2010-02-27

Mer grönsaker än någonsin!

Anna J.D. Jacobsson skriver idag på sin blogg; En dietists klagan. Ett litet citat:

Faktum är att jag nog äter mer grönsaker nu än innan jag lade om kosten

Jag har själv aldrig varit så mycket att äta för grönsaker, utan mest "kolhydrater" med någon köttbit som förmodligen oftast kallas köttbulle, eller kanske en kycklingbit. Fisk har varit mer eller mindre helt frånvarande på matsedeln.

Sedan starten med LCHF så har både grönsakerna och fisken gjort stort (större...) inträde på menyn. Och det är faktiskt rätt gott, till skillnad mot vad jag tyckte om dem förut.

Jag tror att samma förhållande gäller för de flesta som börjar med LCHF-kost?  Detta bör vara glädjande nyheter för dietisterna!  De proklamerar ju stora mängder (volymer) grönsaker, för de är ju så fruktansvärt nyttiga!  Massor av vitaminer och mineraler!  Det de oftast glömmer att påpeka är att man måste äta sådana mängder att man fort blir trött på dem, om man ska ha någon större nytta av mängden vitaminer och mineraler man får i sig (även om de förstås ger ett "tillskott"). Det känns mest som att man ska äta dem för volymens = mättnadens skull.

Nu äter jag dem dels för att jag ibland ska få något mer att tugga på, och dels något mer som kan sumpa upp smöret eller såsen från tallriken...energin får ju inte gå till spillo!  ;-)

Brottsligt att slösa smör på skolan?

Många kämpar ju för att införa smör och fetare mjölk i skolorna istället för margarin och lättmjölk. Men frågan är om det kan vara brottsligt att slösa smör på skolan?

Tre 15-åriga ungdomar har i alla fall på en skola i Svedala kletat ner flera fönster och dörrar med smör. Enligt polisen är det oklart om det är skadegörelse och skriver "ifrågasatt skadegörelse" i brottsrubriceringen, eftersom det går att tvätta bort.

Ja, vad ska man säga om detta; antingen kan man tycka att det är brottsligt att slösa bort gott och nyttigt smör på ett sådan "barnsligt ofog", eller ska man hoppas att det är en felskrivning och att det egentligen var margarin?!  Brottsligt eller ej; det är bättre att kladda ner med ohälsosamt margarin!



OBS!  MARGARIN KAN VARA SKADLIGT FÖR DIN HÄLSA!





2010-02-25

Fetare skolmat i Skaraborg?

En artikel i ATL:

Föräldrar i Skaraborgsområdet kräver att fetare mat serveras i skolbespisningarna.

På tisdagen träffade ett föräldranätverk kostcheferna i Skaraborg. Syftet med mötet var att förmå skolmatsansvariga att även servera feta mejeriprodukter. För närvarande är det lättprodukter som lättmjölk och lättmargarin som erbjuds eleverna, rapporterar Sveriges Radio Skaraborg.   

Och vad var det mer som hände tisdagen 2010-02-23?  Jo, Kostdoktorn föreläste på Högskolan i Skövde, jag skrev om det för två veckor sedan.

Smart drag av Kostdemokrati Skövde att ha möte med kostcheferna samma dag. Tydligen råder det delade meningar mellan Kostdemokrati Skövde och Kostcheferna/dietisterna huruvida den serverade maten innebär några "risker" för barnen. Undrar nu om kostcheferna fick sig en tankeställare efter Andreas Eenfeldts (Kostdoktorns) föreläsning som de var inbjudna till?  För jag hoppas verkligen att hela bunten var där?!

Det måste ju vara en mycket märklig situation som kostcheferna befinner sig i; man försöker följa Livsmedelsverkets riktlinjer för skolmat ("de bör ju veta hur det ska vara") och sen sitta och lyssna till Kostdoktorn som totalt sågar den (obefintliga) "vetenskapen" som Livsmedelsverket stödjer sina riktlinjer på...

Att det inte skulle finnas förvaringsmöjligheter för produkter med olika fetthalt låter som en dålig ursäkt. Jag måste citera kommentarerna hos Matfrisk som också skrev om artikeln i ATL:

Vilket tar mest plats, två liter lättmjölk - eller 1 liter lättmjölk och 1 liter helmjölk?

2010-02-20

"God's food is not labeled..."

"If there is a label to read - it's processed food..."

Visst är det härligt med internet. Google i all ära, men inlägg på bloggar som länkar till inlägg på andra bloggar om något tredje eller fjärde är ju underbart. Man kan tillbringa hela dagar med att läsa igenom allt man "snubblar" över... ;-)

Paleofriend skriver om ett annat inlägg på bloggen Free The Animal. Där finns en video om Dr. Weston A. Price som reste runt på 30-talet i hela världen och letade orsaken till sjukdomar och dåliga tänder. Ungefär 4 minuter in i videon kan man se Dr. Weston Price prata i egen hög person - rekommenderas! 

Appropå det här med "labels". Det pratas i videon om "God's food" som kommer från naturen, och "man's food" som är processad och har en "label" för att man ska veta vad det är(!). Gissa vad Dr. Price kom fram till - redan på 1930-talet....

2010-02-16

Tjocka kan hamna i fängelse

Artikel i Aftonbladet.

Produktionsbolaget Zodiak planerar ett nytt tv-program, med inriktining på hälsa. Idén är att spärra in ett antal överviktiga i fängelse under två månaders tid och deltagarna ska inte få komma ut förrän de gått ner i vikt. Mariefredsanstalten vill dock inte gå med på detta pga sekretess och säkerhet.... ("konstigt, va?")

Varför inte byta fängelsetemat mot ett hälsohemstema och köra LCHF-kost?  Ingen behöver vara inspärrad, och jag tror ingen behöver det heller, deltagarna kommer plikttroget hålla sig till matsalen när det serverar härliga köttbitar med goda såser...

Mormor gör barnen feta

Det står i Aftonbladet idag att barn som spenderar mycket tid hos mor och farföräldrar går upp i vikt. Tja, är det så konstigt, vilken mor eller farförälder vill inte vara "snäll" vid sina barnbarn och dela ut godis till höger och vänster?  Och servera pannkakor, stuvade makaroner och glass?  Det är ju ganska svårt att lära gamla hundar att sitta, så det lär väl inte bli någon förändring på den närmaste generationen eller två...

2010-02-11

Kostdoktorn föreläser i Skövde 2010-02-23

Den 23:e februari föreläser Andreas Eenfeldt, alias Kostdoktorn, på Högskolan i Skövde. Följ länken för mer information om du är intresserad eller känner någon som behöver få sig en tankeställare!  Kostnaden på 100 kr får man väl säga är högst överkomlig om man tänker på vad en bok eller ett biobesök kostar. Föreläsningen kan ju faktiskt förändra ditt liv, och du bara låter informationen ta sig in i knoppen.

Skolkökspersonal är inbjuden och åtminstone 3 st verkar komma från Tibro enligt uppgift...  det är ju rätt klent, så jag hoppas att Skövde själva och övriga orter omkring kan klämma ur sig lite fler besökare än så från skolköken.Det ska bli intressant att se om det förändrar skolornas matlagning i Skövdetrakten efteråt...?

EDIT: Enligt uppgift serveras Lätt & Lagom och lättmjölk i skolorna (någon som inte gör det?). För några år sedan fanns åtminstone mellanmjölk. Förhoppningen kan väl vara att någon kostchef åtminstone är villig att införa möjligheten att VÄLJA, så den elev som vill kan ta Bregott och standardmjölk. Efter ett tag bör det vara ganska solklart vilket som föredras av eleverna...

2010-02-09

Man måste alltid veta vad man köper

I Aftonbladet mf.l tidningar kan man idag läsa om "köttklister", ett slags klister som kan användas för att klistra ihop mindre bitar av kött till en större. Sverige har röstat ja till förslaget inom EU att tillåta ämnet "Trombin". De stora livsmedelskedjorna som Coop och ICA ställer sig skeptiska till att över huvud taget sälja denna typ av "klistrat kött". Livsmedelsverket säger att det är "mycket sämre kött" och att man via märkning måste kunna skilja på "riktigt kött" och klistrat kött.


Kan det vara så att livsmedelskedjorna börjar få upp ögonen för att vi konsumenter vill veta vad som finns i maten och att vi är kräsna?  Magnus Nelin som är presschef på KF och Coop, säger nämligen:

Men det kontroversiella är ju om man ur ett konsumentperspektiv inte vet vad det är man köper och det måste man alltid veta.

