2009-04-12

3 artiklar i UNT om mättat fett

Går till angrepp mot Livsmedelsverket

UNT skriver om debattartikeln i Dagens Medicin där Livsmedelsverkets lista på 72 studier sågas jämns med fotknölarna. Bra 2 studier kvarstår som på något sätt kan anses stödja teorin om att mättat fett är farligt.


Skilda åsikter i hätsk livsmedelsdebatt

2 citat från artikeln:

- Jag tycker tonläget ibland är otäckt. Bakom de många som har åsikter står en liten, högljudd grupp skeptiker som har hela världen emot sig. Kostråden är snarlika i Norden, USA, England och så vidare, men debatten finns bara i Sverige, säger Ulf Boman, chef för nutritionsavdelningen på Livsmedelsverket.
- Jag tycker att debatten är otrevlig. Min förklaring är att mat är så känslomässigt laddat och har starka kopplingar till kulturer, traditioner och personliga vanor.
(Professor Mai-Lis Hellénius på Karolinska institutet)

Inte konstigt att de tycker debatten är "otäck" och "otrevlig", och att det är obekvämt att bli granskad och motbevisad gång på gång. Hela etablissemanget skakar i sina grundvalar!

Även professor Karl E. Arfors får lämna ett uttalande:

- De kan inget om fysiologi och mikrobiolog och förstår därför inte varför folk blir tjocka och sjuka, säger han.

Kostdoktorn tyckte det var att ta i med "kan ingenting", men det tycker inte jag. Så pass mycket borde man förstå på det statliga Livsmedelsverket. Det är ju ganska nonchalant att ta med 11 studier/artiklar som inte ens handlar om mättat fett (!) på en lista som påstås stödja teorin om att mättat fett är farligt!


Ledarloggen: Sund skepsis i välkommen debatt

Jag säger bara: WOW! Med ett undantag:

Det bästa rådet i alla tider är förmodligen: använd rena råvaror, stoppa i dig lite grand av allt möjligt - och ät upp på tallriken! Ta sedan en riktigt lång och rask promenad i solen.

Det började ju så bra, men tydligen var man tvungen att gardera sig lite på slutet; att stoppa i sig lite av allt möjligt, äta upp på tallriken och motionera, hör ju mest till den traditionella råden kring tallriksmodellen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar