2010-09-26

Förkylningsvirus AD36 orsak till fetma?

Kan ett förkylningsvirus hos barn vara orsaken till fetma senare i livet?

Det menar en grupp forskare i Kalifornien. 124 barn 8-18 år provades för antikroppar mot förkylningsviruset AD36. 19 av barnen bar på antikroppar mot viruset, och 15 av dessa var feta enligt BMI. De som var feta och hade antikroppar hade betydligt större kroppsmått, inklusive vikt, BMI, midjemått och midja / höjdförhållande.


Tydligen finner man i detta stöd för att det finns ett samband mellan AD36-antikroppar och fetma. Man menar att om man kan ytterligare fastställa detta förhållande så skulle det få betydande konsekvenser för förebyggande och behandling av barnfetma. I Aftonbladet skriver man att forskarna hoppas på ett vaccin mot fetma!  Professor Claude Marcus uttalar sig:

Det är en rätt häftig tanke om man skulle kunna minska fetman genom att vaccinera sig mot en virussjukdom, säger Claude Marcus. 

Det är också en rätt häftig tanke att man skulle kunna minska fetman genom att äta en kolhydratfattig kost som är rik på fett och därmed undvika det som orsakade fetman [och annan sjukdom] från början!

Aftonbladet skriver vidare:

Jeffrey B. Schwimmer menar att människor inte bör få panik över att bli utsatt för viruset.

Nej, det tycker inte jag heller. Jag tror det finns allvarligare saker att oroa sig för. T.ex den excessa mängd kolhydrater som rekommenderas och verkligen intas av den större delen av befolkningen.

Det skulle vara intressant att se ytterligare studier kring detta - om det går att upprepa resultatet - och dessutom ta hänsyn till deltagarnas kost!  Kosten är en ytterst förbisedd faktor!

D-vitamin
I en kommentar till studien skriver pedriatriker Samuel D. Ravenel om en alternativ orsak till fetman.


A far simpler and more probable explanation for the observed association lies in the fact that obesity is known to be associated with substantially increased risk of being vitamin D deficient – and a number of studies have shown that raising vitamin D levels is protective against susceptibility to colds and influenza.

[...]

A randomized controlled trial found that 2,000 IU of vitamin D daily for a year dramatically lowered the self-reported incidence of colds and influenza.

Aloia J, Li-Ng M. Re:epidemic influenza and vitamin d. Epidemiol Infect 2007;135;1095-1096.


Läs mer om D-vitamin hos Kostdoktorn. Brist kan ge hälsokomplikationer, t.ex depression, ökad känslighet för luftvägsinfektioner, död (!), autism, hjärtinfarkt, blodproppar, värkproblem och minskad risk för komplikationer vid graviditet.

Studien
Adenovirus 36 and Obesity in Children and Adolescents
PEDIATRICS (doi:10.1542/peds.2009-3362)
online 2010-09-20
Charles Gabbert, MDa,b, Michael Donohue, PhDc, John Arnold, MDd, Jeffrey B. Schwimmer, MDa,e

2 kommentarer:

  1. virus och tarmfloran, bra inlägg syn att ingen vågar säga att det är sant, men här får du en positiv kommentar. kostfrågan är inte helt löst än, bra att du fortsätter att forska.

    SvaraRadera
  2. Intressant, har läst Immunologi och det varkar väldigt vettigt. Kul blog du har, följer med glädje. Om du vill kan du gärna kolla&följa min blog för inspiration, den är om LCHF med videos där jag försöker laga maten och underhålla samtidigt, fast på engelska, jag tror det kan behövas att dieten sprids i världen! Följ gärna den och min youtube-kanal och ge stöd. Jag tror LCHF kan bli stort om vi håller huvudet kallt men ändå promotar den.
    Tackar
    William (PhD St. Life Science)

    SvaraRadera