2010-11-26

Pepparkakshus på socker och margarin

Det är sorgens dag.

MILDA har byggt 2010-års enorma sockerbomb på centralstationen i Stockholm, i form av ett gigantiskt pepparkakshus. Degen väger totalt 693 kg, varav 470 kg vetemjöl, socker och sirap samt 92 kg margarin. Kort och gott en sockerbomb med kemiskt framställd smörja!

När pepparkakshuset 2009 kom till världen så hade någon fått den briljanta idén... "Huvudsyftet med eventet var att äga fenomenet julbak och stärka associationen till margarin som ingrediens på ett relevant och attraherande sätt för huvudmålgruppen."

2009 kunde man läsa följande:

Debatten smör vs. margarin blossar upp i media med jämna mellanrum och inför julen 2009 ville Milda som marknadsledande inom margarin göra något oväntat och överraskande som skulle attrahera målgruppen familjer med barn upp till 12 år. Milda bestämde sig därför för att bygga Sveriges största pepparkakshus på Stockholms central. Med julstämning och pepparkaksdoft fick Milda stockholmarna att vallfärda till Centralstationen.
 ...

Genom ett väl integrerat projekt mellan event, pr, webb och övriga kanaler lyckades man engagera målgruppen och skapa stort genomslag bland såväl besökare som i media.


Vilket jippo.

För den som vill veta mer om margarin så rekommenderas http://www.gunnarlindgren.com, klicka på Matfett längst upp.

2010-11-21

LCHF är dieten som skapar debatt

Artikel i Helsingborgs Dagblad 2010-11-21.


Bra LCHF-del i artikeln, men texten verkar inte journalisten skrivit själv... den är ju tekniskt rätt bra, men det blev lite fel på ett ställe...

Har man mycket insulin i blodet saktar fettförbränningen ner, och dessutom lagras näring i fettcellerna i stället för i blodet.

Näring lagras inte i blodet...


Det positiva är dock att artikeln är skriven!  LCHF-förespråkaren Björn Ferry finns med på bild - alltid positivt. Men givetvis, ingen LCHF-artikel utan att det Livsfarliga Verket... f'låt, jag menar Livsmedelsverket - får sista ordet. "Ingen vet vilka långsiktiga konsekvenser..." och "det finns risk att man får i sig för lite fibrer, frukt och grönt" fyras av i traditionellt genmäle. Gud förbjude en ensidig artikel om LCHF utan floskler, det går ju inte för sig.


Det verkar vara själva ordet eller benämningen på livsmedel som är viktigt för kroppen. Får kroppen inga fibrer, frukt eller grön färg, så...

Får man i sig för lite frukt och grönt kan man drabbas av näringsbrist och ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar och vissa sorters cancer.

Man pratar aldrig om själva innehållet i "benämningen", de vitaminer och näringsämnen som man lika gärna kan få i sig på andra sätt.

Kan man inte lura kroppen genom att högt säga för sig själv att "nu ska du få lite fibrer, frukt och grönt" och så serverar man egentligen en saftig biff med bearnaisessås?  Men om man blundar då?

2010-11-14

Bakom kulisserna i Big Pharma

Detta är ingen nyhet... men bara därför, är det inte mindre aktuellt.



Dr John Rengen Virapen arbetade under 35 år för världens största tillverkare av bl.a insulin, Eli Lilly & Co. Under 10 år var han VD för Eli Lilly i Sverige. Han är en "Whistleblower" - han talar ut / skvallrar / avslöjar vad som pågår inom Läkmedelsindustrin - "Big Pharma".

Som han säger i videon - läkemedelsbolagen bryr sig inte om dina barn - de vill bara tjäna pengar och mörkar både små och stora biverkningar - enbart för att tjäna pengar.

Dr Virapen nämner att Eli Lilly hade en budget på 1 miljon dollar om dagen för forskning. Utslaget på de 10 år han var VD för Eli Lilly i Sverige, innebär det att de la ner 3,6 miljarder dollar - utan - som han säger - komma fram till ett bättre fungerande "aspirin" än det som funnits länge. Man satsar hellre på mediciner för diabetes, parkinson, mf.l.

John Virapen har skrivit en bok som finns på svenska, "Piller & profiter : memoarer från en läkemedelsindustri med dödlig biverkan". Så här beskrivs boken på Adlibris:



Piller & Profiter är en skakande berättelse om hur miljarder kronor spenderas på marknadsföringen av våra dagliga läkemedel och hur oetiska metoder används för att påverka såväl läkare, myndigheter som patienter.

