost eller inte.

2010-09-14

GMO-fritt griskött på City Gross

– Allt vårt färska kött kommer från djur uppfödda i Sverige och till skillnad från andra kedjor styckar och paketerar vi det i alla våra City Gross. Det är ett lika medvetet val som att vi nu skapar kundnytta genom att fokusera på kött från grisar som garanterat ätit enbart GMO-fritt foder, säger Bengt Dowler, färskvaruchef på City Gross.

Pressmeddelande 

2010-09-09

Ä-märkning

ÄmärkeÄkta vara-märkningen får ett nytt utseende och kommer att tryckas direkt på produkternas
etiketter.

423 livsmedel utan tillsatser

2010-09-05

Milko lanserar Bregott-alternativ

Milko Bredbar, heter produkten som är gjord på smör och rapsolja.

All grädde kommer från svenska kor, är gmo-fri och märkt med Svenskt Sigill, garanterar Milko. De passar samtidigt på att ge en känga till Arla som ibland kompletterar vissa Bregott- produkter (normal-, extra och mellansaltat) med grädde från grannländerna.

Tyvärr lanseras den bara i Dalsland och upp till Jämtland...

Källa: ATL

2010-09-01

Ditt recept i frysdisken

Viktväktarna har utlyst en recepttävling. Kanske just ditt recept hamnar i en frysdisk nära dig om 8-10 månader!  Du kan vinna en spaweekend värd 10.000 kr.

Skicka in ditt recept till recept@viktvaktarna.se senast 17 oktober!

Läs mer här.

2010-08-22

Kan man springa på trolldeg?

Jag undrar om man kan springa på trolldeg - medan Kostdoktorn tog det lite mer seriöst och kallade det Maraton på sill.

Det här var något av det roligaste jag har lyssnat på!

Rune Larsson, långdistanslöpare, har inte bara sprungit snart 6 varv runt jorden och halvvägs till månen - han vägrar äta havregrynsgröt och spagetti.

Se och lyssna på föreläsningen hos Kostdoktorn!

2010-08-17

Fetmaoperation kan lindra åldersdiabetes

Ekot rapporterar om en studie i medicintidskriften Archives of Surgery, "Medication Utilization and Annual Health Care Costs in Patients With Type 2 Diabetes Mellitus Before and After Bariatric Surgery".

Man har under en fyraårsperiod samlat data från drygt 2235 patienter som genomgått en fetmaoperation. Resultaten visar på att mellan 75 och 80 procent av patienterna som hade diabetes typ2, kunde sluta medicinera. Jättebra att patienterna kunde bli medicinfria, men jag undrar...

Det är så man tar sig för pannan - Hur mycket studier och operationer ska det genomföras innan man fattar galoppen? Jag ser fetmaoperationer som enbart, och möjligen, "symtomlindring", problemet kvarstår ju - orsaken till att man blev fet från början. LCHF brukar av sina antagonister kallas för en "extremdiet" - men vad är en fetmaoperation? Är det inte en extrem åtgärd att modifiera kroppen genom att koppla matstrupen och en mycket liten del av övre magsäcken direkt till tunntarmen (ett utrymme motsvarande 3 köttbullar?) - eller varför inte plasta in tarmen?


Också Torsten Olbers, forskare och kirurg knuten till Imperial College i London välkomnar den amerikanska studien. Han säger att studien är ett komplement till den kunskap man i dag har om fetmaoperationer, och bekräftar att kirurgiska ingrepp kommer att få större betydelse i vården av överviktiga i framtiden.
– Det här är ytterligare en sak som pekar mot att kirurgi kommer att vara en viktig del i behandlingen av hjärtsjukdom, diabetes, blodfettrubbningar och sömnapné framöver.
– När det gäller framtiden så är det här inspirerande för att ge stöd åt nya forskningsstudier som tittar på om patienterna kan överleva längre, om de kan slippa hjärtinfarkt och stroke och sådana problem, säger Åke Sjöholm, professor vid Karolinska institutet och överläkare vid diabetescentrum på Södersjukhuset i Stockholm.

Jag börjar mer och mer tro att titeln "överläkare" och "professor" är något man hittar i cornflakespaketen, även om det finns undantag.


