2009-08-12

Att sitta i knät på ett läkemedelsbolag...

(Uppdaterad 090825 23:25)

Aftonbladet skriver om att vaccinering mot svininfluensan kan vara onödig.

Infektionsprofessor Sven Britton:
- Kampanjen är överambitiös, vi vet fortfarande för lite om skyddseffekterna, säger han.

Och med detta som bakgrund fastnar jag för följande i artikeln (min fetstil):
Regeringen har betalat en hemlig summa till läkemedelstillverkaren som har garanterat en leverans av 18 miljoner doser.

Sven Britton fortsätter:
- Vi känner ju inte till om det finns några skadliga biverkningar eller om vaccinet överhuvudtaget har någon skyddseffekt.

Det tillbakavisas av Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen:

- Det finns inga tecken på att vaccinet har en annan säkerhetsprofil än det vaccin som vi är vana vid att använda.


Okej, vi vet inte om vaccinet fungerar eller om det har några biverkningar. I artikeln säger Sven Britton att motivet till den stundande massvaccineringen inte är medicinsk, utan snarare samhällsekonomisk. Att motivet inte är medicinskt beror på att svininfluensan inte är farligare än vanlig influensa.

Läs det där sista en gång till... "svininfluensan är inte farligare än vanlig influensa".

Varför då denna hysteri med massvaccinering? Det må vara samhällsekonomisk bakgrund, men varför har man inte vaccinerat mot tidigare influensor i samma omfattning?

Och hur kan regeringen gå med på att betala en [förmodligen enormt stor] summa pengar till läkemedelstillverkaren för 18 miljoner doser vaccin - mot bakgrunden att "vetenskapen" inte är överens om vaccinet över huvud taget har någon verkan eller vilka bieffekter det har?

Man undrar vilka lobbyorganisationer som ligger bakom detta? Konspiratoriskt, javisst - men jag tror inte regeringen själv har kommit på den facila idén att lägga ut xxx-antal miljoner på massvaccinering av den svenska befolkningen. De Finska och Danska regeringarna kommer t.ex inte att massvaccinera mot svininfluensan. De kanske var mer svårövertalade?VITAMIN D
Det kan ju handla om för lite Vitamin-D som Fatlies skrev om häromdagen. Kanadas motsvarighet till Socialstyrelsen ska göra en studie där man ser på nivån av vitamin D i blodet hos de som drabbas av svininfluensan. Ett litet citat från citatet i Fatlies inlägg ovan:

Epidemiologiska data antyder att vitamin D har en roll i årstidsbunden influensa, och att den låga nivån av vitaminet under vintern verkar korrelera med förekomsten av influensa.

“Vetenskapliga data är nästan överväldigande tydliga i att påvisa att vitamin D verkar göra att immunsystemet attackerar främmande partiklar bättre”, säger Reinhold Vieth, en professor på institutionen för näringsforskning vid Universitetet i Toronto.


Det finns fler intressanta länkar i Fatlies blogginlägg - läs dem!

Sedan börjar du ta omedelbums tillskott av Vitamin D.


EDIT 090812 23:25

Kostdoktorn skriver idag om en ny studie i USA där man ger försökspersonerna Vitamin D eller Omega 3.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar