2009-02-15

En sjuksköterskas erfarenheter av undernärda patienter

En sjuksköterska kommenterade mitt tidigare inlägg "Undernärda patienter?". Vem är mer lämpad att rapportera från verkligheten - än en sjuksköterska som arbetar med dessa:

Har under flera år jobbat som Sjuksköterska på en Lungavdelning och alltid förundrats över KOL -patienternas näringsintag. Vet att det är väldigt jobbigt för dessa att äta mat och många av dem inte orkar sitta upp länge och äta och därför är det viktigt att de får i sig mycket energi på liten mängd.

När man samtalar med dietisterna så stångar man huvudet i väggen gång på gång, för de anser att deras mesta energi skall komma från kolhydraterna för de ger dem snabb energi som de lätt kan få i sig på så liten mängd som möjligt!

Här finns exempel på Näringsdrycken från Nutricia som är specifikt utformad för just denna grupp av patienter, den säger ju lite hur de tänker att de skall äta, och äter man utifrån detta och endast lite varje gång och sedan gör av med all den energi som dessa patienter gör på att klara av sin andning varje dag så är de inte konstigt att de är undernärda.

Respifor innehåller per 100 ml

150 kcal
7,5 g protein från mjölk- och vassleprotein (20 E%)
3,3 g fett från raps- och solrosolja (20 E%)
22,5 g kolhydrat från maltodextrin, sackaros och laktos (60 E%)

// Lillan

Nog hade jag det på känn redan innan, men hon bekräftar ju här de enkelspåriga dietisterna som tydligen gillar att se andra stånga sig blodiga mot en vägg. Lillan nämner "Nutricia", det är ett företag som - citat från deras hemsida:

Nutricia är ledande inom avancerad klinisk nutrition. Vi utvecklar, säljer och marknadsför kliniska nutritionsprodukter till barn, vuxna och patienter med andra sjukdoms tillstånd som kräver speciell nutritionsbehandling.

Vi vet att varje patient har olika näringsbehov och utvecklar produkter för att passa ett visst tillstånd eller en särskild diagnos.

Mmmm! Det där med nutrition är tydligen ett avancerat område. De har även en klatschig slogan i sin logotype som bekräftar detta: "Advanced Medical Nutrition". De är dessutom (minst) 23 anställda, så det bör bara bra schvung i affärerna. En koll på internet säger att de omsätter mellan 100 och 500 miljoner om året (det var inte mer specificerat än så). På "nutritionsprodukter". Oj.

Kolla gärna in deras sida och klicka på "Produkter" längst upp. De har några riktigt läskiga produkter med enbart 100E% kolhydrater... Men även produkter med "högt proteininnehåll", dock verkar nivån på detta vara kring 10 g, inte särskilt "högt" alltså.

Däremot skulle jag kunna tänka mig deras produkt "Calogen Jordgubb" på egen del - den består av 0 g protein, 50 g fett från raps och solrosolja, och 4,4 g kolhydrater. Men - njae.

Jag tror jag håller mig till smör och koksfett tillsammans med den övriga NATURLIGA maten istället. Jag är medveten om att patienterna kanske inte har möjlighet att tugga i sig en stor kotlett med kryddsmör på, men man borde kunna ge dem bättre och "naturligare" föda än så här, om de är undernärda!


Läkare Annika Dahlqvist föreläser om LCHF-kost på video, från Nässjö 2008-09-10.

Vad äter en sumobrottare?

8 kommentarer:

 1. Nutricia omsatte 170 miljoner och gjorde en vinst på 9 miljoner 2007

  SvaraRadera
 2. Jag är inte förvånad över deras vinst!

  Med tanke på att dietisterna rekommederar att KOL-patienterna (el. de med Respiratorisk-insuffissiens) skall äta i alla fall 3 stycken RESPIFOR-drycker per dag och det är ju bara till en sjukdoms-grupp. Dessa drycker finns ju speciellt utformade till alla tänkbara sjukdomsgrupper diabetiker, cancerpatienter m fl.

  Skrämmande med dessa kommersiella syften att de tjänar sådana pengar på dessa sjuka människor som egentligen inte gör dem mycket friskare. Och att det sedan sitter dietister på sjukhusen som bejakar detta tycker jag är fruktansvärt.

  För många av patienterna är dessa 3 dryckerna det enda det får i sig på en dag förutom några glas Fun ligt saft el. Loka mineralvatten pga av att de inte orkar få i sig mer, helst i början av deras vårdtid eftersom de då är som sjukast.
  De får då i sig ca 450 kcal per dygn och det mesta i form av kolhydrater.

  Jag har vid åtskilliga tillfällen påtalat detta hos dietisterna och tillsammans med personalen på avdelningen, men utan gehör. Man blir bara obekväm och besvärlig.

