2010-06-23

Diabetesförbundet är medvetet trångsynta!

Matfrisk / Erik Edlund har skrivit ett inlägg om Svenska Diabetesförbundet som verkar medvetet trångsynta där de verkar stå med båda benen i Läkemedelsbolagens kassakista.

Erik skrev en recension av Lars-Erik Litsfeldts nya bok "Diabetes?  Nej tack!" och lade in ett inlägg om detta på Svenska Diabetesförbundets forum. Administratören på forumet tar bort inlägget och meddelar Erik att det görs pga forumets reklamregler. Det sågs alltså snarare som reklam än som en upplysning av värde för läsaren.

Förbundet är beroende av ekonomiska bidrag från t.ex Läkemedelsbolag, och det klart - de är ju jätteglada för att Svenska Diabetesförbundet går deras ärenden - inkomsten från diabetesmediciner är ju långt mycket större än det lilla fjuttbidrag som betalas ut till förbundet.

Givetvis vill man inte höra talas om LCHF - en enkel kostbehandling av diabetessjukdomen som gör en nära nog frisk - åtminstone förskjuts "naturalförloppet" rejält på framtiden (tills man hamnar på ålderdomshemmet, men det är en annan historia). Den egna kostbehandlingen är dessutom "gratis", om man betänker att man ändå ska äta...

Förfallet har redan börjat... Svenska Diabetesförbundet har snart inga medlemmar kvar... om de fortsätter att vara lika trångsynta och håller fast i sina Läkemedelssponsorer. Förbundet ska väl för sjuttsingen vara "opartiskt" och se till sina medlemmars bästa!  Annars kan man ju tro att de är den direkt förlängda armen på Läkemedelsindustrin.

2010-06-17

Diabetes? Nej tack!

Lars-Erik Litsfeldt har skrivit en ny bok!  Diabetes?  Nej tack!  - En LCHF-guide och kokbok. Den verkar vara inriktad på att ges bort som present eftersom inledningen klart fastslår att man sitter med en bok i handen som man inte betalt själv...

Boken är på 175 sidor varav de 93 första är massor nyttig information för diabetiker. Resterande sidor är matrecept och där finns ägg, fisk, kyckling, kött, soppor & matiga sallader och en massa bra tillbehör.

Den gamla diabetikern som trodde att den visste allt om sin sjukdom kommer förhoppningsvis att ändra uppfattning efter att ha läst om insulin, socker, och stärkelse på ett helt annat sätt än det den fått veta hos dietisten på vårdcentralen.

Lars-Erik förklarar lättfattligt vad ketoacidos och ketos innebär, men även HbA1c, mediciner, och sambandet mellan diabetes och synproblem, hjärtkärlproblem, magen, fötterna och Alzheimers.

Komiska utdrag ur broshyrer för diabetiker visar på dagens kostråd och man får veta hur dessa kostråd kommer till.

Boken visar även lite vad maten innehåller i sockermängd - och man förstår varför en diabetiker inte ska äta banan, pasta eller bröd. Vissa myndigheter får sig också en känga eftersom de bryr sig mer om matproducenten än de som ska äta den.

Något som är fiffigt med recepten är att det finns en liten "knapp" som visar energiinnehållet (E%) i varje recept. Det har jag saknat i alla tidigare kokböcker - man bör veta vad man får!  Det ökar förståelsen totalt sett för vad man ska stoppa i munnen.

Själv kommer jag först och främst rikta in mig på att testa såserna!  De ser sååå goda ut!  Bearnaise, Café de Paris, brunsås, remouladsås, smörsås, majonnäs, Tzatziki, Créme fraiche-röra med ost och gräddressing!  Risken finns att såsen är slut före det andra på tallriken.

Du hittar priser på boken hos Prispallen.

2010-06-15

Vätternrundan på LCHF, någon?

I dessa Vätternrundan-tider så undrar man om det är någon som kör på LCHF?  Men det lär ju inte bli lätt att hitta lämplig föda i depåerna... Nedanstående är saxat från Vätternrundans hemsida.

LCHF klassas väl i sammanhanget som "specialkost" antar jag, och man är hänvisad att ta med eget matpaket. Hur lätt är det på en racercykel...?

POTATISBULLAR - var det enda av vikt man serverades vid målgången på Tjejvättern förre helgen... undrar hur många som var hungriga innan de hann ur duschen?

Men vad är annat att vänta när dietisterna från spannmålsföretaget AXA har sagt sitt i tidningen Cykla.


Var är gräddpaketen och köttbitarna med bearnaisesås?!


Utmed vägen
I depåerna finns saft, honungsdryck, vatten, blåbärssoppa, kaffe, bullar, saltgurka samt ENERVIT sportdryck. I vissa depåer finns bananer. Alla depåer har även glutenfritt bröd.

Under Vätternrundan serveras lagad mat i Jönköping och Hjo. I Jönköping serveras AXA gröt alternativt köttbullar och mos, mjölk och bananer. Konsum Hjo svarar för färdens huvudmål som består av lasagne, råkostsallad, smör, bröd, kaviar, saltgurka och ketchup och serveras i Medborgarhusets Park mitt emot Konsum. Dessutom finns det mjölk, kaffe, filmjölk, flingor, blåbärssoppa, vegetarisk och glutenfri mat (var beredd på att vänta några minuter medan denna tillagas). Äter du specialkost bör du ta med eget matpaket.
Alla som bär Vätternrundans nummerlapp serveras.

I Motala
I Motala finns många matställen som erbjuder exempelvis pasta eller frukost innan loppet men också festligare alternativ för dig som vill fira efter målgång.
Efter målgång serveras Tjejvättern och Halvvätterns deltagare potatisbullar i Folkets Hus medans Vätternrundans deltagare får pastasallad i Stadsparken. Ett kallt glas lättöl smakar gott till.

2010-06-03

Arla höjer mjölkpriset

Pressmeddelande från Arla

Välbehövligt tillskott för bönderna:

På styrelsemötet onsdagen den 19 maj beslutade Arla Foods styrelse att höja betalningen till ägarna med 20,4 öre från den 31 maj i enlighet med företagsledningens förslag. Arlanoteringen för juni blir 318,9 öre per kilo för konventionell mjölk och 450,7 öre per kilo för ekologisk mjölk (230,4 danska øre per kilo för konventionell mjölk och 288,3 danska øre per kilo för ekologisk mjölk).  

– Arlas intjäning fortsätter att utveckla sig bättre än budgeterat. Framförallt fortsätter den globala marknaden för mjölkpulver och ost att vara en motor för hela mjölkmarknaden.

 Hm, har inte smör och grädde ökat något...?