2009-02-14

Undernärda patienter?

På SVT's Tvärsnytt kan man både läsa och se att 7 av 10 patienter på lungkliniken i Västerås är undernärda eller i riskzonen för undernäring.

Man ger patienterna mellanmål, små näringsdrinkar, fina frukostar och mycket kaffebröd. På storhelgerna kan patienterna dessutom få sig en whiskey, lite renat eller ett glas vin: "- Det gör att de blir piggare och mår bättre" enligt en undersköterska.

Är det någon fler än jag som förstår varför de blir piggare och mår bättre på lite sprit...? Det är väl förmodligen det energitätaste de får i sig! Synd bara att det enbart serveras på storhelgerna.

Häromdagen besökte jag det lokala sjukhuset på min ort under några timmar, och på den avdelning jag besökte serverades det frukost (det fanns faktiskt ekologisk 3% mjölk!) Frukosten verkade bestå av kaffe, té, juice, mjölk etc, samt limpskivor med margarin och ost. Det fåtal patienter som åt sin frukost i dagrummet verkade inte äta så mycket mer än kanske en smörgås, så man får hoppas att de får lite mellanmål enligt Västeråsmodellen så de håller energin uppe resten av förmiddagen.

Nu startar förmodligen inte undernäringen under sjukhusvistelsen, men det var ju skandalöst låg (snabb) energinivå i frukosten som serverades! Jag undrar verkligen över det totala dagliga energiintaget för en patient...


Jämför här mitt tidigare inlägg om att "Lågkolhydratkost ger bättre minne och minskar risken för hjärtinfarkt". Det handlade bl.a om en studie där (man vinklade) resultatet åt att minskat kaloriintag gav bättre minne (på grund av lägre insulinnivå!). Jag förutsätter att patienterna som ligger inne på medicinkliniken oftast är så pass dåliga att de inte intar normal energimängd, d.v.s mindre kalorier (det tänker jag mig för den äldre generationen i alla fall). Tänk då sicket' bra minne de borde ha...?!?

Från samma inlägg kan man också jämföra MatFrisk's inlägg "Fet mat ger hjärtinfarkt. Det vet ju alla, eller...?". Slutsatsen där är att 88% av alla hjärtinfarktpatienter har patologisk sockeromsättning. Hur var det nu; var hjärtinfarkt anledning till högt blodsocker, eller var det tvärtom... tänk på saken och döm själv.

Vad var det nu patienterna fick i sig på sjukhuset...? Näst intill enbart kolhydrater! Så även om patienterna borde ha bättre minne på grund av lägre kaloriintag, så blir effekten inte detta eftersom de mer eller mindre måste ha ständigt högt blodsocker för att ha energi nog att orka dagen. Därmed har de också högre insulinnivåer i blodet. Och sämre minne. Inte konstigt att de behöver hjälp med att ta sin medicin.


I foajén på sjukhuset hittar man patientadministrationen. De har en rätt rolig skylt utanför dörren där man säger att det är lunchstängt mellan 12-13.

Tydligen är pizza jämställt med lunch!

Pizza är jättegott! Och Enkelt!

Men jag överlåter till dig som läser att bedöma huruvida risken för hjärtinfarkt och dåligt minne ökar genom att äta pizza...

2 kommentarer:

 1. Har under flera år jobbat som Sjuksköterska på en Lungavdelning och alltid förundrats över KOL -patienternas näringsintag. Vet att det är väldigt jobbigt för dessa att äta mat och många av dem inte orkar sitta upp länge och äta och därför är det viktigt att de får i sig mycket energi på liten mängd.
  När man samtalar med dietisterna så stångar man huvudet i väggen gång på gång, för de anser att deras mesta energi skall komma från kolhydraterna för de ger dem snabb energi som de lätt kan få i sig på så liten mängd som möjligt!
  Här finns exempel på Näringsdrycken från Nutricia som är specifikt utformad för just denna grupp av patienter, den säger ju lite hur de tänker att de skall äta, och äter man utifrån detta och endast lite varje gång och sedan gör av med all den energi som dessa patienter gör på att klara av sin andning varje dag så är de inte konstigt att de är undernärda.

  Respifor innehåller per 100 ml

  150 kcal
  7,5 g protein från mjölk- och vassleprotein (20 E%)
  3,3 g fett från raps- och solrosolja (20 E%)
  22,5 g kolhydrat från maltodextrin, sackaros och laktos (60 E%)

  // Lillan

  SvaraRadera
 2. Tack för din kommentar! Har även gjort ett inlägg om detta!

  SvaraRadera