John Virapen beskriver även hur läkemedelsindustrin manipulerar forskningsresultat i syfte att mörklägga till exempel förekomsten av dödsfall i samband med kliniska studier av nya obeprövade läkemedel.

För att påskynda det svenska godkännandet av det "antidepressiva" läkemedlet Prozac (Fontex) lät läkemedelsdirektören och författaren John Virapen muta en svensk psykiater med uppdrag för Socialstyrelsen. Det kostade "bara" 100 000 kr.

Mutorna till läkarkåren tog sig också andra uttryck. Till exempel i form av gratisresor till semesterparadis, presenter, årgångsviner, festivaler, sprit och betalda bordellbesök.

Författaren beskriver också hur läkemedelsbolagen påverkar föräldrar till barn med diagnosen ADHD att äta psykofarmaka.

Detta är en bok som avslöjar spelet bakom den verklighet som godtrogna patienter dagligen tvingas hysa förtroende för.

Citat ur artikel i Sydsvenskan från 2008:


Den före detta Eli Lilly-chefen anser att Prozac och liknande mediciner är bland de farligaste som finns, därför att de leder till självmord.
–Företaget kände till biverkningarna men mörkade. En fullt frisk ung kvinna som deltog i de första testen gick och hängde sig kort efter att hon fått medicinen.

En stor studie visade nyligen att de så kallade SSRI-preparaten inte är bättre än sockerpiller.
–Det värsta är att de nu är godkända för barn, säger John Virapen.

Är alla läkemedels-företag korrupta?
–Det kan jag inte veta men det är min erfarenhet. Jag har arbetat i åtminstone 10–12 olika bolag. 

Citat ur DN från 2007:

Varför var det så viktigt för Lilly att få fluoxetin godkänt i Sverige?
- Sverige är prestigemässigt viktigt för amerikanska bolag. Fick vi det godkänt här skulle det gå snabbt i resten av världen.

Kopplingen till LCHF i detta ligger i ointresset från läkemedelsbolagen att lågkolhydratkost / LCHF skulle bli en slags "behandlingsmetod", eller ens något som är standard i det svenska folkhemmet från början så man ens slipper att söka vård för diabetes. Det ligger så otroligt mycket pengar bakom att det är svårt att förstå.













Dr Fuhrman botar diabetes till Eli Lillys strora förtret

Joel Fuhrman (MD) har botat många diabetiker med enbart kost. The American Diabetic Association ville att
han skulle skriva en artikel om hans framgångar och fick $750 för besväret. Det gick dock inte så bra - ADA ringde tillbaks och sa att hans berättelse om 4 patienter som kunnat sluta med insulin inte riktigt passade eftersom Eli Lilly, världens största tillverkare av insulin, sponsrade tidningen som artikeln skulle publiceras i. De frågade om han inte kunde ändra berättelsen till att patienterna bara kunde minska på insulinet istället för att sluta med det helt (!). Svaret var förstås - Nej!

2010-11-13

Energibalans för fett- resp muskelceller

Pasi, den hornbeklädda gulingen på kolhydrater.ifokus.se, har skrivit ett bra inlägg om energibalansen i fett- och muskelceller. Jag har fått tillstånd att publicera en kopia här:

---

Energireglering
Alla djur har en energireglering som ska se till att kroppen får lagom med energi. Intaget regleras genom hunger. Försök på både hundar och katter visar att även om man stoppar i dem massor av bulk i form av fibrer, så vill de äta samma energimängd som annars.
Om man under någon dag eller några månader råkar stoppa i sig mer energi av någon konstig anledning, så rättar vikten till sig så fort man börjar äta efter sin hunger igen. Med andra ord mättar kalorier lika mycket oavsett om de kommer från dietfett ellet magfläsk.

Recovery of initial body weight and composition after long-term massive overfeeding in men


Svält
Genom långvarig svält (bantning, kaloritänk, anorexi) så skadar man det naturliga reglersystemet. Detta tar lång tid att återställa. Studier på återgödning av anorektiker visar att dessa, inte ens efter ett år, fått ordning på hormonbalansen. Exakt vilka system som är i gungning vet man inte, men IGF-1 är fortfarande lågt, liksom muskelmassan medans fettprocenten är högre än jämförbar kontrollgrupp (icke-anorektiker) på samma kost. (Inga referenser, men det finns mycket studier på Internet för den som är intresserad)

Kontentan - vill man bli fet och samtidigt lägga på sig så lite muskler som möjligt är jojobantning och kaloritänk den rätta vägen.


