2009-11-14

Olaglig fetma i Japan - en tidningsanka?

Efter att ha läst på lite mer om det jag skrev om igår, "Olagligt att vara fet i Japan" så blir det ju mer och mer klart att det är en tidningsanka. Det är varken olagligt eller belagt med böter att vara fet, men det sålde väl ett och annat lösnummer.

Som jag har förstått det av personer som bor i Japan, så är det alltså inte alls olagligt att vara fet. Man anser att det i framtiden inte kommer att finnas tillräckligt med pengar för äldrevården, dels för det låga födelsetalet på 1,4 barn per par, och dels för långa livstiden på 83 år. Allt i kombination med den ökade kostnaden för hjärt-kärl-sjukdomar, diabetes, etc.

Socialförsäkringen i Japan betalas till 50% av företagen och de anställda resterande 50%. Det den nya lagen säger verkar vara att det är ett påbud att de anställda ska få sitt midjemått mätt, och om för många anställda ligger över de uppsatta gränserna så får företagen betala större andel; som ett slags incitament att få företagen att sporra de anställda till mindre midjemått.

Det är alltså inte någon bestraffning av folket (i det här läget...?). Man försöker råda folket och hjälpa dem istället för att hota med högre skatter eller ökad premie på den personliga delen av socialförsäkringen (intressant nog verkar flera i den Japanska regeringen ligga över gränsen för godkänt midjemått...).

I Japan verkar man vara ytterst lojal mot sitt företag, och är väldigt mottaglig för "social påverkan". Säger företaget att du ska gå ner i vikt; så gör man det. Oavsett vad som krävs. Orkar man inte så slänger man sig framför tåget eller på annat sätt tar livet av sig "för att inte tappa ansiktet".

Japan har dock världens lägst andel feta i sin befolkning - 5% - jämfört med USA som har 35%. Man kan dela in befolkningen i 3 delar - feta, överviktiga och normalviktiga. Enligt Kostdoktorn Fetman tar över USA är andelen normalviktiga i USA den minsta delen, vilket ger att minst 66% inte är normalviktiga i USA!

Frågan är då - hur stor andel är inte normalviktiga i Japan - om "bara" 5% är "feta"? Det är ju en inte helt ointressant siffra.

De senaste 30 åren har vikten på Japans befolkning exploderat. Traditionellt sett innehåller en vanlig Japansk middag c:a 600 kcal, medan en vanlig McDonaldsmeny kan innehålla 1300 kcal, så det kanske inte är så konstigt att vikten har ökat, liksom diabetesfrekvensen.

Vad säger du - ska vi ha liknande lagstiftning i Sverige?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar