2010-02-09

Man måste alltid veta vad man köper

I Aftonbladet mf.l tidningar kan man idag läsa om "köttklister", ett slags klister som kan användas för att klistra ihop mindre bitar av kött till en större. Sverige har röstat ja till förslaget inom EU att tillåta ämnet "Trombin". De stora livsmedelskedjorna som Coop och ICA ställer sig skeptiska till att över huvud taget sälja denna typ av "klistrat kött". Livsmedelsverket säger att det är "mycket sämre kött" och att man via märkning måste kunna skilja på "riktigt kött" och klistrat kött.


Kan det vara så att livsmedelskedjorna börjar få upp ögonen för att vi konsumenter vill veta vad som finns i maten och att vi är kräsna?  Magnus Nelin som är presschef på KF och Coop, säger nämligen:

Men det kontroversiella är ju om man ur ett konsumentperspektiv inte vet vad det är man köper och det måste man alltid veta.

Vad jag förstår kan det bli ett konsumentavgörande huruvida det finns klistrat kött i butiken om Trombin blir godkänt inom EU. Jag hoppas att DU lägger din röst på rena råvaror utan tillsatser...

2 kommentarer:

  1. I Frankrike där jag bor är det sk köttklistret starkt kritiserat.
    Man påpekar att riskerna är stora för urin och tarmavfall i preparatet.
    Den kritiken har jag inte sett när jag läser om köttklistret i svenska media på nätet.

    SvaraRadera
  2. Jag är inte helt insatt i hur preparatet tillverkas, men varför skulle det vara risk för urin och tarmavfall när det tillverkas av blod från ko eller gris?

    SvaraRadera