2011-09-18

Märklig smörbrist

Artikel i Aftonbladet: Nu går smöret åt – som smör

TV-kockar, och kockar i allmänhet, brukar alltid använda "riktiga råvaror" och använder således riktigt smör. Matlagningsprogram har funnits ganska länge på TV. Hur kan man påstå att det TV-kockarna som får smöret att sälja slut i affärerna - just nu?

Smör är flott, tycker svensken. Ut ur köken ska lightprodukter med tillsatser. In ska den rena råvaran, gärna så fet som möjligt. En utveckling påhejad av tv-kockar och dietister.

Oj - jag måste ha missat något - var kom dietisterna ifrån...?

Mjölkproduktionen minskar i Sverige, idag finns 5300 mjölkproducenter mot 8100 år 2006.

– Omräknat har produktionen minskat med 400 miljoner liter på tio år. Vi håller på att mjölka ur oss själva, säger Jonas Carlberg på Svensk Mjölk.
Nu dammsuger mejerijätten Arla andra länder i jakt på mjölkråvara.
– Det är aldrig roligt att inte kunna leverera det kunderna vill ha, men det ser ut att bli bättre om ett par veckor, säger Claes Henriksson, presschef på Arla.

Med tanke på Arlas agerande vid samgåendet med Milko så undrar man ju om inte även smörbristen ingår i detta fula rävspel. Man kanske helt medvetet stryper tillgången på smör för att få en anledning att höja priset?  (håll koll på priset i din affär!)  Man lagrade ju undan Bravojuicen, så varför inte ett stort smörlager någonstans, eller kanske till och med exportera det ut ur landet?

Att Arla dammsuger andra länder på mjölkråvara är ju rena bedrägeriet - man har ju själv skapat problemet genom att medvetet manövrera ut de svenska bönderna.

Att presschefen Claes Henriksson säger att "det ser ut att bli bättre om ett par veckor" är ju rena skämtet. En jätte som Arla blir inte taget på sängen av "smörbrist", man upptäcker helt plötsligt inte att man inte har råvara så det räcker. Och hur stor är bristen om man råkar lösa problemet på ett par veckor?

Dessutom, Arla och Svensk mjölk verkar ha olika åsikter om hur länge smörbristen kommer att vara, marknadsexpert Lennart Holmström på Svensk Mjölk påstår i Dagens Industri att det "finns risk att vi har kvar den här bristen, fram till årsskiftet i alla fall.". Man räknar alltså med att bristen består längre än så...?

Det är något skumt i görningen, för det beror knappast på varken TV-kockar eller LCHF-kost.

Paleofriend kommenterar, och undrar när hyllorna fylls med utländskt smör, t.ex från Finska Valio?  Undrar om Arla kommer att tillåta detta...

Har konkurrensverket semester?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar