2009-02-17

Unilever under strålkastaren
Unilever skulle hålla presseminarium idag och utbilda... flå't - informera journalister om den rådande fettdebatten. Exakt vad som fick dem att dagen före ställa in evenemanget via ett pressmeddelande kan man fundera över, men frågan är om inte Kostdoktorns tilltag med flygblad som skulle delas ut till journalister utanför presseminariet hade stor inverkan.

Unilevers pressmeddelande ger både frågor och svar


Svaret är bl.a att dom är skiträdda för negativ publicitet. Det står ju inte hemskt mycket negativt om Becel, Lätta, Milda och diverse andra gula skokrämer i de större medierna än så länge. De slängde in handduken och backade kvickt som ögat ur en potentiellt pinsam situation med journalister som ställer obesvarbara frågor... så de måste verkligen vara skiträdda.

Frågorna som pressmeddelandet väcker cirkulerar kring användning av ord som:

"Tonläget i debatten". Debatt? Var förs debatten? "motståndarsidan" d.v.s margarinindustrin är ju knäpptyst och verkar inte ha så mycket att komma med? Förutom intetsägande reklam som inte hänvisar till någon som helst vetenskaplig forskning om att den gula skokrämen skulle vara bra som föda - till någon som helst levande organism.

"Hotfull". Vem är hotfull?
"Tyvärr skymmer det aggresiva tonläget den viktiga sakfrågan [...]". Vem är aggresiv? Och sakfrågan - VAD ÄR EGENTLIGEN SAKFRÅGAN- Unilever?

"[...] vi ska ta vårt ansvar för att skapa förutsättningar för ett konstruktivt debattklimat".

Citat ur pressmeddelandet.

Ahhh... det kommer flera utbildningsträffar... flå't - informationsträffar framöver! Det ser vi fram emot!


Ytterligare en spik i margarinkistan?
Tittar man in på Unilevers hemsida är det första man möts av en scrollande banner med alla deras varumärken. Scrollar man åt vänster hittar man strax Lätta - men har ni sett? Den vita fyrkanten är större än de andra varumärkena.

Ahaaaa...! Man försöker puffa lite extra för Lätta istället - när Becel lever på randen till permanent begravning. Ja, det är ju inte så långt kvar för Becel att hamna utanför den scrollande bannern - varumärket är placerat nästan så långt åt vänster det går - så långt från höger som möjligt där bannern slutar scrolla automatiskt när man går in på sidan. Snart borde man kunna köpa varumärket för 1 kr.

Klickar man på fliken "Våra värderingar" och sedan "Nutrition, hygien och personlig omvårdnad" så kan man läsa följande:

Ät för livet!
Som ett av världens största livsmedelsföretag, tillverkar vi mat som uppskattas av miljoner människor runt om i världen varje dag. Det innebär att det vi gör kan få stor betydelse för människors hälsa – det är ett ansvar som vi tar på största allvar.


Tänk, Unilever tar ansvar för vår hälsa! Det är ju verkligen pinsamt att läsa deras uttalande "Det innebär att det vi gör kan få stor betydelse för människors hälsa – det är ett ansvar som vi tar på största allvar"... Nu höll jag nästan på att sätta kaffet i halsen.

Genom kombinationen av produktionskapacitet och skickliga marknadsförare befinner vi oss i en unik position att förse konsumenter med mat som gör hälsosamt ätande bekvämt och gott. Och med vårt fokus på vitalitet som hjälper människor att se bra ut, må bra och få mer ut av livet utgör hälsa och nutrition hjärtat i vårt företag.

Svammel, svammel.... "unik position"... "hälsosamt ätande"... Det där hjärtat i företaget skulle nog må bättre av att äta smör, tror jag... Sen att de skulle vara bra maknadsförare vet jag inte. Det är väl ändå reklambyrån som ska ha cred för det! Fast det kanske var reklambyrån som menade sig själva...?


Såg du att strålkastaren var släckt i början av mitt inlägg? Mycket riktigt - och det har sin förklaring. Om en släckt strålkastare - kan få dem att skita knäck inför ett presseminarium - så kommer de snart att bli varse en rejäl diarée - när strålkastaren slås på!


Kunskap är makt! Utbilda dig nedan!

3 kommentarer:

  1. Lustigt att Lättasymbolen är större än de övriga. Men jag tror inte du skall dra så stora slutsatser av att märkena står i bokstavsordning. ;)

    SvaraRadera
  2. På Gunnar Lindgrens hemsida
    http://www.gunnarlindgren.com/index.html , tryck på Matfett, står mycket intressant om margarintillverkning

    SvaraRadera