2009-11-13

Olagligt att vara fet i Japan

Uppdaterad 091114 kl. 00:11

Nu tvångsmäts 56 miljoner Japaner mellan 40 och 74 år för att se om de är feta enligt uppställda midjemått, enligt en lag som trädde i kraft för några månader sedan. Man fruktar en explosion av metabolt syndrom.

Är kvinnorna mer än 90 cm i midjan och männen mer än 85 - så väntar straffavgifter för företagen där de arbetar - så man kan gissa att företagshälsovården får ett "uppsving" i och med detta. Måtten verkar vara väldigt tight satta eftersom det manliga medelmidjemåttet ligger precis under 85 cm... det finns alltså inte något utrymme uppåt för de som precis klarar sig just nu.

De som anses för feta får kostråd efter 3 månader om de inte har gått ner, och kommer att få ytterligare kostråd efter 6 månader.

Med den nya lagen mäter företaget Matsushita inte bara den anställda utan även familjerna och tidigare anställda som pensionerats, och man har gett de anställda handdukar med något jag förmodar är "inbyggt måttband" för att man säkert ska kunna hålla koll på midjemåttet!

NEC, Japans största tillverkade av datorer, uppger att man kan få betala 19 miljoner US-dollar i straffavgift om man inte lyckas få de anställda att nå målet för midjemåtten. Man satsar på att mäta midjan på alla över 30 år och ger de anställdas familjer utbildning i "metabo" (förmodligen kostråd och hur de ska hålla midjemåttet stånget)

Detta står att läsa i Aftonbladet eller mer utförligt i New York Times.


Men appropå straffavgifter... någonstans läste jag att företagen i Japan betalar försäkringspremier, och dessa premier höjs om det är för många av de anställda som överstiger de uppsatta midjemåtten. Så det är väl fel att prata om straffavgifter, men det innebär ju höjda kostnader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar