2010-09-17

Fettpulver orsakar svåra allergiska besvär

Danska konsumenter har fått svåra allergiska reaktioner såsom andningssvårigheter, nässelfeber och medvetslöshet - efter att ha ätit kakor eller andra bakverk gjorda på färdiga blandningar, s.k kakmixer, av det Danska märket Amo.

"Fettpulver"
De allergiska reaktionerna har uppstått efter intag av "Vana Grasa 80 W" som är ett fettpulver som ingår i kaxmixerna, men detta står inte med i innehållsförteckningen. Det döljs i en annan ingrediens - kan det vara en ingrediens i en ingrediens - t.ex "vegetabiliskt fett"?  Inte lätt att undvika ämnet eftersom det inte klart och tydligt står med i innehållsförteckningen.

Vana Grasa 80W är på grund sitt "W" 100% vegetable, Kosher Parve ("Kosher neutral"). Det kan också t.ex användas som fettersättning i mjölk... urk.

Efter att de danska konsumenterna insjuknat rekommenderar Astma- och Allergiförbundet i Danmark att alla avstår att använda de populära mjölmixerna för pajer, kakor, bullar och bakverk (...to-dä...?)


Kungsörnen
Händelserna i Danmark orsakar även verkningar här i Sverige. Vana Grasa 80 W finns även i 9 olika kakmixer av märket Kungsörnen, och därför återkallar Lantmännen Cerialia dessa från marknaden. 34 produkter tas bort från hyllorna i hela norden, varav 10 i Danmark.

Enligt uppgift har den här ingrediensen använts i 10 år utan att några problem har rapporterats (som om det skulle vara någon "garanti"...).

Äter man LCHF-kost...
...utesluter man automatiskt dylika kakmixer med spannmål och konstgjorda fettpulver, och ligger långt från riskzonen att drabbas av något dylikt...

Jag kan inte tänka mig att man har genomfört vetenskapliga studier för att prova lämpligheten i ett ämne med den kryptiska benämningen "Vana Grasa 80 W"...  Riktigt fett som inte är konstgjort stavas SMÖR eller KOKOSFETT. Men det kan man inte göra kakmixer på.


Källor:
Allergi-forbund: Drop melblandinger

Pressmeddelande:
Lantmännen Cerealia återkallar kakmixer


2 kommentarer: