2008-12-07

Julbordsfällan i Kalla Fakta (med sammanfattning)

Uppdaterad efter programmet:

Söndagen den 7:e december kl. 19.20 sänder Kalla Fakta "Julbordsfällan".

Författaren och journalisten Mats-Eric Nilssons slutsats är att vi konsumenter har vant oss vid att maten inte smakar äkta, och att den inte är äkta ser man ju på antalet tillsatser i maten. Köttbullarna innehöll bara 61% kött, resten är enligt Mats-Eric betfibrer och stärkelse. Rödbetssalladen innehöll bara 30% rödbetor, och för att få till färgen med så tillsätter man färgämne.

Kocken Maximilian Lundin tillagar i programmet massor av julbordsmat direkt från en gris utan s.k tillsatser. Och det verkar ju gå alldeles utmärkt! Trots att han fick tvinga säljaren att inte preparera grisen med nitrat (E250? vilket man tillsätter för att färgen på köttet ska se "bra" ut!?). Det sista säljaren sa när grisen hämtades var "Jag tar inget ansvarig för utseendet!". Maximilian säger att "Julbordet är infekterat av 20 års processindustri", och nog är det så, konsumenten har vant sig vid att maten inte smakar äkta. Konsmenten bör utbilda sig!


För den konsument som vill utbilda sig och veta mer om tillsatser i maten rekommenderas följande läsning:

Man kan köpa Mats-Eric Nilssons bok Äkta vara hos t.ex Adlibris eller Bokus.
Man kan köpa Den Hemlige Kocken hos t.ex Adlibris eller Bokus.

2 kommentarer:

  1. Här handlar det inte om Äkta vara! Oäkta - oäkta - oäkta och oäkta:

    http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=861939

    SvaraRadera
  2. Jag åt julskinka i år för första gången på 30 år. Den smakade inte bra.

    SvaraRadera