I samband med studien pratar man om de kostnadsbesparingar som vården kan göra genom fetmaoperationer, det låter precis som att det inte finns några biverkningar och att alla diabetiker kan sluta med sina mediciner....


Studien gäller USA, men är en fingervisning om att även svensk sjukvård skulle kunna göra motsvarande besparingar, säger Åke Sjöholm överläkare vid diabetescentrum i Stockholm.

Man bortser naturligtvis från att naturlig kost utan blodsockerhöjande kolhydrater, är ett bättre alternativ - riskfritt och utan biverkningar, samt otroligt kostnadseffektivt för samhället! Både ur diabetes och viktsynpunkt.

Fetmaoperationer är definitivt inte riskfria!


I abstractet till studien
framgår följande:

Surgery was associated with elimination of diabetes medication therapy in 1669 of 2235 patients (74.7%) at 6 months, 1489 of 1847 (80.6%) at 1 year, and 906 of 1072 (84.5%) at 2 years after surgery. Reduction of use was observed in all classes of diabetes medications.

Detta väcker en del frågor. Möjligen är svaret dolt i den fulla texten som jag inte har tillgång till.

Varför minskar det totala antalet 2235 till 1072 efter två år? Antalet medicinfria diabetiker typ2 minskar också från 1669 till 906 efter två år. Vad hände med de resterande 1163 respektive 763? Dog de i sviterna efter operationen, tog livet av sig eller har man trollat bort dem på annat sätt?

Slutsatsen blir alltså att antalet medicinfria diabetiker typ2 som kan sägas ha "nytta" av en fetmaoperation minskar ju längre tiden går, bara 40% av ursprungsantalet. Och med detta passar svenska forskare, kirurger, överläkare och professorer på att tycka att det är en kostnadsbesparing för samhället med fetmaoperationer.... 60% i studien har fallit bort av någon anledning, eller fortsätter med sin medicinering!

Det är nu vi kommer till det intressanta... studien var väl egentligen till för att beräkna sjukvårdskostnaden för diabetiker som gör fetmaoperation. I abstractet läser man följande:

The median cost of the surgical procedure and hospitalization was $29 959. In the 3 years following surgery, total annual health care costs per person increased by 9.7% ($616) in year 1 but then decreased by 34.2% ($2179) in year 2 and by 70.5% ($4498) in year 3 compared with a preoperative annual cost of $6376 observed from 1 to 2 years before surgery.

På ren svenska betyder detta:

  • att mediankostnaden för en fetmaoperation i USA är 208.800 kr (!)
  • kostnaden för en diabetiker var före fetmaoperationen $6376 per år (44.400 kr)
  • medelkostnaden under de tre åren efter operationen blev $3945 (61% av kostnaden före) (27.500 kr)
  • totalt blev "vinsten" under tre år $7293 (50.800 kr)

Men hur stor blev vinsten egentligen?   Man la ner över 200.000 kr på en operation och sparade totalt 50.000 kr på tre år!  Det är nog ingen ekonom som har räknat på det här...

Det börjar ju inte gå med "vinst" förrän efter 12 år!

Vad sägs om den här uträkningen, då?

Man ska ju ändå äta - oavsett om man fetmaopererar sig eller inte. Om vi bortser från möjligheten att matkontot kan minska med en fetmaoperation pga att man inte kan äta så mycket mat, så antar vi istället att LCHF / lågkolhydratkost inte förhöjer matkostnaden - såvida inte kostnaden sjunker istället.

PÅ TRE ÅR BLIR VINSTEN 100%
- ELLER MER!
(300.000 kr)

2010-08-13

Jag blir så förbannad !!!

Signaturen SnorLars blev riktigt förbannad och skrev ett inlägg på kolhydrater.ifokus.se. Det blev en bra berättelse om den diabetessjuka modern som blivit insulinfri och numera "diabetes typ 0" istället för som tidigare, diabetes typ 2. Allt med hjälp av mindre kolhydrater och mer fett, s.k LCHF-kost.

För den som aldrig har hört talas om LCHF / lågkolhydratkost låter det säkert som första april att man skulle kunna slippa sin sjukdom och dra ner på eller helt sluta med medicineringen. Men det är ju inte första april; det är en stor skandal att de förbannade kostråden till diabetiker sitter så hårt rotade - trots att modern vetenskap visar att de kolhydratstinna kostråden till diabetiker inte har ett uns av sanning eller vetenskap bakom sig. Den moderna vetenskapen bekräftar dessutom bara vad man har vetat väldigt länge.


