2009-07-16

Man måste inte överdriva fettintaget

Självklart behöver man INTE överdriva, och "vräka" i sig fett, trots att det heter Low-Carb-High-Fat.

Vad som sedan är "överdrivet" fettintag beror nog på vem man frågar...

Det räcker att uppfylla energifördelningen mellan kolhydrater (5 E%), protein (20 E%) och fett (75 E%). För att tydliggöra mängden fett så tar vi följande exempel:

En bit nötkött på 100g innehåller i gram c:a

  • 0 g kolhydrater
  • 19,3 g protein
  • 8,4 g fett

Energimässigt blir fördelningen:

  • 0 E% kolhydrater
  • 50 E% protein
  • 50 E% fett

För att göra om fördelningen mellan protein och fett till den "optimala", alltså 20E% / 75E% så räcker det med ytterligare 35 gram tillsatt fett. Vill man använda smör så räcker det med 44 gram (det innehåller ju c:a 80% fett). Jag vet inte riktigt vad en besticksmatsked Creme Fraiche väger, men kanske att det räcker med 1+ sked CF till en bit nötkött på 100g...

Sen kanske 100g kött är för lite till en måltid, men det är ju olika för olika personer vad som krävs. Man ska ju bli mätt, om än inte proppmätt, men att öka på fettet aningen lite till gör ju ingenting, t.ex kan man ju dricka ett glas med "gräddmjölk" till maten för att öka på fettmängden (häll lite mjölk i ett glas och fyll på så mycket grädde du önskar... allt beroende på hur strikt du är med kolhydraterna).


ENERGI
Visst kan man stoppa något i munnen för att man tycker det är gott, men anledningen till att man stoppar något i munnen handlar ju oftast om att man är hungrig och behöver ENERGI för att driva kroppen. (Att sedan vara småhungrig eller känna av lågt/sjunkande blodsocker och vara sugen på "något gott" är en helt annan sak)

Alltså, det handlar om ENERGI - inte att man tycker det är gott. Är det gott så är det förstås bonus, men det handlar främst om ENERGI.

Man behöver inte alls överdriva fettintaget. Vissa halsar direkt ur gräddpaketet, slickar upp fettet från tallriken, eller äter ur bregottpaketet med sked, men det behöver inte betyda att man överdriver sitt fettintag; det kan ju vara så att det är ett "planerat" fettintag - ett planerat ENERGI-intag, som gör att man inte behöver äta så mycket annat...

Gott-Gott-i-Gott-Gott!
Appropå att stoppa "något gott" i munnen... det där planerade ENERGI-intaget kan ju faktiskt också betyda att man stoppar i sig något gott... t.ex en sked med Bregott eller halva kaffekoppen med grädde... det är ju helt upp till var och en vad som är gott. Fettrika produkter har faktiskt en tendens att vara "goda". I alla fall enligt min smak.

Tillräckligt hög energimängd från fett
Vissa som har fått massor av hälsofördelar med LCHF försöker även utnyttja den naturliga hormonbalansen i kroppen för att gå ner i vikt. Följer man ovanstående energifördelning så får man alltså viktnedgången "på köpet". Dock finns det rapporter om att vissa måste hålla sin fettandel en aningen högre än 75 E% för att vikten ska fortsätta neråt.

1 kommentar: