2009-05-22

Cheerios Fullkorsflingor - 4 bättre än 1!


Jag såg reklam för Cheerios fullkornsflingor på TV6 ikväll. Reklamen fångande direkt mitt intresse efter att Toxiska epistlar för någon vecka sedan skrev om att flingjätten General Mills i USA fått varningsbrev från FDA, det amerikanska livsmedels- och läkemedelsverket, där de begär att företaget ska ändra sina kolesterolsänkande påståenden på flingpaketen, annars finns risken att FDA klassar Cheerios som läkemedel.

Dock var det ingen kolesterolsänkande reklam på TV6; snarare rider man vidare på fullkornsvågen och påstod att "4 fullkorn bättre än 1"...

Att det ska vara så svårt att fatta att 1+1+1+1 inte blir 4. Det blir ju 1! 4 fullkorn i samma flinga gör den ju inte 4 gånger nyttigare - sockerkedja som sockerkedja, så att säga. Lågt GI spelar ju ingen roll; ut i blodet kommer det ju i alla fall och håller insulinnivån uppe - under längre tid.

Fullkorn = Fullkorn = sockerkedjor = högre insulinnivå = sämre hälsa.

Man kan tycka att smör är dyrt!


Jag hittade på nätet en prisuppgift för Cheerios, c:a 25 kr/paket om 375g, vilket alltså är ungefär lika mycket som ett paket med 500g smör. När jag fantiserar om hur många paket flingor jag måste köpa för att hålla mig lika mätt på dessa som på ett paket smör så får jag bara en tanke i huvudet; "VOLYM". Man blir säkert "mätt" på flingorna av volymen, men hur mycket energi har man egentligen fått i sig? Hur länge klarar man sig utan hungerkänslor?

Jag har inte funderat så mycket mer på hur många paket flingor det blir, men det blir i alla fall ett antal som gör att smöret helt plötsligt verkar rätt billigt per energimängd!

Man får alltså mindre hunger och bättre hälsa till lägre pris - om man äter smör istället för flingor!

Kan det bli bättre...?

4 kommentarer:

 1. Fredri Andersson2009-05-23 16:29

  Usch.. Dessa Cheerios var precis det jag levde på när jag åt mig fet för några år sedan. Cheerios med mjölk. Två till tre ggr om dagen i ett par års tid, sedan vägde jag 115 kg till slut.

  Idag väger jag 70, har levt på LCHF kost i två år nu!

  //Fredrik

  SvaraRadera
 2. Grattis till din viktminskning, Fredrik!

  SvaraRadera
 3. Mycket bra inlägg!

  kram!
  www.metrobloggen.se/millasmat

  SvaraRadera
 4. Håller absolut med dig, cheerios också som i princip bara är luft.. Innan, när jag åt flingor dvs så kunde jag äta 3 skålar med mjölk och MYCKET flingor utan att bli riktigt nöjd.. Men om jag tar 2 ostskivor med ganska rejält med smör så blir jag faktiskt nöjd / mätt! Så smör är gott och mättande som du säger :)Och jag tycker faktiskt inte att det är så farligt dyrt.. det handlar väl om prioriteringar.

  SvaraRadera