2009-04-23

Milko: 1 kr mer - oavkortat till bonden


Uppdaterad!

Idag kan man läsa på Land Lantbruks och ATL's hemsida att Milko vill höja kundpriset på landskapsmjölken med 1 kr, och denna krona ska gå oavkortat till bonden vilket säkert är en välkommen höjning av inkomsten.

Mjölkbondens inkomst har ju sjunkit med 25% eller så på kort tid. Vi får hoppas att Arla följer efter... Enligt ATL så kommer Arlas mjölk att vara c:a 2 kr billigare, och frågan är hur konsumenten tänker - med hjärnan eller plånboken?

Tydligen kommer prishöjningen att genomföras i vecka 37!
-Vi vet att vi har ett starkt stöd från konsumenterna att värna om de lokala bönderna, god djuromsorg och det öppna landskapet, säger Per Åsling. Det har alla insändare, bloggar och inte minst Matupproret med personer som Camilla Sparring och Carola Magnusson i spetsen visat!

Men jag undrar allt lite hur dom menar... Den där kronan som oavkortat ska gå till bonden - innebär den 1 krona mer för bonden, eller c:a 89 öre när matmomsen på 12% är avdragen? Och det där med "oavkortat" - är det kanske likadant som med pengar man skänker till olika hjälporganisationer - där endast kanske 10% av det man skänker kommer de behövande till godo? Jag hoppas inte det.

1 kommentar:

  1. De som levererar landskapsmjölk får ingen hel krona utan 15-17 öre per levererad liter... !
    http://www.dt.se/nyheter/dalarna/article424325.ece

    SvaraRadera