2009-08-28

Vad triggar "svår" svininfluensa?

Det här med svininfluensan är intressant.

Infektionsläkare Sven Britton tar tillbaks sin tveksamhet till allmän vaccination i en artikel i Svenska Dagbladet, och stödjer numera allmän vaccination, baserat på EN händelse där en ung man insjuknar och måste läggas i konstgjord lunga.

Det är så man undrar över den tvära svängen i Sven Brittons åsikt. Socialstyrelsen lät SKOP göra en undersökning 23-27 augusti där 2000 personer tillfrågades om de kommer att vaccinera sig mot svininfluensan, och 72% svarade att de tänker göra det. Jag vet inte vem personen var, men denne någon uttalade sig i radio om undersökningen och sa att "vi måste göra allt för att resterande andel också vaccinerar sig" (med reservation för felaktigt citat). Kanske Sven Brittons hastiga svängande ingår i någon slags övertalningstaktik? Sven Britton säger ju i artikeln att det är "full uppslutning" kring vaccineringen som gäller.

Flera andra skriver om Sven Britton idag, bl.a Annika Dahlqvist och Toxiska epistlar.

En kommentar i Annikas inlägg:

Personligen känner jag frustration över att jag tror att man döljer information om de som insjuknat allvarligt. De sägs vara helt friska, men första gången jag hörde om 30-åringen som insjuknat stod det att han hade en lindrig form av astma. Samtidigt har jag läst att rökare kan drabbas värre än andra. Så, de som insjuknat allvarligt och samtidigt är helt friska när de drabbas, är de rökare, har de några andra svagheter i andningsapparaten?

Skrivet av anneb den 28 augusti, 2009 kl. 13:48 #


Ja... vilka svagheter i andningsapparaten har egentligen de som insjuknar så svårt att de behöver intensivvård, eller vilka andra orsaker kan det finnas? Annika hade ju ett klockrent svar i kommentarerna till sitt inlägg:


Sen kan det vara så att personer som ter sig helt friska, som idrottsmän, kan vara mycket infektionskänsliga. Sannolikt för att de äter en utpräglat kolhydratbaserad mat, och för lite av naturligt fett.

Skrivet av Annika D den 28 augusti, 2009 kl. 13:56 #


"Friska" idrottsmän?
Frank Nilsson tar i sin bok "Istället för doping!" upp just problemet med att sjukdom och skador är något som idrottsmän/-kvinnor får tampas med ganska ofta. Vem har inte för 5:e gången samma år hört talas om en idrottsman som inte kommer till tävling pga en skada eller sjukdom?

Insulin
Insulin sägs vara ett anabolt hormon som "bygger upp kroppen" eftersom det är en tillväxtfaktor för flertalet av kroppens celler, vilket betyder att det också ger tillväxt till t.ex inflammationer, eller varför inte cancer...

De flesta idrottsmän insuper sjuka (haha) mängder blodsockerhöjande kolhydrater och vissa av dem tror att den förhöjda nivån av insulin gör dem till bättre idrottsmän. Hm...!

Enkel och logisk förklaring
Om man är intresserad av högst troliga orsaker till t.ex förstorad prostata eller prostatacancer - eller varför inte en orsak till att man inte blir gravid - så rekommenderar jag följande läsning hos Kostdoktorn:
Dessa artiklar har gemensamt att den högst troliga förklaringen är att insulin är boven i dramat... Ett litet klipp från sidan om prostata:

En mycket enklare och mer logisk förklaring anser bland annat jag vara att de höga insulinnivåerna är den första störningen. Detta leder i längden till bukfetma, diverse andra störningar (såsom stor prostata), och med tiden nedsatt känslighet i kroppen för insulin, med därefter än högre nivåer (en ond cirkel).

I Danmark har man något som kallas för "KISS-kost". Det är ju ett lite märkligt ord, men det står för "Klinisk InSulin Sänkande Kost", och rekommenderas till de som har svårt att bli gravida. Som sagt, här i Sverige kallar vi det för LCHF-kost istället.

Nyckeln är att äta mindre sött och kolhydrater. För mycket av de varorna kan nämligen leda till alltför höga insulinhalter i blodet, vilket i sin tur kan påverka äggstockarnas funktion och minskar fertiliteten.

Tydligen förekommer det även att man medicinerar ner höga insulinnivåer med Metformin för att på så sätt öka chansen att bli gravid, alltså utan att man för den skull har diagnosen diabetes.

Sammanfattning
Det skulle vara ytterst intressant att veta vilken kosthållning de har haft som insjuknar i svininfluensa svårare än andra, allt från eventuellt rikligt intag av inflammationsdrivande Omega6-fetter till andelen kolhydrater i maten och andelen naturframställt mättat fett, samt eventuell D-vitaminbrist!

Har dessa personer höga nivåer av insulin som ett resultat av högt intag av sockerkedjor, och därmed ätit sig till en "naturligt" svårare reaktion på svininfluensan?

Kom ihåg vad Sven Britton skrev... "Att se en ståtlig, tidigare frisk man så snabbt ansättas av svår lufthunger...".

Hur definierar man en "frisk" person?


Tänk en stund på varför kroppen har 5 olika hormon som kan höja blodsockret, men bara ett (insulin) som kan sänka det... Insulin är ett essentiellt hormon som man inte kan leva utan, men det kan inte vara evolutionens mening att kroppen ska drunkna i det!

2 kommentarer:

  1. Jomen.. det kan även vara som vid Spanska sjukan, då var det framförallt unga friska som dog på grund av att influensan var ny och imunförsvaret överreagerade!

    Jag tror det är med detta i tankarna som vårdetablisemanget vill massvaccinera!?

    SvaraRadera
  2. Det måste ju finnas en anledning till att "unga" drabbas hårdast, om det nu är så. Givetvis är det illa om äldre och sjuka råkar drabbas av influensan och därför avlider i komplikationer som uppstår, och dessa kanske bör ta vaccinet även om det på någon mått kan anses ge "biverkningar". Det skulle vara intressant att se en studie på VARFÖR de unga drabbas hårdare... jag skulle vilja säga att de rimligen inte är friska... något måste ju vara fel om de drabbas hårdare än andra.

    En liten koststudie, t.ex. Vad ska man äta för att drabbas hårdare än andra, eller snarare _inte_ äta. Fast det är väl bara att drömma om en sådan studie.

    SvaraRadera