Vad jag förstår kan det bli ett konsumentavgörande huruvida det finns klistrat kött i butiken om Trombin blir godkänt inom EU. Jag hoppas att DU lägger din röst på rena råvaror utan tillsatser...

2010-02-06

Jogging is a waste of time

Motion kan vara bra, om inte annat känns det "skönt" och avslappnande efteråt. Ett rejält svettigt stavgångspass är nog det jag själva kan trivas bäst med, även om det av olika orsaker råkar vara ganska länge sedan sist. På en "friskundersökning" på företagshälsan härom dagen fick jag rådet att "motionera mera" för att gå ner i vikt. Jag hade haft aningen "högt" kolesterol (strax över 5!) vid tidigare tillfälle, och sen den lilla magen som borde minskas, därav rådet om mera motion. Jag brydde mig inte om att protestera eftersom jag i princip bara var där för att få glukos och kolesterolet mätt och få en siffra i handen...


Barry Groves är Filosofie doktor, föreläsare och journalist, han har doktorerat i näringsforskning och är en av grundarna i bl.a THINCS. Han har skrivit ett inlägg baserat på en artikel i Daily Telegraph. (svensk översättning) med rubriken "Millions of people waste their time by jogging" (svensk översättning).

Barry har också skrivit "The Exercise Myth", (svensk översättning) som är skrivet i 4 delar (reservation för Googles något knasiga översättning ibland...)

Här följer några citat som förhoppningsvis får dig att läsa resten. Översättningen är min egen med bistånd av Google översätt.


Den övergripande filosofin att motion är det enda säkra sättet att förlora fett har alltid ignorerat ett viktigt faktum - det fungerar inte!


Några resultat från undersökningar på området:

  1. 1976 Dr Per Björntorp och kollegor vid universitetet i Göteborg, studerade normal och överviktiga personer på en sex månaders kurs i fysisk träning. [2] Även om de normalviktiga förlorade vikt på detta program, gjorde inte de överviktiga det.
  2. Två år senare, Dr Martin Krotkiewski och hennes kollegor utför en liknande studie. [3] De fann att även lätt överviktiga patienter har en tendens att gå ner i vikt, men att svårt feta patienter faktiskt gick upp i vikt. Dessa fynd inte var begränsade till Skandinavien.
  3. 1989 Drs IE Yale, Leiter LA och EB Marliss, vid McGill University, Montreal, och University of Toronto, som också fann att motion var fettbildande. [4] Vid mätningar av blodinsulinnivåer upptäcktes att insulin var mycket högre hos feta patienter i mer än en timme efter träningen. Detta innebär att deras kroppar tog glukos ur blodet och lagrade det som glykogen och fett.
  4. Studier som publicerats i början av 1990 hittade inget orsakssamband mellan låg fysisk aktivitet och fetma hos vare sig barn eller äldre. [5]
  5. Under 2000 visade en granskning att det ofta föreskrivna 3-5 timmar per vecka av måttlig till kraftig motion hade liten eller ingen inverkan på vikt [6].

Motion förebygger inte diabetes

Vi blir rådda att motionera för att förebygga typ-2 diabetes. Sir Steve Redgrave var en sådan ivrig utövare att han vann guld i rodd i 5 på varandra följande Olympiska spel. Men det hindrade inte honom att bli en typ-2 diabetiker i 30-årsåldern.

Slutsats

Personer med bara tio pounds övervikt kanske kan förlora det med motion. Men alla som hävdar att motion är nyckeln till att lösa viktproblem hos kroniskt feta säger helt enkelt inte hela sanningen om vad forskningen på området har visat.
Vad befolkningsbaserade studier av aktiva människor har visat att de har gemensamt, är deras kolhydratfattiga diet. Fett är det bästa bränslet för en idrottsman, kolhydrater är det värsta. Detsamma gäller för viktminskning. Det är verkligen så enkelt.
Sammanfattningsvis har måttlig motion och idrott en sund social roll. Dock är överdriven motion onaturlig och kan vara farligt. Låt dig inte vilseledas av 'hypen' - idrottarna är inte kända för sin livslängd.