2009-01-28

Smart agerande från Livsmedelsverket?

Hm. Jag funderar...

MatFrisk skrev ett intressant inlägg "Livsmedelsverket i en turbulent tid" om Livsmedelsverkets expertgrupp för kost och hälsa och deras sammanträde den 3 dec 2008. Mycket läsvärt!

På LCHF-konferansen i Stockholm 2009-01-24 pratade Uffe Ravnskov om Livsmedelsverkets lista över 72 studier som stödjer nuvarande råd om att minska på det mättade fettet. Det var ju en relativt snabb genomgång och inte så detaljerat, men man förstår att Uffe noggrannt har gått igenom studierna och smulat sönder dem en efter en.

Ett flertal hade inte alls med mättat fett att göra, de andra borträknade av andra orsaker, och resultatet blev väl egentligen att bara TVÅ av de 72 studierna stödjer teorin om att vi bör minska på det mättade fettet. Om man har god vilja.

Summerat så väger det alltså över med 8 - 2 till det mättade fettets fördel!

Citat från Aftonbladet 2009-01-27:
Två studier kan med lite god vilja ses som stöd. Resten är värdelösa som bevis, är irrelevanta eller handlar om något helt annat. Några av studierna pekar till och med på nyttan av att äta mättat fett.
För att förstå tyngden i Uffes kunskap så ska man tänka på att han i över 20 år har studerat det mesta som går att komma över, och finns det studier som han inte känner till så är de säkert heller inte värda att känna till.

Jag hoppas att Uffe publicerar en fyllig redogörelse för sin genomgång inom en snar framtid! Men som han sa - det är inte gjort i en handvändning.

Uffe Ravnskov skrev senast i 2009-01-27 en kort debattartikel i Aftonbladet med rubriken "Skrämselpropaganda av amatörer".

Men, Uffe har varit i farten långt tidigare - i Aftonbladet kan man hitta en artikel från 2001-06-08 med rubriken "Glöm allt du hört om fett - det är fel" där han redan "på den tiden" för 8 år sedan nämner att kolesterol inte är farligt.

Citat:
Det har gjorts många och dyra försök att bevisa detta vetenskapligt. Någon koppling mellan fettintag och hjärtsjukdom har man inte kunnat visa.

Nåja, nu till min egentliga tanke med det här inlägget. Livsmedelsverket kanske har en baktanke. De verkar inte särskilt smarta på egen hand... Och jag antar att det blir skapligt dyrt att anlita någon "expert" för att gå igenom tillgängliga forskningsresultat, så man kom på den smarta idén:

- "Varför inte lägga ut det vi TROR är vetenskapligt stöd... så får vi ju gratis granskning och genomgång?!"

Uffe Ravnskov
, Ralf Sundberg, Andreas Eenfeldt med flera - gör ju jobbet - gratis.

För tjyvingen!

2 kommentarer:

  1. Vi själva är nog knappast några vetenskapsmän. Men jag har sett en röd tråd genom din blogg. Det som går emot dagens fakta är mer korrekt än annat. Tydligen. Eller har jag fel? Vi vet mycket väl att vi behöver ett uns mättat fett varje dag. Men förespråkarna till stora mängder? Är mitt tänkande ett resultat av de undersökningar om mättat fett som jag bombats med under många år? Eller handlar det om ren logik? Att mättat fett inte smälter innan det kommer över 50 graders gränsen? Det faktum att vi bär runt på en temp på ca 37 grader säger sig självt. Varför blir man då influerad av de undersökningar som utgör en minoritet? Vi vet av historien att den allmänna uppfattningen inte går att lita på, därför är jag inte heller negativ tillde som argumenterar emot. Däremot uttrycker jag en viss skepsis. Jag har nämligen inte fått särskilt bra argument från minoritetssidan, därmed ser jag inte heller någon anledning varför man skulle hänga på den.

    SvaraRadera
  2. Anonym,

    Jag förstår inte hur mättat fett kan sägas vara farligt, när kroppen "tillverkar" mättat fett från blodsocker, och lagrar det som mättat fett? Har du "ölmage" så består den av mättat fett. Här görs det ofta en tankevurpa när man anser att ölmagen är dålig för hälsan, men det betyder ju inte att det är det mättade fettet i ölmagen som orsakar sämre hälsa.

    Snarare är det orsaken till ölmagen som är boven i dramat. Fettet hade inte lagrats in om det inte vore så att blodsockernivåerna hade varit så höga att stora mängder insulin utsöndrats och lagrat in blodsockret som fett.

    Detta sagt utan att ens nämna kolhydrater, men vill man fundera vidare över orsaken till den fettinlagrande insulinnivån, så funderar man över vad det är som höjer blodsockernivåerna...

    SvaraRadera