2009-05-10

Vad vi faktiskt äter i siffror

I Sydsvenskan kan man idag läsa om "Vår nya syndabock", vilket syftar på kolhydraterna i kosten.

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om detta; men författaren Daniel Rydén verkar ha hakat upp sig på Atkinsmetoden för viktnedgång - och menar på:

Det är bara en hake: Vi tycks inte gå ner i vikt av det. När Atkinsmetoden kom till Sverige var 50 procent av de svenska männen överviktiga. Nu väger 52 procent för mycket.

Just det, "Atkinsmetoden". Den innebär att man totalt utesluter kolhydrater i kosten under några veckor och sedan sakta ökar på mängden igen. Inte lustigt att det fungerar för viktnedgång - men att man sedan får problem igen - eftersom man åter börjar konsumera sockerkedjorna som från början gjorde att man gick upp i vikt.

2009-05-03 kunde man läsa en debattartikel av överläkare Christer Enquist som menar på att "Livsmedelsverket mörkar att du blir fet av frukt". I dagens Sydsvenskan kan man läsa "Så säger experterna" med lite siffror på vad vi faktiskt äter:

2000: 58,6 kg/person och år.
2006: 61,7 kg/person och år.


Fruktkonsumtionen är alltså på uppgång. Även om man inte bara äter en endas sorts frukt, så för att förstå hur mycket frukt detta är kan man dela 61,7 kg med 150 g och få fram att vi äter 411 bananer per person och år, eller 61,7/0,125 = 493 äpplen. Det finns vittnesmål från de som istället äter LCHF att en frukt om dagen får deras viktnedgång att minska eller rent av stanna av helt! Inte konstigt alltså om man äter mer än en banan eller ett äpple om dagen...

Den totala fettkonsumtionen ligger stilla men konsumtionen av smör är på uppgång och margarin på nedgång (hurra!). Kött ökar och ägg ligger relativt still, medan gryn ökar och fisken ökar rejält.


Det finns och fanns naturfolk som aldrig ätit fibrer i någon nämnvärd utsträckning. Och de hade inga matsmältningsproblem.

Lars-Erik Litsfeldt, ”Fettskrämd”, 2007.


All konsumtion verkar vara på uppgång eller står still. Ändå så ökar de svenska männens övervikt, från 50% till 52% sedan Atkins intåg i Sverige. Kan det bero på att ett fåtal män äter enligt Atkins rekommendationer...?

Eller kan det bero på alla sockerkedjor i frukten?!

Döm själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar