2009-01-01

Stamcellsbehandling av diabetes

Det forskas på att ta fram en stamcellsbehandling av diabetes, läser jag på ett antal olika ställen. Jag råkade hitta fram till "The XCell-Center" på Eduardus Hospital's Institute of Regenerative Medicine, som ligger i Cologne i Tyskland. De kan stå till tjänst med stamcellsbehandling för 12 olika sjukdomar, bl.a diabetes typ 1 och typ 2.

Man tar ut stamceller från benmärgen, "processar" stamcellerna och sätter tillbaks dem i samma patient. Anledning att man sätter tillbaks cellerna på samma patient är man vill minska risken för att immunförsvaret stöter bort de "nya" stamcellerna. De nya stamcellerna producerar nya friska insulinproducerande beta-celler och på så sätt minskar behovet av insulinsprutor vid typ 1.

Kostnad för stamcellsbehandling
Det som egentligen fångade mitt intresse var uppgiften om kostnaden för en sådan behandling. Lite beroende på vilken slags behandling som ska utföras kostar det €7500 till €9000 (Euro), med dagens kurs (c:a 10,80 SEK) c:a 80-100.000 SEK.

Grundproblemet
Läget är ju aningen speciellt för alla diabetiker typ 1 eftersom de inte kan producera eget insulin och är beroende av externt insulin för att ö.h.t överleva. Typ 2:or är mer eller mindre resistenta mot insulin (och skulle behöva mer insulin?), alltså har de samtidigt högt blodsocker och "högt" insulin, och varken eller är bra för kroppen under någon längre tid.

Grundproblemet för diabetiker är att regleringen av blodsockret inte fungerar som den ska. Vill man kan man alltså få en stamcellsbehandling för uppemot 100.000 kr som "löser" problemet. Frågan är dock; varför fick man diabetes från början? Kan det vara så att allt socker och allt spannmål med tiden orsakar skada på kroppen som i slutänden tar sig ut som sjukdomen diabetes? Om man då genomgår en stamcellsbehandling som "rättar till" problemet - vad är det som säger att man inte får tillbaks "skadan" på kroppen igen - för "man" fortsätter ju (förmodligen) att konsumera socker, spannmål, etc, och "nästa gång" kanske det inte "bara" blir diabetes utan flera följdsjukdomar.

Är det värt sitt pris?
Frågan är då om det är "värt" att bekosta en stamcellsbehandling. För en typ 1 kan det kanske vara det eftersom de inte kan producera insulin själva, och man slipper ta insulinsprutorna som man livsnödvändigt behöver ta varje dag. För en typ 2 undrar jag om det verkligen kan "löna sig", särskilt som det finns billigare metoder!

Lågkolhydratkost / LCHF som behandlingsmetod
En billigare behandlingsmetod är lågkolhydratkost, LCHF, som står för Low Carb High Fat. LCHF-kosten innebär att man reducerar kolhydraterna i kosten till en låg nivå (kanske 20 g per dag) och ersätter den energin man skulle fått från kolhydraterna, med fett. LCHF-kosten innebär INTE att man ökar eller minskar mängden protein. LCHF ska inte förväxlas med GI-kost som går ut på att man väljer "långsamma" kolhydrater, men oavsett om det är snabba eller långsamma kolhydrater så höjer de blodsockret! (även om de långsamma kanske inte höjer lika mycket eftersom de tas upp långsammare).

Man kan alltså ÄTA bort sin diabetes! Betydligt billigare än att bekosta en stamcellsbehandling! För äta ska man ju göra i vilket fall. Diabetesen försvinner så klart inte, men eftersom man minskar mängden kolhydrater som ovillkorligen höjer blodsockret så finns det "ingenting" som får sjukdomen att visa sig. Jämför med vad man brukar säga om alkoholister; "en gång alkoholist - alltid alkoholist". Återgår man till den "gamla vanliga" kosten så kommer diabetessjukdomen som ett brev på posten.

Eftersom diabetessjukdomen mer eller mindre försvinner med LCHF-kost så kan man minska eller till och med sluta med insulinsprutor och/eller mediciner. Se här ett klipp från Kostdoktorn.se där man ser blodsockerkurvan för en typ2-diabetiker under första halvåret på LCHF-kost:

Optimala blodsockervärden efter 2 månader på LCHF-kost!

Läs mer hos Kostdoktorn.se:


2 kommentarer:

  1. Precis det där har jag reflekterat över när jag läst om LCHF. VARFÖR medicinera symptomen när det går att få bort orsaken (till stor del i alla fall). Maken säger att jag är paranoid eftersom jag tycker det känns som en enda stor konspiration! :)

    SvaraRadera
  2. Det klart det kan ses som en stor konspiration - väger man in "pengar" i sammanhanget så förstår man... Läkemedelsbolagen tjänar inga pengar på att du äter vanlig mat!

    SvaraRadera