2009-08-15

Stor cirkus med pengar som huvudnummer

Professor Stig Bengmark skriver i Dagens Medicin om ett möjligt sätt att förebygga svininfluensan - allmän profylax med Vitamin D.

Mycket intressant läsning. Dock kan man ju ha åsikter om följande stycke:
Man kan också överväga att minska sitt intag av föda, rik på inflammations-inducerande molekyler, som ger i princip samma inflammatoriska effekter i kroppen som tobaksrökning. Hit räknas föda som hettats upp över 80-100 grader, till exempel mejerivaror, bröd, fläsk, korv, buljong, basamico-vinäger, coladrycker med mera.

Upphettning borde alltså innebära all slags matlagning...? Nja... det där undrar jag vad han har för belägg för. Han säger det inte, men kanske syftar på inflammationsdrivande omega-6? Annika Dahlqvists kommentar på sin blogg var ju klockren:
Människorna har hettat upp sin animaliska kost sedan de upptäckte elden för ett par miljoner år sedan. Så upphettningen ingår i våra ursprungliga kosttraditioner.

Men, skulle det inte handla om cirkus...?
Den enda kommentaren i skrivande stund till artikeln i Dagens Medicin, är ganska intressant och tänkvärd, och förtjänar att synas. Fetstilen är min:

Postad av: Magnus S., 23:05, 14 augusti 2009

Det finns alltså en risk för att vaccinet kommer att skörda fler liv än vad sjukdomen kommer att göra.

Beter vi oss rationellt och proportionellt? Den förra stora flunsan som hette Hongkong hade också spritts från svin, inget ovanligt sett historiskt. Hongkong upptäcktes 1968, vi har alla haft den någon gång och den är fortfarande aktiv men inte särskilt farlig längre. Mycket för att vi levt med den så länge, och varit hyggligt restriktiva med mediciner har vi alla med tiden blivit mer eller mindre immuna allt eftersom vi fått den och klarat av den. Den influensan har sedan -68 tagit ca. 700 tusen liv, det blir 17 tusen i snitt per år. I snitt! Alltså, AH1N1 är hittils fjantigt i jämförelse, men se på tidningar, TV och hur våra politiker agerar.. vems ärenden är det som gås egentligen?

Är detta samma cirkusnummer som fågelinfluensan? Den kom ju liksom av sig, så även mediapaniken. Men den tidigare styrelseordföranden för Gilead Sciences, Donald Rumsfeld hann budgetera över en miljard dollar för att bunkra Tamiflu, som knappast var ofarligt, och hans aktier steg 700% (det finns dokumenterat på amerikanska myndighets sidor, sök och ni finner). Jag har en viss känsla av att styrelsekompisarna mycket väl också kan sitta i styrelsen, eller vara anställda högdjur i några mediebolag också. Finns ju bara några få stora i världen som äger nästa all media, något för en journalist att kolla upp.. Är det samma bolag som håller på med ett hat trick?

Japp, där kom den - cirkusen med penganumret som det stora dragplåstret.


Att sitta i knät på ett läkemedelsbolag
Jag skrev häromdagen att den svenska regeringen har betalat en hemlig summa pengar för leverans av 18 miljoner doser vaccin mot svininfluensan. Frågan är om det verkligen är någon samhällsnytta med denna vaccinering, eller om det bara fyller på plånboken för de som äger läkemedelsbolaget...

Jag tror ju inte att regeringen tar till sådana här grepp på eget initiativ, de har förstås haft så kallade "rådgivare". Frågan är vem som betalar rådgivarens lön - förutom regeringen förstås.


Länktips om Vitamin D
Shenet har mycket intressant information om Vitamin D, t.ex att produktionen i huden upphör när man blivit solbränd...

1 kommentar:

  1. Jakounezumi2009-08-16 08:45

    Ser "ett par miljoner år" viftas väldigt ofta av de flesta lowcarbare. Inte för att det spelar någon EGENTLIG roll med dessa tidsperspektiv, men det absolut äldsta dokumenterade beviset för att människan kunde göra upp eld är daterat till 870.000 år sedan :)

    SvaraRadera