2010-05-15

Airams våfflor

Jag har bakat Airams våfflor!


En kväll testades Airams våfflor som kvällsmat tillsammans med vispad grädde. Både barn och vuxna blev proppmätta på två våfflor var...!  En ganska märklig mättnadskänsla efter att ha ätit just något som kallas "våfflor", när man jämför med "traditionella" våfflor gjorda på mjöl - som aldrig går att sluta äta...

Jag har gjort en innehållsberäkning på detta. Airam uppger att det blir 12 laggar, jag fick bara 9.  Jag beräknar i alla fall innehållet efter 10 laggar, för att ta något slags medelantal. Jag har använt Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas för uppgifter om näringsinnehåll i mandel, denna har ett kolhydratsinnehåll på 13,4g/100g (den Finska motsvarigheten Fineli har endast 6,6g/100g).


Per våffla:
  • (Energi: 328 kcal)
  • Protein: 10,8 g (6 E%)
  • Kolhydrater: 5,1 g (13 E%)
  • Fett: 29,2 g (80 E%)


Per våffla med grädde:
 Vispar man 3 dl grädde och fördelar detta jämnt över alla 10 våfflor, så får man följande innehåll per våffla:
  • (Energi: 441 kcal)
  • Protein: 11,5 g (5 E%)
  • Kolhydrater: 6,0 g (10 E%)
  • Fett: 41,2 g (84 E%)
  •  
Man kan förstås använda våfflorna som underlag för annat än grädde. Varför inte ägg- och räkmacka, eller någon slags "landgång" eller "smörgåstårta"?

2 kommentarer:

  1. Jag har funderat på att testa Airams våfflor men det har inte blivit av än. Själv har jag aldrig varit förtjust i våfflor på det traditionella sättet (grädde och sylt), jag tycker däremot att våfflor är alldeles underbart med extrasaltat bregott som smälter på den varma laggen.

    SvaraRadera
  2. Det går ju att göra så mycket mer än att ha sylt och grädde på - tex. bregott som du skriver.

    I går kväll gjorde jag landgångsmackor av dessa med skinka, pastej, ost, räkröra och kokt ägg och strödde lite dill över. En enormt stor "macka" som man funderade över om man skulle orka äta upp - det gjorde jag, men sen var jag proppmätt...!

    SvaraRadera