Intressant bloggning på The Heart Scan Blog, Why is type 1 diabetes on the rise?
Dr. William Davis presenterar 4 iakttagelser som får honom att överväga möjligheten att VETE är orsaken till ökningen av diabetes typ 1.
I kommentarerna nämns möjligheten att ökningen i diabetes typ 1 beror på ökade inflammationer som ett resultat av intag av vete, i kombination med minskade nivåer av vitamin D3, mindre exponering för sol, lägre nivåer av kolesterol som påverkar vitamin D3-processen, etc.
Det tipsas även om en studie på en 15-årig pojke som har tyst celiaki, avvikelser i glukosregleringen och antikroppar specifika för diabetes typ1 (ICA och GAD65). Efter 6 månader på glutenfri kost försvann avvikelserna i glukosregleringen och antikropparna. Uppföljning efter 36 månader med glukostoleranstest visade normalt insulinsvar och inga tecken på autoimmunitet (antikropparna ovan). "Det är möjligt att underdiagnostiserad celiaki under lång tid kan leda till en direkt autoimmun attack på bukspottkörtelns betaceller" (som producerar bl.a insulin). Abstract på Pubmed: Regression of autoimmunity and abnormal glucose homeostasis in an adolescent boy with silent coeliac disease.
Art Sands, MD, skriver om en studie i Finland - där man ökade RDI för vitamin D3 till 2000 IU - och det minskade diabetes typ 1 bland barn med 76% (vilken studie?)
Zoodles Carbonara
1 år sedan
Den direkta orsaken verkar vara ett virus i betacellen, dom sakerna du tar upp påverkar antagligen indirekt mot infektionen,
SvaraRaderacelliaki orsakar ju inflammation försvinner den inflammationen då kan det antagligen minska den autoimmuna reaktionen mot betacellerna.
Att 2 så olika saker som gluten och d-vitamin skulle vara orsaken är riktigt långsökt.
Deras riskgener styr deras immunförsvar enligt nyare forskning, alt pekar på en känslighet för virusinfektioner.
Varför skulle den autoimmuna attacken på betacellen upphöra när man tar bort gluten - om gluten bara har en indirekt verkan?
SvaraRaderaKan du ge mig exempel på denna nyare forskning?
den som har celiaki har inflammation, försvinner inflammationen med glutenfri mat då minskar inflammationsgraden i kroppen, ex reumatiska sjukdomar och en vanlig infektion förvärrar symtomen, en vanligt snuva är inte orsaken till reumatism, men inflammationsgraden i kroppen ökar och reumatismen förvärras.
SvaraRaderainflammation är orsakad av inflammationsframkallande hormoner se cytokiner, som även påverkar antikropparna.
Varför D-vitamin-brist och celiaki är problematiskt framgår av följande artiklar:
SvaraRadera"It has also been shown that VDR stabilizes cell tight junction structures in the intestinal epithelial cells [16,17]; hence, proper functioning of VDR is needed to control intestinal homeostasis." (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2955835/?tool=pubmed)
och sambandet med diabetes:
"Our results show that patients with T1D and newly detected CD exhibit severely altered intestinal permeability, strong local immune activation and increased immunoregulatory mechanisms in the small bowel." (http://www.nature.com/cmi/journal/v8/n2/full/cmi201066a.html)
Celiaki orsakar f.ö. många problem: The neurology of coeliac disease in childhood: what is the evidence? A systematic review and meta-analysis. Dev Med Child Neurol. 2010 Aug;52(8):700-7. Epub 2010 Mar 19.