Överätning
Att överäta är anabolt och gör att både fettmassa och muskelmassa ökar. Dock ökar inte dessa alls i den grad som inut-teoretikerna påstår - den ökar betydligt mindre. Detta beror på att kroppen ökar sin ämnesomsättning, den har råd att slösa med energi, men även muskelmassan. Den senare för med sig att ämnesomsättningen ökar ytterligare.

Hur hormonbalansen ser ut spelar in på muskeltillväxten, dock testar de inte mekanismerna i denna studie:
Hormonal response to overfeeding

Deliberate overfeeding in women and men: energy cost and composition of the weight gain

Extremt liten viktökning vid överätning med relativt hög fettprocent
An Experimental Study of Overeating Low- or High-Protein Diets1


Fettceller
För att fett ska kunna gå igenom cellväggarna på muskelceller och fettceller, så måste "triglyceriderna" (fett) splittas upp i fria fettsyror. Utanför cellen sker detta med ett enzym, LPL (Lipo Protein Lipas). När väl fettsyran är inne i fettcellen så kan den bindas upp till fett igen genom att tre fettsyror monteras fast på en glycerolmolekyl. Cellen tillverkar dessa glycerolmolekyler av glukos, som den har ett lager av. Nu sitter fettet säkert i cellen.

För att komma ut ur cellen behöver fettmolekylen åter splittas (lipolys), vilket sker med ett liknande enzym, som i Wiki kallas för "Hormonkänsligt lipas", vilket möjliggör att fettsyran kan ta sig ut från cellen. Denna esterfiering och lipolys körs kontinuerligt, och fettsyror träder in och ut ur cellen. Om fettcellen ska växa eller minska beror på energibalansen runt denna. Energibalansen är helt avhängigt på energimängden utanför cellen (mängden fett i blodet), mängden LPL, mängden glukos inuti cellen samt hur hög aktivitet lipolysen har inuti cellen.


Muskelceller och ämnesomsättning
Muskelcellen plockar in fett på samma sätt som fettcellen - med hjälp av LPL. Ämnesomsättningens aktivitet och mängden muskelmassa är beroende främst av energimängd i blodet samt LPL - tillgänglig överskottsenergi ökar de metabola hormonerna, medans underskott ökar kortisol och minskar muskelmassan.


Insulin/glukagon
Högt insulin, tillsammans med lågt glukagon, signalerar att det finns mycket blodsocker/glukos i blodet - något som är rent skadligt i större mängd. Därför faller det sig ganska logiskt att just denna kombination av hormoner reglerar så att LPL aktiveras på fettcellerna, medans aktiviteten i områden med muskelceller går ner. Även inuti cellen händer det saker, glukos transporteras in för att binda fettsyremolekyler, och aktiviteten på lipolysen inne i cellen går ner.Insulinet rensar alltså blodet på socker, men stoppar även undan fettet så att sockret ska användas som bränsle i första hand. Så länge insulinet är över fastenivå så har fettet svårt att komma ut ur fettcellerna, och möjligheten för fett i blodet att ta sig in i muskelcellerna är kraftigt försvagad på grund av att insulinet aktiverar LPL främst i fettvävnaden och inte i muskelvävnaden. Om insulinet går ner och glukagonet stiger så sker det omvända - lipolysen ökar samtidigt som LPL aktiveras på muskelceller - energi strömmar från fettceller till muskler. Vi har fått en negativ energibalans på fettcellen.


ASP
ASP stimulerar också lagring, men hindrar inte fettsyrorna från att komma ut. Hade det gjort det så hade vår förfader troligen inte blivit så gammal att han fått avkomma, eftersom hans celler skulle kunna dö av energibrist under en av höstens högttidliga sälfrossor. Kroppen kan, logiskt sett, inte hindra cellerna att ta av energin så länge det inte finns nån annan energikälla i området.Flört

Eftersom fettet inte är spärrat i cellerna med ASP (glukagonet högt = hög lipolys i cellen), så kommer de inte kunna "växa" hur mycket som helst eftersom trycket för att komma ut kommer att öka allt eftersom cellerna blir fulla. Detta kommer tvinga ner aptiten, alternativt tvinga kroppen att öka muskelmassa och ämnesomsättning för att bli av med alla ivriga fettsyra-rebeller.


Stress
Detta kan tyckas att det hör till en annan avdelning, men jag tycker det är så viktigt i sammanhanget att jag ändå tar upp det. Vårt leverne i dagsläget är allt annat än vad vi naturligt är avsedda för. Vi glömmer de primära behoven, tvingas ta hundratals beslut varje dag, exponeras för mängder av val och intryck. Utöver detta lever vi i en "värld" i snabb förrändring. Djur som utsätts för liknande saker blir stressade, därför är det inte långsökt att tänka att människan också kan bli det och på så sätt få en kortisolinducerad insulinresistens.
Det finns trots allt människogrupper som äter stora mängder kolhydrater hela livet utan våra folksjukdomar. Dessutom har studier på Japaner i USA visat att de inte drabbades av folksjukdomarna, trots att de åt amerikansk "diet", så länge de höll kvar i sitt traditionella levnadssätt. De japaner som behöll sin traditionella kost men inte sitt traditionella levnadssätt drabbades däremot. Förklaringen till dessa fenomen skulle kunna vara att stress spelar in - att vi under västerländskt leverne inte klarar den mängd kolhydrater i kosten, som vi under naturliga förhållanden hade klarat.

**Spannmål är skadligt i sig och inget att rekommendera ens i stressfri miljö


Viktfördelning och kostsammansättning
Energibalansen runt fettcellen bestämmer om det finns ett nettouttag från fettcell eller inte (om den minskar i vikt eller ej), medans tillgänglig energimängd för musklerna är direkt avgörande för ämnesomsättning och muskelmassa.Genom att öka insulinet så styr vi LPL till att föra energin till fettcellerna istället för till muskelceller. Tillgänglig energimängden i blodet minskar fort i takt med att blodsockret sänks.Om det höga insulinet fortgår, vilket är vanligt om man lever på hög-GI-kost eller drabbats av insulinresistens, så blir utförseln av fett liksom LPL-aktiviteten på muskelcellerna fortsatt låg och muskelcellerna får svälta, trots att energiintag via mun borde vara tillräckligt. Resultatet på sikt blir en växande buk, sänkt ämnesomsättning och avmagrade, omuskulösa armar och ben - något som man ofta kan se på vanliga västerlänningar redan i 40-50 årsåldern idag.

Om man bevarar kaloriintag, men minskar insulinmängden (kolhydratintag), så får man en negativ energibalans vad gäller fettcellerna - energi strömmar ut - medans övriga kroppen får överskott. Det enda kroppen kan göra av denna extraenergi är ökad ämnesomsättning och ökad muskelmassa, om nu inte mättnad sätter stopp för intaget av föda (vanligt förekommande).

Detta förklarar varför man kan få mer muskelmassa och samtidigt minska fettmassan när man övergår till LCHF - tillgänglig energi för muskelcellerna ökar.

Volek et al. investigated the effects of a six-week VLCARB on body composition in healthy normal-weight men [5]. Twelve subjects switched from their habitual diet (48% carbohydrates) to a VLCARB (8% percent carbohydrates) for six weeks and eight men served as controls, consuming their normal diet. Although subjects were encouraged to consume adequate dietary energy to maintain body mass during the intervention, the results revealed that fat mass was significantly decreased (-3.4 kg) and lean body mass significantly increased (+1.1 kg) at week six (as measured by DEXA). There were no significant changes in composition in the control group. (Citat från artikel av Manninen)

Utslaget blir givetvis större, ju större hormonell skillnad man får av övergången. En metabolt sjuk brödknaprare får större effekt än en kostmedveten 20-åring.

Vad jag kan se så borde förklaringsmodellen gälla både om man äter exakt rätt mängd mat (vad det nu innebär) eller svälter/överäter - genom att hålla insulinet lågt gynnar man muskelmassa framför fettmassa. Insulinresistens kan då förklara de relativt stora skillnader som ses i fett- resp muskelmassaökning vid överätning, liksom minskning vid svält.

Nu kommer någon säkert ropa att insulin är bra vid svält eftersom det är muskelbevarande.Tungan ute Nu verkar ketonkroppar ha samma, eller snarare starkare muskelbevarande effekt (Manninen), men om det egentligen beror på ketonkropparna, eller på att muskelcellerna inte tvingas svälta lika hårt (tack vara LPL-mekanismerna och glukagonets effekt på lipolysen i fettcellerna) låter jag vara osagt.

Makronutrientfördelningen verkar inte ha avgörande betydelse för uppgång eller nedgång, om fettet ligger mellan 20% eller 40%, och om man ser det kortsiktigt.
"...compensatory mechanisms appear to operate such that in the longer term, fat consumption within the range of 18-40% of energy appears to have little if any effect on body fatness."

Is dietary fat a major determinant of body fat? 

Men ser man till befolkningar så finns en klar trend. Detta skulle kunna bero på att dagligt intag av stor mängd kolhydrater, under givna levnadsvillkor, ger en insulinresistens, vilket ger direkt utslag i statistik, men knappast i ett kortsiktigt försök.

Se bild "bmi.jpg"
Energibalans för fett- resp muskelceller

För att se en direkt skillnad så behöver man troligen komma ner på ketosnivåer - eller åtminstone så lågt att man inte ständigt går med överfulla glykogenförråd (där kan träning vara till stor hjälp).

Överätning med högfettkost

Nu finns det åtminstone två studier som visar motsatt resultat än vad biokemin, evolutionen och logiken förutsäger - de visar alltså att överätande av fett gör att man blir fet. Dessa två studier brukar vara de enda som citeras av fettmotståndarna då man kommer till viktökning och överätning. Jag har inte tagit med länkar till dem eftersom jag är mycket skeptisk till utfallet, och misstänker faktiskt att det är fuskstudier gjorda på beställning. Men jag har även utelämnat massor av födelaktiga studier, så det går på ett ut.


Insulinresistens och äta fritt
Äta fritt innebär för mig att äta precis så mycket man vill äta. Själv försvinner min vilja att äta då jag är mätt.
Men ska man som insulinresistent överäta, så blir troligen viktuppgången minimal med LCHF, precis som den blir med överätning av standardkost för helt friska så länge man inte stört balansen i kroppen genom långvarig svält. Har man gjort det så måste man ta ställning till om man vill leva hungrig resten av livet, eller som i fallen med anorektiker, försöka återställa balansen, trots att det kan ta flera år.

---

Pasi fortsätter i kommentarerna:

---

Men det viktiga är inte källorna, utan att det är en fungerande teori, i kontrast till inut-teorin, som motbevisas av varje studie i ämnet. Detta kanske kan få folk att överge kaloritänket, som är direkt kontraproduktivt i längden. Kanske kan sluta vara rädda för att äta för mycket, då det har ganska liten effekt på vikten i slutändan, och tom kan ge positiva effekter. Äter man hög-GI-kost så ökar insulinet markant, glukagonet går ner. Resultatet blir att fettet i blodbanan försvinner in i fettcellen och låses fast där.

Studie på hög-GI-kost

A potential adverse consequence of the decrease observed in mean fat intake in recent years is a concomitant increase in dietary GI.
Meals resulting in rapid glucose influx (ie, high GI) challenge the body's ability to shift smoothly from absorptive to postabsorptive physiology, in part because of altered insulin and glucagon secretion.
...
This combination of relative hyperinsulinemia and hypoglucagonemia would tend to promote glucose uptake in muscle and liver, restrain hepatic glucose production, and suppress lipolysis.
...high-GI foods induces hormonal and metabolic changes that limit availability of metabolic fuels...

När blodsockret sjunker så svälter muskelcellerna pga av näringsbrist vilket ger en lägre muskelmassa (på sikt) och ökat energiintag på en gång. Detta bygger bara fett, inte muskler.

Det samma händer en stressad människa, eller insulinresistent, även på låg-GI-kost pga det höga insulinet.
Detta är hela förklaringen till att LCHF fungerar - och att det fungerar bättre ju mer insulinresistent man är.


Giftig frukt

Målade apelsiner?  Dopade vattenmeloner och giftigt färgämne i äggulorna?

Piratkopierade apelsiner med falsk färg. Försäljaren hade inte en aning om vad färgen innehöll, bara att den inte var av särskilt bra kvalitet. Den anarkistiska påhittigheten i kinesisk shanzhai, piratkopiering, borde inte förvåna mig. Matlarm är ständigt återkommande i kinesisk press: Vattenmeloner dopas med hormoner och sockerlösning. Äggulor blir gulare med det giftiga färgämnet sudan-b.

Det är ju det jag alltid har sagt - frukt är inte nyttigt!!   ;-)

Läs mer i Sydsvenskan.

Gratis burgare om du är fet

Väger du över 160 kg äter du gratis på Heart Attack Grill. 900 g kött, ost och bacon.... Tja, det vore kanske bra, om man skippar brödet och pommes'en....

Aftonbladet

2010-11-09

Bok om Low-carb vinner pris i USA

The Stubborn Fat Fix av Keith Berkowitz, M.D. och Valerie Berkowitz,R.D vinner pris i kategorin Hälsa/mat i USA.



Laura Dolson på lowcarbdiets.about.com uppmärksammade detta här.

USA Book News pressmeddelande om priserna i alla kategorier finns här.

Här kan man provläsa ett antal sidor!

2010-11-08

Smaksatt vispgrädde

Arla är ju för tokiga. De skryter med att de är först i Sverige att lansera smaksatt vispgrädde. Synd bara att dom blandar i en massa skräp. Jag velar om jordgubbssmaken, men på chokladsmaken blir det ju tvärstopp. Att chokladen från Dominikanska Republiken innehåller minst 70% är ju inget att skryta med när den mest tillför socker. Läs och döm själv.




Smaksatt vispgrädde, Jordgubb

Användning
Arla Köket® smaksatt vispgrädde jordgubb har samma goda egenskaper som vanlig vispgrädde och kan vispas enkelt till önskad konststen. Passar bra tillsammans med kakor, tårtor, pannkakor och våfflor.
Förvaring
Kylvara. Förvaras vid högst + 8°C.
Hållbarhet
28 dagar
Ingredienser
Grädde, jordgubbar 21%, socker 6%, stärkelse, syra (citronsyra), stabiliseringsmedel (karragenan).
Källsortering
Kartongen sorteras som pappersförpackning. Korken sorteras som hård plastförpackning.
Näringsvärde
Energivärde 1250 kJ/300 kcal
Protein 2 g
Kolhydrat 11 g
Fett 27 g
Storlek
2,5dl Tetra top förpackning.




 Smaksatt vispgrädde, Choklad

Användning
Arla Köket® smaksatt vispgrädde choklad har samma goda egenskaper som vanlig vispgrädde och kan vispas enkelt till önskad konsistens. Passar bra tillsammans med kakor, tårtor, pannkakor och våfflor.
Förvaring
Kylvara. Förvaras vid högst + 8°C.
Hållbarhet
28 dagar
Ingredienser
Grädde, vatten, glukos-fruktossirap 8 %, choklad från Dominikanska Republiken (kakaomassa, socker, emulgeringsmedel (lecitin), vanilj 5,5 %, socker 3,9 %, kakao 0,8%, stärkelse, modifierad stärkelse, stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, karragenan). Chokladen innehåller minst 70 % kakao.
Källsortering
Kartongen sorteras som pappersförpackning. Korken sorteras som hård plastförpackning.
Näringsvärde
Energivärde 1300 kJ/320 kcal
Protein 2,5 g
Kolhydrat 15 g
Fett 27 g
Storlek
2,5dl Tetra top förpackning 



Läs mer
Källa: Arla

Länkar från ÄktaVara.org:

I ett nyhetsbrev i veckan till livsmedelsindustrin riktar de sig till branscher som bröd, dryck, konfekt, sylt- och marmelad, mejeri, kött, fisk, soppor, såser, dressingar, dip, smet, panering mm.
Vi som konsumenter får se det som tips på vad vi ska undvika om vi inte vill få i oss tillsatser.

Karragenan 
Cancerframkallande i djurförsök. Hittills ingen konstaterad risk för människor. Nya studier väntas.
Emulgeringsmedel / antioxidationsmedel
Kända hälsorisker: Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos personer som är allergiska mot ärtor, bönor (särskilt sojabönor) eller jordnötter. Kan orsaka illamående, yrsel och diarré vid hög konsumtion.

Stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, karragenan)
Kända hälsorisker: Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos personer som är allergiska mot ärtor, bönor eller jordnötter.



2010-11-07

Bregott ökar

Arla ska flytta produktion av 12000 ton smörprodukter från anläggningen i Götene till England. Volymen motsvarar 20%, men man kommer inte dra ner på personalen i Götene. Det är nämligen så här:

-Vi har tillväxt på våra övriga matfettsprodukter, inte minst Bregott. Det gör att vi i nuläget bedömer att vi inte behöver vidta några åtgärder i Götene.

Källa: ATL