Min mor fick diagnosen Diabetes typ 2 för några år sedan. Läkaren sa att det var kroniskt och att hon aldrig skulle bli frisk från sin diabetes. Hon hade en överproduktion av insulin och på grund av det fick hon...insulin och metformin. :-O   För ett drygt år sedan började hon med LCHF. Nästan omgående började hon trappa ut metforminet till i vintras då hon tog sista tabletten. Blodsockret stabilt! I våras var det dags för insulinet. Stegvis gick hon ner. I lördags var jag över hos henne och kollade hennes värden som hon skrivit upp under månaderna. Med eller utan metforminet och oberoende av nedtrappningen av insulinet så var hennes värden stabila mellan 4 - 9. Jag hade med en våg till henne och bad henne dra ner på kolhydraterna ytterligare (hon dricker(drack) mkt kaffe med mjölk och grädde) samt att jag ville att hon skulle sätta ut de sista 6 enheterna insulin rätt snart.

Hon tog sin sista spruta i lördags. Skippade den igår. Det enda tillskottet/medicin hon tar nu är Omega-3. Så hur har det gått? För tidigt att säga kanske men hon hade 5,7 igår kväll, 4,2 inatt, 5,1 innan frukost idag  och 6,1 efter frukost. Hon fortsätter att kolla värdena idag, imorgon och onsdag.

Jag blir så förbannad.Skrikandes "Diabetes är kroniskt", kyss mig i arslet. Vi är uppväxta med "8 mackor om dagen", "ett äpple om dagen håller doktorn borta från magen", "gröt är gott".

Vad är det som händer? Våra institutioner som vi lärt oss att lita blint på har systematiskt gjort oss sjuka. Mitt förtroende är noll.

Kan nämna att jag hade problem att få barn (gick bra till slut) och mailade Apoteket (innan privatiseringen) och frågade varför de hade Paraben i sina salvor. Svaret var att det inte finns forskning som visar att Paraben har skadlig inverkan på fortplantningen. Nu för tiden säljer de salvor med en etikett "Fri från Paraben"(?).

Jag är överlycklig för min mors skull som aldrig mått bättre fastän hon närmar sig 70 men urförbannad på den prestigfyllda och stängda läkar- och forskarkåren.

SnorLars låter meddela att mammas blodsockervärden är fortsatt stabila efter ytterligare några dagar.

Lite intressant läsning för den diabetiker som önskar göra samma resa som SnorLars mamma:

.

    2010-08-10

    På onsdag börjar Ramadan

    (UPPDATERAD  100812)

    På onsdag den 11 augusti 2010 börjar muslimernas fastemånad ramadan.

    Läs gärna mitt inlägg från 2009 "LCHF och ramadan" som handlar om Deena som blev av med sitt sötsug!  Sedan dess har det blivit en egen blandning av LCHF och GI för att undvika "dåliga" kolhdyrater. Dock planeras ren LCHF under ramadan 2010. Deena upplever sig mättare och piggare på LCHF, men det mest förvånande är att det inte finns någon hunger på kvällen...

    Scan satsar på ramadan i år - de ger ger lammuppfödare mer betalt för slakt under vecka 32 till 34 för att tillgodose "marknadsbehovet". Förra året togs Scan på sängen av den stora efterfrågan på lammkött och kunde inte "mätta marknaden" de första tio dagarna av högtiden.

    Uppdatering 100812:

    Bo Zackrisson har skrivit ett inlägg på Toxiska Epistlar om läkemedelstillverkaren Lilly som sponsrar en almanacka för muslimer med diabetes och ramadan. Lilly vill ge tips och råd om hur fastemånaden görs på ett så hälsosamt sätt som möjligt ur ett diabetesperspektiv. Frågan är om det blev så bra... man ger nämligen rådet att äta mer stärkelserika livsmedel för att inte vara hungrig... (!) och vad gör stärkelserika livsmedel med blodsockret för alla - men särskilt för diabetiker...?


    I foten på almanackan bräcker man till med det bästa av de bästa säljargumenten - "Kindly sponsored".
    Kindly sponsored by
    Lilly - answers that matters
    Och det verkar som om de glömde avsluta slogan med "....to our sales turnover!  (please use more insulin!)

    .

    2010-08-07

    Chili sänker blodtrycket


    Mai-Lis Hellénius, professor i allmänmedicin på Karolinska Institutet, uttalar sig och säger att ämnet capsaicin får blodkärlen att slappna av och då sjunker blodtrycket. Dessutom säger hon att det kan sänka kolesterolet och öka fettförbränningen.

    Patienten i artikeln säger:

    Han har prövat flera olika mediciner. Den han använder just nu är han inte helt nöjd med.
    – Blodtrycket har gått upp igen. Jag vet inte vad det beror på.

    Nu vet ju inte jag vad patienten äter, men förmodligen en kost rik på kolhydrater, och LCHF / lågkolhydratkost har ju precis samma effekt (eller bättre) som "flera olika mediciner"...  eftersom det åtgärdar grundproblemet. Capsaicin i chilifrukter/ chilipeppar kanske sänker blodtrycket, men det känns ändå som en "snabbfix" som ändå inte fixar grundproblemet.

    Jämför med att ge diabetiker rådet att äta massor av kolhydrater (precis det som de inte tål), eller Pfizers patent på en tuggtablett med statiner till barn för deras höga kolesterolvärden, eller att släcka en eld med mera bensin... Allt är ju lika stolligt.

    Nej, satsa på mer "riktig mat" istället, utan de fördärvande kolhydraterna. Det visste man t.ex redan 1958 när Dr. Richard Mackarness skrev sin bok "Eat Fat And Grow Slim", eller till och med på 1800-talet via flera stora auktoriteter inom området lågkolhydratkost (se länken), men de blev tydligen överkörda eftersom det fanns andra intressen än god hälsa.

    Läs mer om blodtryck hos Kostdoktorn och hur det kan åtgärdas - utan "flera olika medciner".

    Mer läsning:
    .

    Lägre IQ med LCHF?

    "Amningsdebatten" som har blossat upp är ju rätt komisk. Särskilt när Fredrik Paulún spelar ut sitt kort om lägre IQ på barnen vars moder äter lågkolhydratkost:

    Det är ju inga problem att överleva med 10% lägre IQ än man skulle haft om hjärnan fått tillräckligt mycket glukos....

    Låter som ett desperat argument ryckt ur luften, inte helt genomtänkt. Var är källan till ditt påstående, Fredrik?

    .

    2010-08-06

    12.000 medlemmar på KiF!

    Nu har medlemsantalet på kolhydrater.ifokus.se passerat 12.000 medlemmar!

    Antalet passerade 2010-07-13 så det här inlägget är ju en aning sent påtänkt, men jag hade missat detta av någon anledning.

    KiF (som det brukar förkortas) är ett forum för oss som funderar på att börja eller redan äter LCHF-kost / lågkolhydratkost. Massor av kunniga medlemmar att få hjälp av; t.ex recept eller tips på "hur man gör" och hur det fungerar, etc.

    I skrivande stund har KiF 12.204 medlemmar, och alla iFokus-sajterna har cirka exakt 92.368 medlemmar, vilket innebär att KiF utgör c:a 13,2% av samtliga medlemmar i alla sajter, en liten minskning sedan mitt förra inlägg om 10.000 medlemmar.


    2010-08-01

    Eat Fat And Grow Slim

    Dr Richard Mackarness (MB, BS, DPM) (1916-1996) drev Englands första klinik för fetma och matallergi. Han skrev 1958 sin första bok "Eat Fat And Grow Slim" som tog upp den bedrägliga kaloriteorin och föreslog en nollkolhydrat-stenålderskost med obegränsad mängd protein och fett. Boken blev oerhört populär och gavs ut i sex upplagor.

    Mackarness träffade Dr. Ted Rudolph som som var "fader" till begreppet matallergi i USA. Rudolph föreslog Mackarness att ta reda på vad han var allergisk mot och därmed kunna bli av med sin trötthet. Rudolphs behandling av Mackarness var så lyckad att Mackarness återvände till England fast besluten att använda behandlingen för några av sina egna patienter och att sprida kunskapen vidare till andra läkare. Men läkarkollegorna var misstänksamma mot den obekanta iden att kosten kunde bota allergi, eller möjligheten att det fanns ett samband mellan kost och psykisk sjukdom.