  Det blir ju bara jobbigt och merjobb för personalen om vi skall försöka få patienterna att få i sig mer näring och det blir bara jobbigt om vi skall börja bråka med sjukhuskökets dietist om att vi vill ha bättre mat till dessa patienter för sjukhusets övriga dietister säger att det inte behövs.

  För inte allt för länge sedan hade vi en representant för Nutricia på avdelningen som hade demonstration av deras produkter och jag hade ett gott skratt med mig därifrån.

  Mannen som demonstrerade berättade om att hans arbete med att åka runt att visa alla produkter för oss gjorde att han ahde svårt att passa måltider själv, så han drack ofta av dryckerna själv för att få i sig näring.
  Och vet ni vad, jag har sällan sett en så mager man, så frågan är ju då, levde han kanske på runt 450 kcal per dag och i så fall syntes det att han låg på svältgränsen :-)

  Och det är ju vad patienterna får göra!

  Tack för mig!

  // Lillan

  SvaraRadera
 3. På lungavdelningen på mitt sjukhus brukar patienterna ofta få glass och när det gällde näringsdryck Fortimel från samma företag. I övrigt får de alltid protein och energiberikad kost vilket innebär, mindre portion av huvudrätten men berikad med en soppa till förrätt, alltid med en klick av något fett(typ pepparotsgrädde)att lägga i soppan. Eller en snitt med ägg och majonnäs och räkor, eller några ostar(babybell, mjukost, brie)och till dessert alltid rejält med vispgrädde till vad det nu är som serveras.De flesta hittar något på brickan som de får i sig. Eller lite av varje.Jag tycker alltid att den kosten(kallas PER-kost)ser så himla god ut.

  SvaraRadera
 4. Anna-Eva

  Det låter lite som en dröm, det är det vi försökt få av vårt sjukhuskök också men icke.

  De får visst vad köket kallar energi/proteinberikad kost men den SER inte annorlunda ut än normalkosten som kommer upp från köket.

  De säger att den är mer berikad med fett och grädde, vilken typ av fett får vi aldrig veta.

  De får aldrig fina tilltugg som du beskriver.

  Oftast kommer det upp en torr ostkant eller en tunn skinkskiva som skall vara till smörgåsen.

  Och fettet som skall vara på smörgåsen har vi på avdelningen och då finns det styckförpackade Milda att välja på eller en stor bytta med ett margarin som bara kort och gott heter Margarin och ser i det närmaste otjänligt ut.

  Efterätterna som kommer från köket ser också ut precis som normalkostarnas skillnaden brukar ligga i att när det skall vara grädde till brukar det komma upp en Medicinkopp (30ml) grädde till dem med energi/proteinberikkost.

  Sen blir det svårare att driva detta också när stor del av personalstyrkan inte heller förstår eller vill engagera sig i att de skall få bättre mat.

  Många på min avdelning tycker inte vi skall bråka för bättre fett till smörgåsarna t ex bregott för det blir dyrare för avdelningen.

  Och en del tycker att om patienterna får mer småsaker att välja på på matbrickan så kommer bara mer att slängas bort.

  Medan vi är några som är av den uppfattningen att det viktigaste är faktiskt att de får i sig näring och som det är nu så slängs det mesta av det de får bort i alla fall.

  Det måste vara härligt att arbeta där sjukhusköket verkar ha förstått vad näring betyder för de sjuka. Lyckost!!!

  // Lillan

  SvaraRadera
 5. Är du tjock och bittre? Okunnig är du i alla fall!
  Ta dig i kragen istället!
  Linn

  SvaraRadera
 6. Vem syftar Anonym på ovan? Vem är tjock och bitter?

  Det känns som om Anonym själv är ganska bitter...?

  SvaraRadera
 7. HMM smurfen jag vet vem du är och du är ju det jag skrev!

  Jag är inte anonym!

  Linn Andersson, student Lund.

  Kunskap innan du skriver, TACK!!!!

  Fetma kan du bearbeta och likaså kunskap så sätt igång!

  Have itfunks

  SvaraRadera
 8. Hm, nu tror jag du är ute och seglar, Linn. Jag kallar mig för Matsmurfen, inte "smurfen". Det finns en "smurfen" som skriver kommenterar åtminstone hos Kostdoktorn.se, men det är inte jag!

  Sen att jag inte känner någon vid namn Linn Andersson, och dessutom i Lund c:a 35 mil från min stad, spär ju bara på anonymiteten ännu mer, jag känner dig helt enkelt inte.

  Nåja, det spelar inte så stor roll, vad menar du med "kunskap innan du skriver, tack!"? Kan du specificera vad det är du reagerar på?

  Jag anser att jag har massor av kunskap - redan, så man kan ju säga att jag "har satt i gång"... och fetman bearbetar jag med LCHF...

  funks på dig själv!

  SvaraRadera