2009-02-01

"En Bic Mac och lite kräm, tack"

McDonalds öppnar under våren 2009 sin första "tankstation" för elbilar i Stockholmsområdet. Det sker genom ett samarbete mellan McDonalds och Svenska Elföretagens forsknings- och utvecklingsbolag, Elforsk. Teknik360 skrev om detta här.

Man ska alltså kunna ladda sin elbil och äta en hamburgare på McDonalds, allt på samma gång.

För McDonald’s innebär tankstationerna en möjlig ökad försäljning, säger Petra Dahlman.

- Vi får se på sikt vad det leder till när det blir fler elbilar. Men det vore positivt om vi kan få nya gäster som inte brukar äta hos oss, säger hon.

Petra Dahlman, CSR-ansvarig på McDonalds

McDonalds försöker skaffa sig gott renommé, genom att arbeta för bättre miljö - vilket givetvis är väldigt bra. Elbilar bör vara bättre än bensinbilar. Som de skriver i sitt pressmeddelande; om det ska finnas 600 000 elbilar år 2020 så måste det finnas en väl utbyggd infrastruktur för laddning eller byte av batterier. Sen vill de förstås sälja fler hamburgare, annars hade de inte försökt genomföra något sådant här, eller hur.

Vad har nu detta med LCHF att göra?

Ingenting, förutom maten man förväntas kosumera under tiden man "tankar" bilen. Vi ska alltså få bättre miljö, men öka på den totala sockerkonsumtionen...

Jag tog en titt på McDonalds hemsida:

En Big Mac innehåller:
 • 495 kcal
 • 27 g protein
 • 25 g fett - varav 10 g mättat fett
 • 40 g kolhydrater - varav 8 g socker

För den som äter LCHF-kost med max c:a 20 gram kolhydrater per dag inser man att Big Mac är helt uträknad som föda om man är hungrig - på en måltid intar man två dagars ranson av kolhydrater på en gång.

En mellan pommes frites innehåller:
 • 340 kcal
 • 5 g protein
 • 17 g fett - varav 1 g mättat fett
 • 42 g kolhydrater - varav 1 g socker

En mellan Cola innehåller
 • 175 kcal
 • 0 g protein
 • 0 g fett - varav 11 g mättat fett
 • 44 g kolhydrater - varav 44 g socker

Summering av Big Mac, mellan pommes och mellan cola
 • 1010 kcal
 • 32 g protein
 • 42 g fett - varav 11 g mättat fett
 • 126 g kolhydrater - varav 53 g socker
Urk! Så mycket socker det blev! Oavsettt om det är "kolhydrater" eller "socker" så är båda sockerkedjor som höjer blodsockret. Med ovanstående exempelmeny har du intagit 25 gånger så mycket socker som blodet maximalt kan innehålla (max blodsocker är c:a 5 g) vid en och samma tidpunkt. Eftersom kroppen inte kan hantera så mycket socker på en gång utsöndras insulin som lagrar undan sockret som fett i fettcellerna, såvida man inte förbrukar blodsockret med hård fysisk ansträngning strax efteråt - men det är väl inte så ofta man gör det direkt efter ett besök på McDonalds...


SuperSize Me!
Har du hört talas om dokumentärfilmen "Supersize me"? Filmmakaren Morgan Spurlock åt 3 gånger om dagen på McDonalds under 30 dagar. Läkarna ville att han skulle avbryta "experimentet" på sig själv på grund av att hans hälsa höll på att gå i botten. Den här filmen ska du se! Inte bara för att bli avskräckt när Morgan Spulock nästan äter ihjäl sig, det finns annat tänkvärt också.

Det är mycket snack om kalorier i filmen, och 5000 kcal om dagen kanske är mer än man behöver, men - det var ju i alla fall inte fettet och proteinet som gjorde honom fet och sjuk - snarare att mängden sockerkedjor i maten stod för 50% av energin!


Ost- och skinkbricka?
Jag vet inte vad ett paket skinka och ett paket ost kostar, men eventuellt kostar det ungefär lika mycket som en Big Mac & Co. Det hade varit bättre att gå in på bensinmacken och köpt ett litet paket av varje och mumsat i sig. Ost och skinka innehåller inte särskilt mycket kolhydrater och de höjer inte blodsockernivån nämnvärt - därmed inte heller insulinet - och du håller dig mätt längre.

När ska McDonalds lansera något riktigt bra lowcarb-alternativ - som t.ex en ost- och skinkbricka med smör i portionsförpackning?!


11 kommentarer:

 1. fritera i ister?

  SvaraRadera
 2. Köpte Max lowcarb-meal för ett tag sen. Det är ett ganska konstigt tänk dom har, burgaren är ok, så även grönsalladen, men vinegretten är fettfri, med stärkelse och aromämnen(naturliga)
  Det jag tycker är konstigt är att man skyltar med lågt kolhydratinnehåll, men håller även in på fettet.

  SvaraRadera
 3. Det roliga/sorgliga med dom här kedjorna är att många av dom har en övertydlig miljöprofil på hur dom hanterar sitt skräp och hur mycket koldioxid det går åt för diverse saker. Men servera tillsatsfri mat, det gör dom inte.

  SvaraRadera
 4. Anonym kl 22:35:
  Menar du fritera pommes'en i ister? Det Hjälper inte så mycket eftersom potatisen innehåller rätt mycket stärkelse, 86E% varav 96% är stärkelse = sockerkedjor.

  Stefan:
  Jag har inte provat Max Lowcarbburgare; det måste jag göra en dag!

  Anonym kl 10:38:
  Det är nog med tillsatsfri mat som med lowcarb-alternativ. Det måste finnas ett bra tryck från konsumenten innan det sker. Dock innebär inte detta att anledningen till tankstationer för elbilar på McDonalds är att kunden efterfrågar det, snarare att de vill bygga på sin miljöimage.

  Men lugn, det kommer... Om bara alla LCHF-utövare frågar efter "lowcarb med mycket fett" varje gång man är där så... (och istället för att köpa något sätter sig ner och äter sin medhavda ost- och skinkbricka och portionsförpackningar med smör... hehe!)

  SvaraRadera
 5. Hej Matsmurfen!
  Och stort TACK för en UNDERBAR blogg!
  Jag har länkat till dej på min blogg, och även lagt in dina inspelade videor med Dr Dahlqvist med din text under, om det är okej?
  Hon är så JÄKLA bra!
  Bra jobbat Matsmurfen! Kan inte bärga till nästa inlägg.... ;-)
  /Partyplupp

  SvaraRadera
 6. Hoppsan! Tack för allt positivt! Det är helt ok med Annikas föreläsning.

  SvaraRadera
 7. McDonalds konkurrent Max har faktiskt en low-carb burgare för den som är sugen. Själv brukar jag beställa den med extra ost och bacon.

  Dom verkar inte riktigt ha fattat LCHF tänket än..

  även om dom är flera steg före dom andra kedjorna.

  SvaraRadera
 8. emelieh; jag ska prova MAX lowcarb vid tillfälle!

  När du beställer den med extra ost och bacon - kostar det extra?

  SvaraRadera
 9. Om man tar bort bröden från burgaren blir det 6 g kolhydrater istället för 45 g med bröd. Det är ju om man bara pratar kolhydratinnehåll :) Ingridienserna ser inte roliga ut dem heller, kolla t.ex såsen ;


  Big Mac Sauce
  Soybean oil, pickle relish [diced pickles, high fructose corn syrup, sugar, vinegar, corn syrup, salt, calcium chloride, xanthan gum, potassium sorbate (preservative), spice extractives, polysorbate 80], distilled vinegar, water, egg yolks, high fructose corn syrup, onion powder, mustard seed, salt, spices, propylene glycol alginate, sodium benzoate (preservative), mustard bran, sugar, garlic powder, vegetable protein (hydrolyzed corn, soy and wheat), caramel color, extractives of paprika, soy lecithin, turmeric (color), calcium disodium EDTA (protect flavor).

  SvaraRadera
 10. Jag brukar beställa Max Lowcarb med extra kött, samt att jag köper en Green and Garlic dressing och smetar på :)

  SvaraRadera
 11. Anonym, vad får du betala för extra köttet?

  SvaraRadera