    Mackarness bok "Eat Fat And Grow Slim" finns att läsa fritt här: http://ourcivilisation.com/fat/index.htm.

    I förordet kan man läsa:

    The body must have proteins and animal fats. It has no need for carbohydrates, and, given the two essential foodstuffs, it can get all the calories it needs from them.  

    Kom ihåg att boken skrevs 1958.

    I introduktionen kan man läsa följande:

    The sugars and starches of our diet form its least valuable part and indeed contribute nothing which cannot better be gained from fat and protein foods like meat and fish, eggs and cheese, supplemented by green vegetables and some fruit. Such a diet provides an abundance not only of energy, an ounce of fat containing twice the energy of an ounce of sugar or five ounces of potatoes, but also such a diet provides an abundance of vitamins, trace elements and essential animo-acids in fact, an abundance of all those subtle, yet essential, nutrients which are so often lacking in diets based largely on the fat-forming carbohydrates. So, to the benefit of losing weight, the obese, in following Dr. Mackarness's diet, will add the benefit of eating, probably for the first time in their lives, a wholly satisfactory diet.

    [...]

    In contrast to this way of regaining one's proper weight, consider the diets still commonly advocated by the ignorant, which are based on starvation. Such starvation diets are too unpleasant to be followed by most people; the body is forced to eat itself, not only useless fat, but essential protein thus being destroyed; such starvation causes hunger, fatigue, insomnia, nightmares, had temper; there tends to be a deficiency of various essential nutrients such as vitamin A; neither the dieter nor her family become educated to prefer a good diet to the faulty starch diet generally eaten; socially, a starvation diet is far more difficult to follow than an unrestricted fat and protein diet

    Kom ihåg att boken skrevs 1958.

    Boken har 6 kapitel:
    • What makes a man fat?
    • The calorie fallacy
    • Objections to high-fat diets
    • Eating fat and growing slim in practice
    • Facts and fancies about obesity 
    • Summing up

    Det är intressant att läsa Mackarness relativt fylliga nedmontering av de 5 vanliga huvudargumenten mot högfettkost, redan 1958:


    The five main arguments against eating a high-fat diet which have been examined, do not stand up to serious investigation.

    Hela världen, förmodligen mest kommersiella intressen, har varit mycket duktiga när man bortförklarat eller helt enkelt "kört förbi" och "överröstat" kunskapen som fanns "förr". Reklam och marknadsföringsknep kan tydligen "döda" vad som helst, särskilt om det finns pengar att tjäna för egen vinning.

    För vad sägs om denna serie av tunga namn inom lågkolhydratkost. På det stora hela har de blivit just överkörda, överröstade men framför allt ignorerade när man formade "kostråden" till befolkningen. Förmodligen ansåg man sig vara än större auktoritet, än de var.

    Jean Anthelme Brillat-Savarin (1755-1826)
    Anses som lågkolhydratkostens "fader". Han hävdade redan under sin tid att socker och vitt mjöl är orsaken till övervikt, även om han kanske lutade mer åt högproteinkost än högfettskost.

    William Banting (1797-1878) (svenska)

    Vilhjalmur Stefansson (1879-1962)

    Weston A. Price (1870-1948)

    John Yudkin (1910-1995)
    1957 visade han att konsumtion av socker och sötningsmedel är nära förknippade med kranskärlsjukdom. 1972 blev han internationellt känd för sin bok "Pure, White and Deadly", vilken också finns på både tyska, och svenska "Rent, vitt, dödligt".



    Även i Sverige finns det storheter inom lågkolhydratkost, även om de tillkommit mer eller mindre på senare tid. Läkaren Annika Dahlqvist tystar man inte i första taget, även om man har försökt så har det snarare stärkt hennes ställning som auktoritet på området. Även läkaren Andreas Eenfeldt alias Kostdoktorn har ett stort finger med i spelet. Men det finns en hel räcka med andra personer som bidrar till befolkningens kunskapslyft!  Sakta men säkert avslöjas att de flesta "omedvetet" äter sig själva i sank.

    Glöm nu inte att läsa Mackarness bok "Eat Fat And Grow Slim" som finns att läsa fritt här: http://ourcivilisation.com/fat/index.htm.

    .