2011-01-05

Kostdoktorn i TV4-nyhetsmorgon, 2011-01-05

Andreas Eenfeldt alias Kostdoktorn intervjuas/debatterar med professor och överläkare Maj-Lis Hellenius från Karolinska Institutet i TV4-nyhetsmorgon, appropå Andreas bok Matrevolutionen som du kan läsa första kapitlet av i föregående länk.

Se inslaget nedan:

Fett%20-%20bra%20eller%20d%C3%A5ligt?


Om Andreas insats kan jag bara säga - bra jobbat!  Jag tycker han hade bra flyt i det han sa.

Maj-Lis Helenius däremot kan man säga mycket om...  Kan det vara hon som sagt TV4 att den nya "fettboken" ger felaktiga kostråd?  Så var i alla fall rubriken på inslaget, men under tiden jag suttit och skrivit detta så har TV4 ändrat den till "Fett, bra eller dåligt".

"Jag har är också läkare och jobbat med detta i decennier..."
...och fortfarande är inte ljuset tänt...?


Ur Maj-Lis Helenius mun hoppar en groda. Kostdoktorn är inte sen att fånga den och avbryter programledarna för en kommentar:

Jag måste kommentera det här som hon säger att det är tråkigt att föra fram den konventionella synen att det bara är att äta mindre och springa mer. Det är inte bara tråkigt utan det fungerar väldigt dåligt för många...

Klockren kommentar!  Ja, hon sa verkligen "det är tråkigt"...  om sitt eget budskap!

Maj-Lis kommenterar äpplena på bordet, "det är skillnad på kolhydrater och kolhydrater".

Det är en enorm skillnad på att äta ett äpple jämfört med de sockerbitar som också finns i äpplet, för i äpplet finns det fibrer, pektiner, vitaminer... så att DEN formen av kolhydrater ska vi inte ta bort helt och hållet, inte ens brödet ska vi slänga ut med badvattnet...

Du blir väl inte förvånad om jag har en helt annan syn på saken, va?  För det första, fattar jag inte vad hon menar, eller kan det vara så att hon menar att hela äpplet är bättre att äta än att bara äta motsvarande mängd sockerbitar?  (frågar du mig är det precis samma sak)  Det känns precis som att hon likställer kolhydrater med vitaminer.

Sen kom hon till spannmålsindustrins hjälp och var tvungen att trycka in att vi inte ska slänga ut kolhydraterna i brödet heller...

Äpplen har jag skrivit om tidigare. De innehåller 91 energiprocent kolhydrater, om än "bara" 8 gram per 100 gram äpple, motsvarande c:a 2 teskedar strösocker. Man behöver konsumera uppåt 100 äpplen för att få i sig rekommenderat dagligt intag av de flesta vitaminer som finns i äpple!  Alltså i det närmaste väldigt dåligt med vitaminer...  Att de sedan innehåller pektiner tycker jag inte hjälper - pektin är ju en polysackarid, dvs en kolhydrat...  Jag ser sockerinnehållet som mer skadligt än närvaron av en nästan obefintlig skvätt vitaminer som man kan skaffa sig på långt fler och bättre sätt - t.ex genom att äta riktig mat!  Sen får givetvis var och en bestämma själv hur mycket socker den tål, klarar av eller mår bra på.

 
Programledarna avslutar
- Jag tror vi blev lite klokare...
- Ja, jag tror jag ska ta ett äpple sen i pausen...

Jag tror inte de förstod särskilt mycket om vad det handlar om egentligen...


Länkar
Kostdoktorn
Bok: Matrevolutionen
Vetenskapen bakom maten och hälsan
Kostdoktorns LCHF för nybörjare
Diabetes: Ät dig till normalt blodsocker

Kostdoktorns fylliga arkiv med gratis informationssidor om kost och hälsa

Doktor Dahlqvists program för LCHF-kost (PDF)
Doktor Dahlqvists folder för LCHF-kost (PDF)  (kan också beställas gratis från Pagina)
LCHF-metoden för bättre hälsa och viktkontroll
List på vetenskapliga studier och artiklar, del 1
List på vetenskapliga studier och artiklar, del 2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar