2012-09-08

OPD - Only Potatoe Diet

Ordföranden i branschorganisation Svensk Potatis ska genomföra ett experiment. Han ska prova att enbart äta potatis under 14 dagar, [tillsammans] "med lite matfett".

Enligt ATL ska läkare under tiden mäta blodsockerhalt, kolesterol, blodfett, blodtryck och vikten.

Man ska kunna följa experimentet på Svensk Potatis facebooksida.

En rapport från första dagen säger att Lars Elofsson har ätit 920 gram potatis. 

Min kommentar

Detta ska bli intressant att följa!

Det redovisas inte vilken mängd fett som har använts, bara "en klick smör". Bara potatisen har gett honom (så lite som) 1085 kcal fördelat på 18 gram protein, 30 gram fett och 173 gram kolhydrater (beräknat på enbart stekt potatis). 

Jag hoppas på att alla mätvärden redovisas öppet!

Men, jag vet inte riktigt hur seriös den här organisationen är - googlar man på "svensk potatis diet" så får man upp en träff till en sida hos denna branschorganisation där rubriken lyder "LCHF-diet leder till försämrad fertilitet!". Dock finns ingen text alls där man kan förkovra sig i ämnet. Bara en rubrik. Man kanske kom på att det inte finns något vetenskapligt stöd för sitt påstående?

Det är ju nämligen möjligt att äta sig gravid på LCHF-kost när man är ofrivilligt barnlös.

Andreas Eenfeldt är läkare och specialist i allmänmedicin och har förmodligen den absolut största sammanställningen av det vetenskapliga läget kring LCHF-kost:


Angående fertilitet så kan man där läsa följande vetenskaplig studie på PCO-S:
PCO-S
Mavropoulos 2005. Nutr & Metab. En mindre studie på LCHF och PCO under 24 veckor. Sex kvinnor som genomförde den hela vägen blev samtliga dramatiskt bättre, i samtliga rubbningar relaterade till PCO. Två av sex blev även gravida under studien, trots att de inte kunnat bli det tidigare.

1 kommentar:

 1. Jag försöker tolka resultatet men får utslag av att besöka Facebook :-|
  Så här mycket har jag hunnit fatta: Han gick ner 6,2 kg MEN:

  "Tot 1.100 g potatis, bäst hittills.
  Problemet är dock fortsatt att jag blir mätt av potatisen innan jag fått i mig tillnärmelsevis så mycket kalorier som jag skulle behöva. Smöret hjälper till, men jag skulle behöva sätta i mig ca: 2,5 kg potatis per dag för att komma i energi- balans. Resultatet blir att jag går ner något i vikt och att jag blir trött"

  På ett sånt energiunderskott skulle nog alla tappa en massa kilon.

  SvaraRadera