2011-02-17

Kalorimärkning påverkar inte matvalet

Ett experiment på kalorier:

Märker man snabbmaten med antal kalorier påverkar inte detta antalet köpta kalorier. Man gjorde experimentet på grunderna att man bör äta mindre antal kalorier för att hålla vikten stången, och ville se hur märkningen av snabbmaten påverkade antal köpta kalorier.

Studien genomfördes på fyra av de största snabbmatsrestaurangerna i New York City och Newark: McDonalds, Burger King, Wendy's och Kentucky Fried Chicken.

57% av ungdomarna i New York la märke till att maten var kalorimärkt, men bara 9% tog hänsyn till antalet kalorier när man köpte maten. 35% av umgdomarna åt snabbmat sex eller fler gånger per vecka, och 72% sa att smaken var den största faktorn för att göra ett köp. De flesta tonåringar feluppskattade antalet köpta kalorier med upp till 466 kalorier.

Kort sammanfattat; kalorimärkningen påverkade inte valet av snabbmat.

Tyvärr spelar antalet kalorier i sammanhanget inte så stor roll. Vem vill gå hungrig med mindre kalorier, och dessutom få sötsug (av kolhydraterna) som "kräver" att man äter mer?  Lägg därtill att det oftast konsumeras läsk med c:a 10 vikt% socker på snabbmatsrestauranger (visserligen ett val man faktiskt kan påverka). Addera sedan kolsyran som tömmer maginnehållet i tarmen snabbare... En balansgång som inte riktigt fungerar. Minns också antalet gånger snabbmatsrestaurangerna besöktes per vecka - minst sex gånger - nästan en gång om dagen.

Jag vill påstå att det mer handlar om kaloriernas ursprung, d.v.s om de kommer från kolhydrater eller fett.

Det vore intressant med "snabbmatsrestauranger" som serverar äggröra och bacon. Jag undrar om man inte gick därifrån mer mätt och belåten under fler timmar än man gör på en "skosula med pommes" från t.ex McDonald's?


Studien:Child and adolescent fast-food choice and the influence of calorie labeling: a natural experiment
B Elbel, J Gyamfi and R Kersh
International Journal of Obesity , (15 February 2011) | doi:10.1038/ijo.2011.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar