2009-02-07

Lågkolhydratkost ger bättre minne och minskar risken för hjärtinfarkt

andreas0 skrev en tråd på kolhydrater.ifokus.se med rubriken "Vinkling av studieresultat" som handlar om en studie där forskarna hittade ett samband mellan bättre minne och lägre insulinnivåer i blodet; ju lägre insulin desto bättre minne. Citat ur andreas0 inlägg:

För dom som förbättrade resultatet så minskades på totalt energiintag, kolhydrater, fett, och protein. Frågan är vilken av dom fyra faktorerna som gav resultatet. Eftersom insulinvärderna i blodet var kollererade med resultatet så är det troligt att det är dom minskade kolhydraterna som gav resultatet, då tidigare studier har visat att minskat intag och protein bara minskar insulinvärderna minimalt, om dom gör det överhuvudtaget. Medans minskat kolhydratintag ger kraftig minskning av insulinvärden. Men helt säkert kan man inte säga något ändå eftersom det var mer än en faktor som ändrades.

Forskarna valde alltså spåret "minskat kaloriintag" och la ingen vikt alls i de övriga faktorerna som ändrades. Att minskat kolhydratintag skulle kunna ha något med saken att göra verkar helt främmande. Det är ju verkligen ingen hemlighet att längre andel kolhydrater orsakar lägre insulinnivåer! Hur kan man bortse från detta!?


Märklig rubriksättning i pressen


DN rapporterade senare om forskningsresultatet med rubriken "Mindre fett kan ge bättre minne". Andreas0 skrev till tidningen och fick dem faktiskt att ändra rubriken till "Färre kalorier kan ge äldre bättre minne", det handlade ju om färre kalorier och inte mindre fett - i alla fall vad gäller forskarnas egen slutsats.

Aftonbladet rapporterar också om denna studie under rubriken "Sträng diet bra för minnet", men även de ändrar den senare till "Ät mindre och få bättre minne".


Fet mat ger hjärtinfarkt. Det vet ju alla, eller...? MatFrisk bloggar om en artikel i Diabetolognytt.

88% av alla hjärtinfarktpatienter har patologisk sockeromsättning!

(ordet patologisk på Wikipedia och på Wiktionary)

Har man diabetes, eller givetvis odiagnostiserad sådan, har man alltså högre risk för hjärtinfarkt. 88% av hjärtinfarktspatienterna har alltså sämre minne! Ja - det klart, har man högt blodsocker så har man också högt insulin - vilket ger sämre minne enligt studien ovan!

Man kan alltså undvika både hjärtinfarkt och dåligt minne med lägre insulinnivåer i blodet!

Vad är det då som höjer insulinnivån?
Fett höjer inte insulin alls, protein knappt märkbart eller inte alls. Kolhydrater höjer obönhörligen blodsockernivån - och därmed insulinet.

Det man ska minska på är alltså kolhydraterna. Det totala energiintaget ska dock inte vara lägre. Eftersom det både är dyrt och onödigt för kroppen att inta mer protein än nödvändigt, så återstår bara att öka på fettmängden, det är därför det heter Low Carb High Fat. Minskar man på kolhydraterna utan att öka på fettmängden så kommer man att hamna i ett svälttillstånd - och det är inte bra!


Läs mer om LCHF-kost:

Kostdoktorn.se

Mycket kolhydrater:

För dig som tränar:

Kokbok med LCHF-recept:

Lowcarbkost.com - en bra samlingssida med svenska bloggar om lågkolhydratkost, LCHF.

Lowcarbism.com - en systersida till ovanstående - fast med bloggar på engelska.

4 kommentarer:

  1. Föredömlig och lättläst sammanfattning, Tack!
    gostasing

    SvaraRadera
  2. Jag har diabetes typ 1 sedan många år tillbaka och har ätit LCHF- kost i en dryg månad nu och jag kan säga att jag har minskat mitt insulinintag med hälften och maten höjer knappt mitt blodsocker alls! Och jag har minskat i fettmängd också!

    SvaraRadera
  3. Grattis Mira! Även om du som typ 1 inte kan bli "frisk", så lär ju framtiden se väldigt mycket ljusare ut med LCHF-kost än om du fortsatt som förut!

    SvaraRadera