2010-08-07

Chili sänker blodtrycket


Mai-Lis Hellénius, professor i allmänmedicin på Karolinska Institutet, uttalar sig och säger att ämnet capsaicin får blodkärlen att slappna av och då sjunker blodtrycket. Dessutom säger hon att det kan sänka kolesterolet och öka fettförbränningen.

Patienten i artikeln säger:

Han har prövat flera olika mediciner. Den han använder just nu är han inte helt nöjd med.
– Blodtrycket har gått upp igen. Jag vet inte vad det beror på.

Nu vet ju inte jag vad patienten äter, men förmodligen en kost rik på kolhydrater, och LCHF / lågkolhydratkost har ju precis samma effekt (eller bättre) som "flera olika mediciner"...  eftersom det åtgärdar grundproblemet. Capsaicin i chilifrukter/ chilipeppar kanske sänker blodtrycket, men det känns ändå som en "snabbfix" som ändå inte fixar grundproblemet.

Jämför med att ge diabetiker rådet att äta massor av kolhydrater (precis det som de inte tål), eller Pfizers patent på en tuggtablett med statiner till barn för deras höga kolesterolvärden, eller att släcka en eld med mera bensin... Allt är ju lika stolligt.

Nej, satsa på mer "riktig mat" istället, utan de fördärvande kolhydraterna. Det visste man t.ex redan 1958 när Dr. Richard Mackarness skrev sin bok "Eat Fat And Grow Slim", eller till och med på 1800-talet via flera stora auktoriteter inom området lågkolhydratkost (se länken), men de blev tydligen överkörda eftersom det fanns andra intressen än god hälsa.

Läs mer om blodtryck hos Kostdoktorn och hur det kan åtgärdas - utan "flera olika medciner".

Mer läsning:
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar