2012-12-04

Glukagon stimulerar glukagonproduktionen

Intressant pressmeddelande från Karolinska Institutet om produktionen av glukagon:

Nu har samma forskare visat att även hormonet glukagon kan stimulera sin egen nyproduktion. Det sker genom att hormonet binder till ett specifikt bindningsställe på de glukagonfrisättande cellerna i bukspottkörteln, något som påverkar olika signalvägar. Det leder i nästa led till en aktivering av den gen som producerar glukagon. Att hormoner som frisätts kan påverkar sin egen produktion genom denna typ av positiv återkopplingsmekanism verkar alltså ha en generell biologisk betydelse.

Snacka om intressanta "bi-fynd" från diabetesforskningen. Dock är detta troligen mer intressant för de som förstår hur stor roll glukagonet spelar för fettmetabolismen när det gäller viktnedgång med LCHF-kost, än just för framtida eventuellt nya diabetesmediciner. Med dessa fynd får man en hint om hur hur väl man bör utesluta kolhydraterna i kosten för att uppnå högsta möjliga effekt. Sen utesluts förstås inte påverkan av andra faktorer, men det känns ju lämpligt att sluta hälla bensin på elden innan man försöker släcka den med vatten.

2012-09-14

Bregott går till domstol

I förra veckan beslutade kommunfullmäktige i Herrljunga efter votering och minsta möjliga marginal, att endast smör och Bregott ska få serveras på kommunens skolor och dagis.

Tyvärr har det hamnat smolk i bägaren då fullmäktiges Mats Palm (S) och Finn Svensson (FP) har lämnat in en begäran om laglighetsprövning vid förvaltningsdomstolen. Man vill ha prövat om det är lagligt att välja ut ett enskilt varumärke som Bregott. Man säger att:


"smör kan ju vilken producent som helst tillverka, men Bregott är ett varumärke som endast Arla kan tillverka. Vi vill ha prövat om det är tillåtet att fatta beslut i fullmäktige som endast gynnar en identifierad producent av livsmedel”


Palm och Svensson har även begärt att beslutet ska inhiberas, dvs inte gälla, under tiden som förvaltningsdomstolen prövar om beslutet är lagligt.

Min kommentar


Det är ju hedervärt att man har kommit så långt i Herrljunga att man har förstått att utesluta margariner till skol- och dagisbarn!

Problemet här är väl egentligen inte beslutet blev inlämnat för granskning vid förvaltningsdomstolen, utan snarare att man inte tänkte tillräckligt när beslutet fattades. Tydligen togs saken upp i den livliga debatten som föregick beslutet, och varför begränsade man sig till ett specifikt märke på det man avsåg när det numera finns ett antal alternativ, t.ex Norrgott från Norrmejerier, Skånegott från Skånemejerier, Mjukt & Gott från Valio och Bredbar från Milko?

Vad tycker du, hur skulle kommunfullmäktige ha specificerat vad de avsåg?

Källa

2012-09-09

Argumentellt självmål - igen

Diskussion om LCHF mellan Dr Andreas Eenfeldt och Professor Claude Marcus i Studio Ett, i P1 2012-09-07:


Dr Andreas Eenfeldt säger att det är svårt att göra långsiktiga studier på kost och hälsa, och säger något i stil med:

"tänk dig själv att få 1000 personer att äta på ett visst sätt och 1000 andra att på ett annat sätt - i 20 till 30 år, det går nästan inte".

Journalisten säger: "Fast det är väl det som är vetenskap?"

Och visst är det så - men som sagt, det är nästintill omöjligt, och skapar säkert för stora osäkerhet i resultatet för att det ska gå att lita på (mycket händer på 20 år). Claude Marcus bekräftar detta med kommentaren:

 "det är svårt att tolka långsiktiga studier" och fortsätter "problemet är att folk inte alltid säger som dom är, dom säger inte alltid vad man äter, och man säger inte riktigt hur lång man är och vad man väger, så det är väldigt svårt med den här typen av studier".

och fortsätter sedan med:

"Därför ska man vara försiktig med att komma med kostråd som inte stämmer överens med vad det finns experimentella data som säger att det är bra".

Men Andreas sa ju det tidigare - det finns ingen metod för säkra långsiktiga studier - inte heller på den kost som rekommenderas av Livsmedelsverket!  Därmed gör ju både Claude Marcus och hela etablissemanget argumentellt självmål.

Jag menar egentligen inte att klanka ner på Claude Marcus, men är han verkligen den enda läkare med bakgrund i fetmabehandling som kan uppbringas till en "debatt"?  Finns det inga andra framstående läkare på området som kan få komma till tals nästa gång?

2012-09-08

OPD - Only Potatoe Diet

Ordföranden i branschorganisation Svensk Potatis ska genomföra ett experiment. Han ska prova att enbart äta potatis under 14 dagar, [tillsammans] "med lite matfett".

Enligt ATL ska läkare under tiden mäta blodsockerhalt, kolesterol, blodfett, blodtryck och vikten.

Man ska kunna följa experimentet på Svensk Potatis facebooksida.

En rapport från första dagen säger att Lars Elofsson har ätit 920 gram potatis. 

Min kommentar

Detta ska bli intressant att följa!

Det redovisas inte vilken mängd fett som har använts, bara "en klick smör". Bara potatisen har gett honom (så lite som) 1085 kcal fördelat på 18 gram protein, 30 gram fett och 173 gram kolhydrater (beräknat på enbart stekt potatis). 

Jag hoppas på att alla mätvärden redovisas öppet!

Men, jag vet inte riktigt hur seriös den här organisationen är - googlar man på "svensk potatis diet" så får man upp en träff till en sida hos denna branschorganisation där rubriken lyder "LCHF-diet leder till försämrad fertilitet!". Dock finns ingen text alls där man kan förkovra sig i ämnet. Bara en rubrik. Man kanske kom på att det inte finns något vetenskapligt stöd för sitt påstående?

Det är ju nämligen möjligt att äta sig gravid på LCHF-kost när man är ofrivilligt barnlös.

Andreas Eenfeldt är läkare och specialist i allmänmedicin och har förmodligen den absolut största sammanställningen av det vetenskapliga läget kring LCHF-kost:


Angående fertilitet så kan man där läsa följande vetenskaplig studie på PCO-S:
PCO-S
Mavropoulos 2005. Nutr & Metab. En mindre studie på LCHF och PCO under 24 veckor. Sex kvinnor som genomförde den hela vägen blev samtliga dramatiskt bättre, i samtliga rubbningar relaterade till PCO. Två av sex blev även gravida under studien, trots att de inte kunnat bli det tidigare.

2012-09-03

Keso - den nya bristvaran?

Artikel på Sveriges Radio om Kesobrist.

– Det stämmer att vi har en brist eftersom efterfrågan ökat så pass mycket de senaste åren. Vi hinner inte producera tillräckligt. LCHF och GI-dieten är loket i den här konsumtionen och det är en väldig peak just nu för hälsa, säger Arlas PR-chef Inger Söderlund.

100 g keso innehåller:
  • 12 gram protein (52 E%)
  • 2 gram kolhydrater (9 E%)
  • 4 gram fett (39 E%)
  • Fettkvoten är låga 0,28 (bör vara över 1)

Keso ensamt kan knappast anses vara LCHF. Ovanstående kompletteras t.ex uppskattningsvis med över 50 gram creme fraiche (du får räkna själv) för att vara LCHF.

Vem äter så stora mängder keso så att det uppstår kesobrist?  Inte är det väl de som äter LCHF-kost?  Eller är det bara ett PR-trick från Arla som hemskt gärna rider på mediaintresset om man nämner "LCHF"?

2012-07-24

Lätt viktökning i OS-byn

Före detta handbollsmålvakten Peter Gentzel gick upp 8 kg när han vistades i OS-byn år 2000. Nu år 2012 verkar det inte vara bättre förutsättningar för idrottsmännen:

Gratis mat från McDonalds och världens alla kök dygnet runt, så mycket glass, godis och dryck du orkar, tv-spelsrum och superstjärnor att kolla in överallt.

Artikel i Aftonbladet.

Läs gärna "Den officiella sjukdomen på OS i London 2012"

2012-07-21

"Friska män ska inte ta statiner"

"Healthy Men Should Not Take Statins"

Fritt översatt citat:

Ska en 55-årig ​​man som i övrigt mår bra, med systoliskt blodtryck på 110 mm Hg, totalkolesterol på 250 mg / dl, och ingen familjehistoria av tidig kranskärlssjukdom (CHD) behandlas med en statiner? - Nej.
Överväger de potentiella fördelarna de eventuella riskerna? Baserat på alla nuvarande bevis kommer en frisk man med förhöjt kolesterol inte att leva längre om han tar statiner. För varje 100 patienter med förhöjda kolesterolvärden som tar statiner i 5 år, kommer en hjärtinfarkt förhindras i 1 eller 2 patients. Att förhindra en hjärtinfarkt är ett meningsfullt resultat, men genom att ta statiner, kommer 1 eller fler patienter att utveckla diabetes och 20% eller mer kommer att uppleva invalidiserande symtom, inklusive muskelsvaghet, trötthet och minnesproblem.


Läs den engelskspråkiga artikeln i JAMA här.

Författare är Rita F. Redberg, MD och Mitchell H. Katz, MD.

Dr Redberg arbetar vid avdelningen för kardiologi, institutionen för medicin, vid University of California, San Francisco, och är redaktör för Archives of Internal Medicine.

Dr Katz arbetar för Department of Health Services i Los Angeles, Kalifornien. Dr Katz är också vice redaktör för Archives of Internal Medicine.


2012-07-19

Snabbmat på metkroken i Göteborgs skärgård

Man undrar ju om det är nyttigt att äta fisken som är fångad i Göteborgs skärgård...?

Marianns far är den förste som har fångat en av de märkliga metallfiskarna. Har de månne fått i sig för mycket tungmetaller? (Fast aluminium är ju en lättmetall... hm?)

För den som inte bryr sig så mycket om sin hälsa och stoppar i sig vad som helst utan att fråga, så kanske det kan vara trevligt med en fisketur i Göteborgs skärgård för lite snabbmat - fisken är ju redan inslagen så det är bara att lägga den i ugnen... eller på grillen.

Fast lite tveksam blir jag ändå, när jag tänker på hur dillen och löken kom in i magen... innan den fastnade på kroken?

;-)

2012-07-16

Danmark kan komma att slopa fettskatten

Nu har danskarna haft fettskatten i ett år, men den har inte gett den effekt man trodde, dvs att den danska befolkningen skulle konsumera mindre av fet mat.

Fast det är inte klart än; det handlar om politik och skattefinansiering... och förhandling partier emellan.

2012-06-24
Jyllands-Posten:


Tidigare

2012-07-10

OS-sponsorer hänger löst? Knappast.

Appropå dåliga rubriksättare som man bl.a kunde läsa om här.

På Aftonbladet finns en sektion med rubriker från SvD Näringsliv. Undrar vem som satte rubriken?  Aftonbladet eller SvD?

”McDonaldsmaten är för fet för OS”

När Jacques Rogge omvaldes till president i IOK för fyra år sedan var arbetet mot fetma en hörnsten i hans kampanj. Man undrar vems agenda han tillhör...?  Han ser Mc Donalds och Coca Colas utveckling av lågkaloriprodukter som ett bevis på att företagen tar sitt ansvar för folkhälsan på allvar....

McDonaldsmaten anses som fet av rubriksättaren - när det kanske i själv verket är överskott på kolhydrater (bröd och pommes) som är det stora fetmaproblemet, för att inte nämna läsken.

IOK bör skaffa sig egen kost- och hälsokunskap så de kan ställa de rätta kraven på sina sponsorer, om de nu är så omtänksamma om människors hälsa som de låter påskina. Att be sponsorerna själva göra något åt problemet lär inte leda någonvart.


2012-07-09

Man kan gå ner i vikt hur man vill...

Angående inslaget om LCHF i Nyhetsmorgon 2012-06-28 där Claude Marcus och Ralf Sundberg pratar enkätstudier (som inte kan bevisa något samband, men det verkar man glömma bort...). För inslaget (video) m.m hänvisas till Kostdoktorns inlägg).

