2010-06-17

Diabetes? Nej tack!

Lars-Erik Litsfeldt har skrivit en ny bok!  Diabetes?  Nej tack!  - En LCHF-guide och kokbok. Den verkar vara inriktad på att ges bort som present eftersom inledningen klart fastslår att man sitter med en bok i handen som man inte betalt själv...

Boken är på 175 sidor varav de 93 första är massor nyttig information för diabetiker. Resterande sidor är matrecept och där finns ägg, fisk, kyckling, kött, soppor & matiga sallader och en massa bra tillbehör.

Den gamla diabetikern som trodde att den visste allt om sin sjukdom kommer förhoppningsvis att ändra uppfattning efter att ha läst om insulin, socker, och stärkelse på ett helt annat sätt än det den fått veta hos dietisten på vårdcentralen.

Lars-Erik förklarar lättfattligt vad ketoacidos och ketos innebär, men även HbA1c, mediciner, och sambandet mellan diabetes och synproblem, hjärtkärlproblem, magen, fötterna och Alzheimers.

Komiska utdrag ur broshyrer för diabetiker visar på dagens kostråd och man får veta hur dessa kostråd kommer till.

Boken visar även lite vad maten innehåller i sockermängd - och man förstår varför en diabetiker inte ska äta banan, pasta eller bröd. Vissa myndigheter får sig också en känga eftersom de bryr sig mer om matproducenten än de som ska äta den.

Något som är fiffigt med recepten är att det finns en liten "knapp" som visar energiinnehållet (E%) i varje recept. Det har jag saknat i alla tidigare kokböcker - man bör veta vad man får!  Det ökar förståelsen totalt sett för vad man ska stoppa i munnen.

Själv kommer jag först och främst rikta in mig på att testa såserna!  De ser sååå goda ut!  Bearnaise, Café de Paris, brunsås, remouladsås, smörsås, majonnäs, Tzatziki, Créme fraiche-röra med ost och gräddressing!  Risken finns att såsen är slut före det andra på tallriken.

Du hittar priser på boken hos Prispallen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar