2009-05-28

Bluffen om den naturliga dieten


Socker är förvisso ett naturligt ämne. Men det får ju finnas någon måtta på dumheterna.

Kostdoktorn skriver idag om Naturdiet-bluffen där Naturdiet Smoothie på en slags 33 cl tetraförpackning innehåller 9,6g socker per 100g, och sägs kunna få dig att gå ner i vikt.

Nu finns det äntligen ett riktigt gott sätt att gå ner i vikt!

Visst, en måltidsersättning på 200 kcal där man "dessutom har tillsatt extra antioxidanter." Undrar hur många man förväntas dricka om dagen. Antag att man tar i ordentligt och dricker 5 sådana här om dagen, det blir 1000 kcal, och allt under 1300 eller så - anses väl som svält. Det är alltså en klassisk kaloribegränsad svältdiet som säkert lyckas, men man vet ju redan om att man kommer att jojja upp igen till samma vikt som innan - om inte högre. Det behöver förstås vara kaloribegränsat - om man ska lyckas gå ner i vikt med så mycket socker som över 63% av energiintaget. Om man äter något utöver Naturdiet Smoothie så är ju inte "dieten" så kaloribegränsad längre, och frågan är då hur pass stor nytta Naturdiet Smoothie gör egentligen...

Naturdiet Smoothie kostar grova pengar!
Det rekommenderade priset för Naturdiet Smoothie är enligt Kostdoktorn 28,50 kr. På exemplet med 5 stycken om dagen blir det alltså 142,50 kr.

Naturlig mat ger viktminskning!
Njä, det vore mycket bättre att skippa sockret och stärkelsen, äta normalt med protein och lägga till mer fett tills man är mätt. Kort sagt - äta ren och naturlig MAT, istället för konstgjorda fabriksprocessade så kallade "bantningsdrycker". Man lär kunna äta ganska goda middagar med riktigt mört och dyrt kött tillsammans med en riktigt god hemmaslagen bearnaisesås... och dessutom få en del över, till ett glas vin och en smarrig efterrätt. Allt för under 148,50 kr alltså... PER DAG. Naturdiet Smoothie må vara "god" på grund av sin söta smak, men jag tror snarare att ovastående är "godare"!

Kostnad för det dagliga energibehovet
Dessutom var det väl någon som räknade ut att man bör klara dagens energibehov under 25 kronor... oj, 5 st Naturdiet Smoothie på en dag motsvarar ju i så fall nästan 6 dagar med riktig mat!

5 kommentarer:

 1. Haha, tack för hjälpen! Bra med googlekurser tydligen. ;)

  SvaraRadera
 2. Japp, inlägget "steg" från 9:e till 8:e plats över natten! haha!

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Sökte på LCHF eftersom jag är intresserad av de kostråd som den kosten bygger på. Intressant blogg du har, och jag återkommer gärna och läser här.

  SvaraRadera
 4. Som arbetare på Tetra Pak måste jag göra ett inlägg här. Jag skulle gärna vilja att du använde "förpackningen från Tetra Pak" då du i dagsläget missbrukar vårt varumärke.
  mvh,
  anställd på Tetra Pak

  SvaraRadera