Det är inte att begära att journalister ska vara fullfjädrat utbildade i ämnet de försöker rapportera om, men detta är ett typiskt mediainslag där journalisterna inte har den minsta kunskap alls för att kunna genomföra en meningsfull intervju i ämnet. Inslag av det här slaget lämnar bara TV-tittaren förvirrad och är en skam för journalistkåren.

Istället för att TV-tittaren får veta något om själva enkätundersökningen lämnar inslaget bara TV-tittaren med den stora frågan - vem var tomten - Claude eller Ralf?

Den enda positiva sak Claude Marcus sa, är att han faktiskt nämnde LCHF som ett alternativ till de övriga:

"Så länge man går ner i vikt spelar det ingen roll hur man gör det, man kan göra det genom fetmakirugi, genom pulverkost, genom LCHF..."

Missförstå mig dock inte och tro att jag är positiv till de övriga två alternativen... de är bara försök till att lindra symtomen, de åtgärdar inte orsaken.

Sen förstår jag inte vad Claude Marcus menade med att det inte spelar någon roll hur man gör för att gå ner i vikt - bara man gör det NÄR man går ner i vikt. LCHF verkade alltså vara helt okej "metod" för viktnedgång, medan alla andra som inte behöver gå ner i vikt (blir sjuka?) av den kosten.

Hur tänker Clåddan nu - menar han att det går att reversera fetmakirurgi...? Ja, för då ska man väl heller inte vara fetmaopererad när man nått sin målvikt? (suck).

Läs Ralf Sundbergs utmärkta kommentar till studien.

2012-04-19

Bota LCHF-epidimin?

Debatt-artikel:

Mängder av LCHF-böcker, föredrag och kurser säljs för närvarande och bloggarna är otaliga. Fortsätter denna utveckling riskerar folkhälsan att ta allvarlig skada. Det är hög tid att socialdepartementet, Socialstyrelsen och de som betalar för ohälsans verkningar, kommuner och landsting, kommer ut på banan och vidtar en serie av förebyggande insatser. I detta bör framförallt ingå konsumtionsskatter på hälsofarlig mat, befrielse av moms på gröna livsmedel och rekommendation om köttfria dagar. 
Stig Bengmark
professor emeritus, Medfak, Lunds Universitet
Jonas Paulsson (MP)
initiativtagare till Köttfri måndag i Sverige

Författarna glömmer här att det inte spelar någon roll vad socialdepartement, sociastyrelse och kommuner och landsting tycker och gör. Folk kan ta saken i egen händer därför att man redan har sett att det fungerar. Vad skulle dessutom en "rekommendation" om köttfria måndagar kunna göra...?  Mun-till-öra-metoden, bokläsning och studerande av vetenskapliga artiklar (ja, man behöver inte vara professor för att läsa dem) är (väl för dessa herrar tyvärr) något som följer med på köpet när befolkningen enligt lag är skyldig att gå i skolan och lära sig läsa och skriva.


Enda möjligheten att i framtiden stoppa LCHF-epidimin är att avskaffa den obligatoriska skolgången, tillsätta en diktator samt vänta ut att de pålästa generationerna ska dö ut...





2012-02-26

"LCHF är miljö- och klimatsmart.."

Inlägg av Per Wikholm i Sydsvenskan 2012-02-26. Två intressanta saker:

Catarina Rolfsdotter-Janssons debattinlägg (20.02) uppvisar en skrämmande okunnighet om LCHF som hon tyvärr inte är ensam om. 
LCHF är precis som namnet antyder en högfettskost och inte en högproteinkost. I så fall skulle kosten ha hetat LCHP vilket den inte gör.

Och denna klockrena sammanfattning:

Den globala konsumtionen av kött och andra animaliska produkter ökar i takt med att före detta u-länder blir rikare. Djurproduktionen måste därför göras mindre fossilbränsleberoende och mer ekologisk. Men trots det fokuserar den svenska debatten om mat och klimat på den ur ett globalt perspektiv totalt orealistiska vägen att minska djurkonsumtionen.

Rubriken på Catarina Rolfsdotter-Janssons debattinlägg var "I ivern att bli smala missar vi omtanken om andra". Hon kanske inte förstår hur rätt hon har?  Fast kanske inte på det sätt hon själv tänkte sig.  (Förstår du inte vad jag menar - tänk en gång till).

Läs mer på LCHF.se