2009-01-09

Billigare mjölkprodukter under 2009?

I b.la Aftonbladet kan man idag läsa om att mjölkpriset sänks med nästan 40 öre per kg. Undrar om det innebär billigare mjölkprodukter framöver? Eller om det innebär att mejerierna tar vinsten själva och/eller täcker ökade kostnader.

E24 rapporterade 2008-12-23 om att handeln förutspår sänkta priser på spannmålsbaserade varor, mejeriprodukter och kött från sverige, det kanske är det som vi ser nu med sänkta mjölkpriser...?

Vi som inte äter kolhydrater från spannmål bryr oss ju inte om att spannmålsbaserade varor blir billigare, men billigare mejeriprodukter och svenskproducerat kött låter ju bra!

Mycket pengar i mjölkproduktion
Det verkar ligga rätt stora summor pengar i mjölkpriset; enligt Aftonbladets artikel minskar bondens inkomst med c:a 200.000 kr per år baserat på mjölkproduktionen från 60 kor. Enligt E24's artikel har Sverige 357.700 kor, och sammanräknat innebär sänkningen av mjölkpriset ett inkomstbortfall för bönderna på över 1,2 miljarder kr! Och om jag inte räknar helt galet så får Sveriges mjölkbönder totalt c:a 127, 3 miljarder kr per år för mjölken!

2009 ett rekordår för grisuppfödare
E24 har en annan artikel från 2008-12-17 där landets grisuppfödare spås ett rekordår 2009. Tyvärr verkar det inte vara till kosumentens fördel då priserna stiger pga brist på kött, och rekordåret kanske är hotat pga ett befarat importstopp i Ryssland och att finanskrisen får konsumenterna att köpa mindre. Hm, men skrev inte E24 alldeles nyss att priset på kött skulle gå ner...? Tja, den som lever får se.

LCHF-kost - böndernas framtid?
För både mjölk- och grisbönder kan man ju hoppas att det tillkommer fler som äter LCHF-kost och ökar på förbrukningen av mjölk- och köttprodukter!

LCHF-kost fungerar kortfattat så här:
 • En proteinkälla - 1-2 gram per kg kroppsvikt (ev. övervikt ej medräknad) Det blir för de flesta c:a 60-150 gram protein per dygn (kött innehåller t.ex c:a 20% protein vilket ger 300-750 gram kött per dygn)
 • Resten av dagsbehovet av energi ska bestå av fett
 • Om det nödvändigtvis måste finnas med kolhydrater i maten så ska den komma från övriga livsmedel ovan, t.ex i kött och mjölkprodukter och från de grönsaker man bara pyntar med för att ge tallriken lite färg
Det låter som att mjölk- och grisbönder borde tycka om LCHF-kost i dubbel bemärkelse! Högre inkomst ju fler som byter livsstil, och bättre egen hälsa!

4 kommentarer:

 1. Min syster och hennes man har 70 kor och hon sa precis idag att de kommer att förlora 700 000 kr detta året på att mjölkpriset sänkts med 40 öre. Så jag vet inte var Aftonbladet fått siffran 200 000 kr ifrån.
  Betalar gladeligen 40 öre mer för mjölken bara jag slipper pasta, ris, bröd, potatis mm.
  Eva

  SvaraRadera
 2. Det är en hotande katastrof för Sveriges mjölkproduktion med dessa sänkta ersättningar till mjölkbönderna. Vi kan inte kräva att de ska arbeta ideellt eller med förlust för att förse oss med de livgivande mjölkprodukterna.
  Vi kommer att bli beroende av import av mjölk om inte utvecklingen vänder och bönderna får rimlig ersättning för sitt arbete.

  SvaraRadera
 3. Ja en katastrof är just rätta ordet. Tänk om vi skulle bli tvugna att importera mjölken. Vill inte ens tänka tanken. Det är så få som är mjölkbönder idag i Sverige, och vi ska vara evigt tacksamma för de vi har.
  En mjölkbonde idag arbetar inte som de vi hade för ca 10 år sedan. Nej, för att det ska vara lönsamt MÅSTE de ha minst 70-80 kor annars är det överhuvudtaget inte lönt, och har man så många kor så måste man våga satsa en hel del också. En så stor besättning kräver att man har en mjölkrobot och det är ingen liten investering. Ca 3-4 miljoner får man nog minst räkna med, och så är ju inte en ko helt gratis heller. Den kostar säkert mellan 10-20 000 kr/st. Stallarna måste kanske även de byggas om.
  Då kan ju var och en själv räkna ut att en förlust på 700 000 kr är också det en katastrof för en mjölkbonde.

  SvaraRadera
 4. Anonym; nu ska vi inte överdriva. En förlust på 700.000 kr verkar just väldigt överdriven, undrar om detta bara innefattar utebliven inkomst från mjölken?

  200.000/60/0,40=8333 liter/ko/år låter väldigt rimligt.

  700.000/70/0,40=25000 liter. Den koexpert och hemmansägaren som jag konsulterade för ett utlåtande tycker att, citat:

  "Möjligen kan en amerikansk genmodifierad,
  hormonbehandlad och piskad stackars kossa åstadkomma detta en enda gång innan
  hon dör knall och fall!?"

  SvaraRadera