2009-05-10

Kostdebatten läggs ner

Livsmedelsverket har genom Ulf Bohman kastat in handduken när det gäller att fortsätta svara på frågor på bloggen Kostdebatten.

Fråga 21 var:
Till Ravnskov: Varför väljer du att referera till s k ”bantarstudier”?

Till Bohman: Varför väljer Livsmedelsverket att inte använda resultaten från s k ”bantarstudier”?

Uffe Ravnskov svarar:

Jag förstår inte frågan. Jag refererar till de studier som illustrerar det fenomen jag beskriver. Om en studie till exempel visar att kolesterolet inte påverkas av extrema koständringar då hänvisar jag naturligtvis till en dylik studie, vare sig det är en bantarstudie eller en annan typ av koststudie.
Bra svar av Uffe!


Ulf Bohman svarar:

Att banta innebär att försätta kroppen i en obalans genom att skapa ett energiunderskott på ett eller annat sätt.

Näringsrekommendationer och kostråd bygger på att individen ska vara i balans såväl när det gäller energi som olika näringsämnen. Studier på människor som går ned i vikt, det vill säga är i obalans kan vara intressanta på många sätt men inte ligga till grund för näringsrekommendationer eller allmänna kostråd.

Det är väl kanske någonstans här som det börjar bli besvärligt för Livsmedelsverket. Ulf menar att man måste kalorireducera sin kost för att gå ner i vikt. Men varför går då tusentals medborgare ner i vikt när de till och med överkonsumerar kalorier från fett? Det finns alltså ingen grund för att inte ta med bantarstudier i sina referenser. Och denna "obalans" som Ulf Bohman talar om, undrar hur många medborgare som i motsats är i balans?

Ulf säger också att det inte är rimligt att man ska lägga så mycket tid och resurser och därmed skattepengar till att besvara frågor inom ett så smalt område och på en enskild blogg.

Då kan det heller inte vara rimligt att Ulf Bohman ska lägga så mycket tid och resurser på att skriva insändare i var och varannan tidning längs Annika Dahlqvist föreläsningsrutt heller?

Att kostråden är ett smalt område har han ju dock rätt i, kostråd är ett enkelt område som inte alls behöver vara så krångligt och "individanpassat" som alla dietister vill låta påskina. Skippa kolhydraterna helt enkelt, och ät mer fett, så löser sig det mesta.


Livsmedelsverket drar sig helt enkelt ur innan det blir alldeles för pinsamt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar