2011-02-26

Skaldeman stoppad på Åland

Sten-Sture Skaldeman skulle föreläsa på Hälsans dag-evenemanget i Mariehamn nästa vecka. Men så blev det inte...


– Vi känner att vi inte vill göra ett event där vi har en föreläsare som propagerar för kött- och mejeriprodukter. Det är som att vi på en Hälsomässa skulle ha någon som propagerar för rökning (eller något liknande). Vi tror att det kommer att vara och uppfattas negativt om Sten Sture Skaldeman har sin föreläsning och att vi och andra sedan på paneldebatt och våra utställare berättar att hans diet inte är hållbar. Vi tror att detta är negativt för eventet, för oss och framförallt för honom och er relation till honom.

Ja, hemska tanke, tänk vad negativt det hade varit om "Savetheplanet.ax" hade fått mothugg.

Artikel i tidningen Nya Åland: Miljöaktivister stoppade föreläsare
Margareta på KiF var föst med nyheten.

2011-02-20

Blodsockermätaren - diabetikerns bästa vän

- Hur får diabetiker bäst kontroll över sitt blodsocker?
- Med en blodsockermätare! - så klart!

Det här visste vi ju redan, men nu har vi det på internet (förr skrev man - att man hade det på papper...). En studie visar att diabetiker kan få bättre blodsockernivåer (HbA1c, "långtidssocker") genom egenkontroll av nivåerna i hemmet. Givetvis inte bara genom själva mätningen, utan genom de slutsatser man kan dra av att genomföra en serie mätningar. Man ser vad som påverkar. De som lottades till egna blodsockermätningar i studien fick också instruktioner om hur de skulle motverka dåliga serier med mätningar - genom fysisk aktivitet och koståtgärder.

Makten att påverka
Både gruppen som gjorde egna mätningar och den som inte gjorde det hade bättre blodsockervärden efter året som studien pågick, men sänkningen var 0,3 procentenheter större i gruppen som utförde egna mätningar. Givetvis efter att diabetikerna själva hade dragit slutsatsen att de själva har makten att påverka resultatet!

Appropå makten att påverka: Vad är det som höjer blodsockret?  - sockerkedjor!  I dagligt tal "socker" eller "kolhydrater". Minskar man intaget av kolhydrater, så visar sig snart detta på den egna blodsockermätningen (ögonblicksbilden), men givetvis även på "långtidssockret" HbA1c.

Snacka om att ha makten att kunna påverka!  Bara för att man har en blodsockermätare i hemmet (och använder den!).

- AHA!
Blodsockermätare går att få tag i gratis, medan mätstickorna kostar en slant. Jag skrev häromdagen om "Ökad kommersialisering av diabetesforskningen". Tänk om de 9,5 miljoner som Tillväxtverket delade ut till kommersialiseringen av diabetesforskningen (läs: nya dyra mediciner) istället hade satsats på mätstickor till egenkontroll av blodsockret. Det kunde ha blivit totalt c:a 950.000 mätningar, och baserat på mätning varje kvart efter måltiden, totalt 8 mätningar, kunde det ha blivit nästan 119.000 mätserier, uppdelat på en mätning om dagen i 30 dagar - så hade 4000 diabetiker haft bra underlag för förståelse av kopplingen mellan KOST och BLODSOCKERNIVÅ!  och ta makten över sitt sjukdomsförlopp!  (det s.k "naturalförloppet")

Den aktuella studien finansierades av läkemedelsföretaget Roche, och de skrattar förstås hela vägen till banken när de tänker på att det i framtiden kan bli så att ALLA diabetiker ska ha egna blodsockermätare - de får ju sälja mätstickor till de facila priset av nästan 10 kr per styck (?) (men det drabbar ju förstås inte diabetikern själv - den stora "statliga diabeteskossan" står ju för kostnaden genom högkostnadsskyddet). Roche, och alla andra läkemedelsföretag, bör alltså vara högst intresserade av att sälja fler mätstickor.


Men det kan också vara att bita sig själv i svansen. Tänk när alla diabetiker upptäcker att blodsockermätaren nästintill är onödig... och kan användas sparsamt. Då blir det färre sålda stickor - när de har upptäckt VAD som ger det främsta symtomet på sjukdom...

- KOLHYDRATER!


Studien

Läs mer

2011-02-17

Kalorimärkning påverkar inte matvalet

Ett experiment på kalorier:

Märker man snabbmaten med antal kalorier påverkar inte detta antalet köpta kalorier. Man gjorde experimentet på grunderna att man bör äta mindre antal kalorier för att hålla vikten stången, och ville se hur märkningen av snabbmaten påverkade antal köpta kalorier.

Studien genomfördes på fyra av de största snabbmatsrestaurangerna i New York City och Newark: McDonalds, Burger King, Wendy's och Kentucky Fried Chicken.

57% av ungdomarna i New York la märke till att maten var kalorimärkt, men bara 9% tog hänsyn till antalet kalorier när man köpte maten. 35% av umgdomarna åt snabbmat sex eller fler gånger per vecka, och 72% sa att smaken var den största faktorn för att göra ett köp. De flesta tonåringar feluppskattade antalet köpta kalorier med upp till 466 kalorier.

Kort sammanfattat; kalorimärkningen påverkade inte valet av snabbmat.

Tyvärr spelar antalet kalorier i sammanhanget inte så stor roll. Vem vill gå hungrig med mindre kalorier, och dessutom få sötsug (av kolhydraterna) som "kräver" att man äter mer?  Lägg därtill att det oftast konsumeras läsk med c:a 10 vikt% socker på snabbmatsrestauranger (visserligen ett val man faktiskt kan påverka). Addera sedan kolsyran som tömmer maginnehållet i tarmen snabbare... En balansgång som inte riktigt fungerar. Minns också antalet gånger snabbmatsrestaurangerna besöktes per vecka - minst sex gånger - nästan en gång om dagen.

Jag vill påstå att det mer handlar om kaloriernas ursprung, d.v.s om de kommer från kolhydrater eller fett.

Det vore intressant med "snabbmatsrestauranger" som serverar äggröra och bacon. Jag undrar om man inte gick därifrån mer mätt och belåten under fler timmar än man gör på en "skosula med pommes" från t.ex McDonald's?


Studien:Child and adolescent fast-food choice and the influence of calorie labeling: a natural experiment
B Elbel, J Gyamfi and R Kersh
International Journal of Obesity , (15 February 2011) | doi:10.1038/ijo.2011.4

Vete orsakar diabetes typ1?

Intressant bloggning på The Heart Scan Blog, Why is type 1 diabetes on the rise?

Dr. William Davis presenterar 4 iakttagelser som får honom att överväga möjligheten att VETE är orsaken till ökningen av diabetes typ 1.

I kommentarerna nämns möjligheten att ökningen i diabetes typ 1 beror på ökade inflammationer som ett resultat av intag av vete, i kombination med minskade nivåer av vitamin D3, mindre exponering för sol, lägre nivåer av kolesterol som påverkar vitamin D3-processen, etc.

Det tipsas även om en studie på en 15-årig pojke som har tyst celiaki, avvikelser i glukosregleringen och antikroppar specifika för diabetes typ1 (ICA och GAD65). Efter 6 månader på glutenfri kost försvann avvikelserna i glukosregleringen och antikropparna. Uppföljning efter 36 månader med glukostoleranstest visade normalt insulinsvar och inga tecken på autoimmunitet (antikropparna ovan). "Det är möjligt att underdiagnostiserad celiaki under lång tid kan leda till en direkt autoimmun attack på bukspottkörtelns betaceller" (som producerar bl.a insulin). Abstract på Pubmed: Regression of autoimmunity and abnormal glucose homeostasis in an adolescent boy with silent coeliac disease.

Art Sands, MD, skriver om en studie i Finland - där man ökade RDI för vitamin D3 till 2000 IU - och det minskade diabetes typ 1 bland barn med 76% (vilken studie?)

2011-02-16

Annika D ökar äggförsäljningen

Dags för en föreläsningsrunda i Finland för Annika Dahlqvist?

Vem blir först att bjuda in henne?


- Inför jul och påsk är det också en försäljningstopp. Och sedan Annika Dahlqvist besökte Nykarleby för ett år sedan och föreläste om den numera populära LCHF-kosten har försäljningen ökat markant, åtminstone inom det svenska området. De finska trakterna släpar efter ännu, men kanske det snart kommer en försäljningsboom där också, säger Ulrika.


Artikel i Österbottens tidning

2011-02-15

Ökad kommersialisering av diabetesforskningen

Mycket ska man höra innan öronen trillar av - kolla in det här:
"Miljoner ska korta processen från labbet till patienten"
Finansieringen innebär att en projektledare med lång kommersiell bakgrund från läkemedelsindustrin anställs i innovationsprogrammet. Tillsammans med diabetesforskarna kommer projektledaren att arbeta för ett ökat fokus på kommersialisering och samarbete med industrin

Lunds universitets innovationsprogram får 9,5 miljoner av Tillväxtverket för att samarbeta med forskarna vid Diabetescenter. För att öka kommersialiseringen av forskningsresultaten.

- Programmet ska göra det lättare för oss forskare att komma till konkret nytta, både för samhället och för personer med diabetes, säger Erik Renström, professor i experimentell endokrinologi på LUDC

VAD GER DETTA SAMHÄLLET FÖR NYTTA?   Och vad ger det diabetiker för nytta?  Ska de fortsätta medicineras så kostar det samhället stora pengar och diabetikern drabbas fortfarande av "naturalförloppet"!

- Utvecklingstiderna inom life science-projekt är ofta över tio år och myndigheternas krav är stora...

[...]

- Detta skapar stor osäkerhet och hög risk för forskare som vill kommersialisera sina resultat så att de når samhället i form av nya innovationer

Kör man den sista meningen genom Matsmuuurfen-translate så får man fram att det måste fram fler läkemedel som hjälper till att mjölka ännu mer pengar ur den stora diabeteskossan - den statliga diabeteskossan!  Diabetikerna själva betalar ju inte särskilt mycket av sin vård ur egen ficka när det finns statligt högkostnadsskydd på läkemedel. Jag förstår att det måste ske snabbt - det går ju inte med 10-års-cykler när den mycket enklare självbehandlingen med LCHF-kost är på stark frammarsch!  Om 10 år är det för sent... 

Läs mer om självbehandling av diabetes med lågkolhydratkost eller LCHF-kost


2011-02-10

Bokrea på lågkolhydratkost

(klicka för förstoring)
Jag fick Akademibokhandelns bokrea-reklam i brevlådan idag och letade raskt upp matsektionen. Förutom den intressanta boken "Äkta vara", hittar man hela två böcker om lågkolhydratkost, nämligen "Isodieten" och "GI-noll"!

- VA?! säger du nu - "Isodieten" handlar ju inte om lågkolhydratkost?

- Jo, enligt reklamen så gör den det:




 "Isodieten är den nya, säkra och effektiva lågkolhydratdieten"

Fast allt är nog bara ett grovt misstag av den som skrev reklambladet. Fredrik Paulún vill ju definitivt inte förknippas med lågkolhydratkost. Eller...?

På sidan http://www.isodieten.se/Publikt/Dietjamforelse så står det under "nackdelar" att

  • "Isodieten har inte några kända nackdelar. Men som med alla andra livsstils-förändringar krävs motivation."
  • Atkins-kost kan ge "biverkningar"
  •  ketonerna vid LCHF-kost "gör miljön i kroppen surare vilket medför en mängd konsekvenser som benskörhet och ökad risk för inflammationer, förstoppning och värk. Med lägre kolhydratintag fungerar även hjärnan sämre och du förlorar träningslusten. Du blir dummare helt enkelt."

Det är sällan man ser så mycket kvalificerat skitsnack på ett och samma ställe!

Fredrik Paulún har inga som helst belägg för sina påståenden kring Atkins eller LCHF-kost. Det finns inte ens belägg för påståendet att "Isodieten" inte har några kända nackdelar.

Det är ju snarare så att de som provar LCHF-kost märker att inflammationerna minskar, "magen börjar fungera" och värken i kroppen försvinner!  Jag kan inte se att den olympiska mästaren i skidskytte Björn Ferry, har tappat träningslusten?!  Han verkar ligga på topp med sin träning!  Läs mer om träning på strikt LCHF eller styrketräning på LCHF, och döm själv.


Det är inte säkert att Fredrik Paulún själv ligger bakom "reklamkuppen" kring sin bok i rea-reklamen, men man undrar hur starkt det kommersiella intresset är när man försöker rida på ett populärt begrepp i tiden. Fattas bara att förlaget vill trycka "LCHF" på Fredrik's nästa bokomslag.

Glöm nu inte fynda ett exemplar av "GI-noll!" på rean - som det ser ut är det 40% rabatt - i alla fall hos Akademibokhandeln. Kanske finns det andra LCHF-böcker också?

2011-02-04

The perfect Frankengrain

Roligt inlägg på The Heart Scan Blog:

Pretend I'm a mad food scientist. I'd like to create a food that:

1) Wreaks gastrointestinal havoc and cause intractable diarrhea, cramps, and anemia.
2) Kills some people who consume it after a long, painful course of illness.
3) Damages the brain and nervous system such that some people wet their pants, lose balance, and lose the ability to feel their feet and legs.
4) Brings out the mania of bipolar illness.
5) Amplifies auditory hallucinations in people with paranoid schizophrenia.
6) Makes people diabetic by increasing blood sugars.
7) Worsens arthritis, such as osteoarthritis and rheumatoid arthritis.
8) Triggers addictive eating behavior.
9) Punishes you with a withdrawal process if you try to remove it from your diet. 

Är det någon som kan gissa vad det är...?  Det låter ju nästan som biverkningar efter "medicin" - men det är mycket enklare än så.

Gissa och kolla in svaret här

2011-02-03

Äldreboende med grädde och smör sökes

På äldreboendet Hagen i Sunne så serverar man sedan två år mera grädde och smör till de äldre. "Nutritionsprojektet" har fallit så väl ut att det numera är permanent infört. De äldre är piggare, har mer energi och underviktiga har går upp i vikt och de överviktiga har minskat i vikt - av precis samma kost.

Det har också visat sig att användandet av sömnmediciner och laxermedel har minskat sedan de boende fått energirikare kost. Hon förklarar att de sover bättre, och numera är det sällan någon ber om något att äta under natten. Vilket hände ganska ofta tidigare.

Det stör mig lite att man klassar de äldre som "kunder" i artikeln. Det är alltså så vi tar hand om våra gamla - vi tar betalt och kallar dem kunder... I så fall kan man ju vända på det och säga att kunden faktiskt betalar för en tjänst, och har då också rätt att kräva viss kvalitet. I Sunne har man i så fall verkligen fått valuta för pengarna!



Danska Allerød var före
I Danska Allerød har man sedan 2006 serverat de äldre mer grädde och smör. Med samma fantastiska resultat. Kanske man hade sneglat på dem när man sökte pengar till "nutritionsprojektet" i Sunne?


Finns det fler äldreboenden i Sverige som kör på samma linje?